This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

2,3 miljard mensen zonder toilet

Schoon drinkwater voor iedereen, dat is onze missie. Maar wist je dat we in onze projecten veel meer doen dan alleen toegang tot water realiseren? Toegang tot toiletten is bijvoorbeeld ook essentieel voor een gezond leven.

2,3 miljard zonder toilet

Er zijn wereldwijd nog altijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot veilige en schone toiletten, één derde (!) van de wereldbevolking dus. (Bron: World Health Organisation)

Van deze mensen doet 892 miljoen hun behoefte in het openbaar, bijvoorbeeld in straatgoten, in de bosjes, of in open water. Dat is dus nog meer dan de 771 miljoen die geen toegang hebben tot water.

Niet zelden spelen kinderen tussen de ontlasting en kunnen ziektes zich razendsnel verspreiden. Deze ziektes treffen met name kleinere kinderen.

Water en sanitatie

Onze waterprojecten zijn feitelijk bijna allemaal WASH-projecten. WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiene. Wij leggen dus niet alleen watervoorzieningen aan, maar zorgen ook voor toiletten en voor voorlichting over hygiene.

Alleen deze complete aanpak zorgt echt voor verbetering van de gezondheid. Alleen schoon water is niet genoeg om infectieziektes in te dammen en mensen een gezonde basis te geven in het leven.

De toiletten die wij aanleggen zijn meestal op gemeenschapsniveau en niet per huishouden. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een tekening van een toiletten blok met verschoningsruimte voor meisjes bij een school in Ethiopië.

Het toilet bezorgde ons ook gezondheidsproblemen. We namen soms letterlijk de wormen mee naar huis onder onze voeten. Vaak konden we niet anders dan vragen of we het toilet van een van de buren mochten gebruiken.

Uit een persoonlijk verhaal van Iniye Mekonnin uit Bishoftu

SDG 6

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zeggen onder meer dat we in 2030 iedereen toegang willen geven tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. (SDG 6)

Hoewel er een positieve ontwikkeling zichtbaar is, gaan we dat met de huidige inspanning niet redden. Sterker nog, we moeten vier keer zoveel doen als in de afgelopen 5 jaar om zover te komen als we het echt goed willen doen.

Helaas zijn de landen waar deze mensen wonen vaak niet in staat om de watervoorzieningen zelf te betalen of organiseren. Daarom geven wij ze een duw in de rug door de aanvangsinvesteringen te financieren.

Een druppel?

Is onze bijdrage dan een druppel op een gloeiende plaat? Zeker niet: in de afgelopen vijf jaar wisten wij al zeker 10 miljard liter schoon drinkwater te realiseren. Daarmee geven we minimaal 140.000 mensen permanent toegang tot goede voorzieningen. Dat is dus net zoveel als heel Den Bosch en omgerekend zo’n 1% van de voortgang of dit vlak wereldwijd.

Een kleine bijdrage kan al een verschil maken: voor iets meer dan 20 euro kunnen we iemand permanent toegang geven tot veilig drinkwater. En voor slechts 2,50 geef je iemand een jaar lang genoeg schoon drinkwater om te drinken, koken en wassen!

Ook bijdragen?

Wil je helpen bij onze missie: schoon drinkwater voor iedereen?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.

Misschien wil je deze berichten ook lezen:

13,5 miljard liter op Wereld Water Dag 2023

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend: sinds onze start hebben we al meer dan 13,5 miljard liter schoon drinkwater gerealiseerd namens meer dan 500…

Lees meer

Schoon drinkwater update: 771 miljoen mensen

De WHO en Unicef brachten eind vorig jaar een rapport uit over de toegang tot water en sanitatie in 2020. Gelukkig gaan we de goede kant op: van 785 miljoen naar 771 miljoen mensen zonder toegang tot…

Lees meer

Het alternatief voor verpakt water: de Bottle Made Blue

De invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes geeft kopzorgen voor partijen die graag een flesje water uitdelen. Dat is namelijk zo’n 50% duurder geworden. Wij ontwikkelden een heel betaalbaar en…

Lees meer

10 miljard liter op Wereld Water Dag 2022?

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend. Hebben we ondanks de diverse lockdown toch de magische grens van 10 miljard liter schoon drinkwater gehaald?

Lees meer