Feiten en cijfers over water
Toegang tot drinkwater is sinds 2010 een mensenrecht en dat is maar goed ook, want we kunnen niet zonder. Toch heeft nog lang niet iedereen toegang tot schoon water. Op deze pagina lees je hoe dit kan.
Wil je meer weten over hoeveel water kost, en hoeveel je verbruikt? Wij zochten het voor je uit. Ook vind je hier meer informatie over de verschillende soorten water en het verschil tussen bronwater, mineraalwater en kraanwater.
GA METEEN DOOR NAAR:
Water is de basis
Nog altijd hebben ruim 700 miljoen mensen geen toegang tot veilig water. Zij missen de basis onder een gezond bestaan. Daar kunnen we wat aan doen!
Onze missie is: schoon drinkwater voor iedereen. Help jij mee om dit waar te maken? Dat kan op meer manieren dan je denkt.
oorzaken en gevolgen Waterschaarste
Wat zijn de gevolgen wat waterschaarste en hoe ziet de toekomst eruit? Hoeveel mensen hebben nog geen toegang tot schoon drinkwater? En hoeveel missen nog een toilet?
Hoeveel mensen hebben geen drinkwater?
Nog altijd hebben 703.000.000 mensen geen toegang tot schoon drinkwater: 1 op de 10 mensen op aarde.
Vooral meisjes en vrouwen hebben een dagtaak aan het verzamelen van water en kunnen daardoor vaak niet naar school of aan het werk.
Gelukkig gaan we wel de goede kant op, onder meer door de waterprojecten die wij realiseren.
water-schaarste nu en in de toekomst
Met name vrouwen en kinderen zijn veel tijd kwijt aan het verzamelen van water dat vaak nog vervuild is ook. Zij kunnen dan niet aan het werk of naar school, en zitten zo gevangen in een armoedeval.
Tekort aan water is niet het enige probleem. Naar schatting sterven jaarlijks 485.000 mensen door vervuild drinkwater en slechte sanitatie. Dat zijn ruim 1.300 mensen per dag – met name kinderen.
Hoeveel mensen hebben nog geen toilet?
Er zijn wereldwijd nog altijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, één derde (!) van de wereldbevolking dus.
Niet zelden spelen kinderen tussen de ontlasting en kunnen ziektes zich razendsnel verspreiden. Deze ziektes treffen met name kleinere kinderen en remmen hun ontwikkeling.
Kun je je waterverbruik compenseren?
Je waterverbruik compenseren of juist je waterbesparing omzetten in evenveel liters schoon drinkwater. Dat kan alleen bij de Made Blue Foundation.
Wij noemen dit echter spiegelen in plaats van compenseren. Dat is anders dan bij je CO2-uitstoot compenseren.
Kun je een waterput doneren?
“Kan ik een waterput of waterpomp doneren?” We krijgen deze vraag regelmatig. Dat is begrijpelijk, want dat voelt als een tastbare en directe actie die bijdraagt aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.
Helaas is het minder simpel dan je denkt en is een waterput niet altijd de beste oplossing. Soms is bijvoorbeeld het filteren van rivierwater of het opvangen van regenwater een betere optie.
Hoeveel water
Hoeveel water verbruikt een persoon gemiddeld per dag? En hoeveel water verbruikt een gast in een hotel, is dat meer of minder? Hoeveel moet je eigenlijk minimaal drinken op een dag?
Hoeveel water verbruik je per dag?
Hoeveel water gebruikt een persoon in Nederland gemiddeld op een dag, wat kost dat en hoe kun je daarop besparen?
Hoeveel water verbruikt een hotelgast?
Gebruikt een gast in een hotel meer water dan thuis? Wij werken met veel hotels en houden het waterverbruik bij.
Lees meer
Hoeveel water moet je per dag drinken?
Wat is gezond en wat moet je minimaal drinken? Kun je misschien ook teveel water drinken?
De kosten van water
Wat kost water eigenlijk? Waarom zou je betalen voor kraanwater in de horeca? En als je water bespaart in je hotel, hoeveel levert dat dan op?
Wat kost water eigenlijk?
Water in overvloed, zou je zeggen. Maar waterschaarste is een feit, ook bij ons om de hoek. Water besparen loont bovendien ook op andere manieren.
Water kost niet overal hetzelfde en grootverbruikers betalen minder dan huishoudens per kubieke meter drinkwater.
Waarom betalen voor kraanwater?
De vraag naar tafelwater in de horeca neemt toe. Het Nederlandse kraanwater is van uitmuntende kwaliteit. Maar zijn Nederlanders ook bereid om te betalen voor kraanwater op tafel in de horeca?
Om meer inzicht te krijgen in deze vraag, lieten wij GfK een onderzoek onder 47.000 respondenten uitvoeren.
Wat levert water besparen in hotels op?
Serveer je eigen tafelwater in stijlvolle herbruikbare flessen. Maak gebruik van ons standaard ontwerp of ga voor je eigen stijl.
Voeg eventueel flessenhangers toe voor nog meer storytelling. Je gasten zijn blij dat ze via jou een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.
Bekijk de resultaten
Soorten water
Wat is het verschil tussen bronwater, mineraalwater en kraanwater? Kun je ook koffie of thee drinken in plaats van water? En hoe zit het met water met een smaakje? Je leest het hier.
mineraalwater, bronwater of kraanwater?
We drinken steeds meer bronwater en mineraalwater, maar daar komt een hoop transport en afval bij kijken.
Kraanwater drinken zou veel beter zijn, maar wat is eigenlijk het verschil tussen bronwater, kraanwater en mineraalwater?
Water met een smaakje
De laatste cijfers over water liegen er niet om: Nederlanders drinken steeds meer water, en vinden water met een smaakje ook steeds lekkerder.
Dat is misschien wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu als het bronwater is. Wij hebben de cijfers voor je op een rij gezet.
Kun je beter Water drinken OF is koffie en thee ook goed?
Genoeg drinken is belangrijk. Maar waarom zou je dan kiezen voor water? Dat zit toch ook in koffie?
We vertellen je graag de voordelen van water ten opzichte van koffie en thee.
Duurzaam werken met water
Lokaal water tappen, een waterkoeler op kantoor en de impact van schoon drinkwater op plastic en CO2. Je leest hier hoe je duurzame impact kunt maken met water.
Lokaal water tappen in plaats van bronwater
Waarom is lokaal tappen van water uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding duurzamer dan bronwater of mineraalwater uit flessen?
Dat komt met name door het transport van flessen en de afvalstromen.
Waarom een watertank op kantoor niet duurzaam is
Er komt lekker gekoeld water uit een waterautomaat of dispenser op kantoor, maar kan het niet duurzamer?
Sluit een waterkoeler aan op de waterleiding en tap gefilterd, gekoeld en bruisend water op kantoor. Dat is een stuk duurzamer.
De impact van water op plastic en co2
We zeggen het vaak bij Made Blue: wij hebben het beste water voor de wereld. Dat menen we ook! Ons water zorgt namelijk voor schoon drinkwater in landen waar dat hard nodig is.
Draag ook bij aan onze missie
Dat kan op meer manieren dan je misschien denkt.