Volg ons ook op

Nederlanders drinken steeds meer water, graag ook met een smaakje

De laatste cijfers over water liegen er niet om: Nederlanders drinken steeds meer water en steeds vaker met een smaakje. Dat is misschien wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu als het flessenwater is. Wij hebben de cijfers voor je op een rij gezet.

Kraanwater is 50 tot 500 keer goedkoper en 30 tot 1.300 maal beter voor het milieu dan flessenwater.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor mineraalwater – al dan niet met een smaakje – als gezonde dorstlesser. De verkoop van de totale categorie water is tussen 2011 en 2019 met 37% is gestegen. Vooral de jongere generaties geven aan vaker mineraalwater te drinken dan twee jaar geleden.  “‘Flavoured water’ is sinds 2013 in opmars en wordt vaak gezien als alternatief voor frisdrank,” zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

“Waar mineraalwater in veel van onze buurlanden al sinds jaar en dag tot de dagelijkse boodschappen behoort, lijkt nu ook Nederland plat, bruisend en ‘flavoured’ water in een fles of pak te hebben omarmd. Afgelopen jaar (2019) werd er ruim 451 miljoen liter mineraalwater en ‘flavoured’ water verkocht. Het jaar daarvoor was dat zelfs nog meer (483 miljoen liter) als gevolg van de extreem hete zomer.”

Maar hoe zit het dan met gevaarlijke stoffen zoals medicijnresten in ons kraanwater? Volgens Nicole Nijhuis, toxicoloog bij kennisinstituut KWR, en Jacob de Boer, hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit, is het kraanwater in Nederland heel veilig. “Het wordt zeer goed gezuiverd en er wordt in tegenstelling tot andere landen geen chloor aan toegevoegd”, vertelt Nijhuis op Nu.nl. “Het gaat om concentraties die geen risico voor de gezondheid van mensen vormen. De concentratie van paracetamol bijvoorbeeld is zo laag dat je een olympisch zwembad leeg zou moeten drinken om één paracetamol binnen te krijgen.”

Al dat verpakte water is misschien wel gezonder dan frisdrank maar niet beter voor het milieu. Er komt een hoop transport en verpakkingsmateriaal aan te pas terwijl er in Nederland ook water van geweldige kwaliteit uit de kraan komt. Kraanwater drinken is dus een stuk duurzamer, ook voor restaurants. “Flessenwater hoeft niet bovendien te voldoen aan de strenge eisen van kraanwater, vastgelegd in de Waterleidingwet. Kraanwater is dus minstens zo gezond als flessenwater.” (Bron Nu.nl)

Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

MADE BLUE biedt horeca ondernemers de mogelijkheid om hun eigen water te tappen, gekoeld, gefilterd en bruisend. Dat is duurzaam, gezond en voordelig. Bovendien is het de perfecte basis voor het toevoegen van siropen of cold infuses.

Het is zelfs mogelijk om mineraalwater te maken met een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Door middel van een speciaal filter is het mogelijk om mineralen toe te voegen aan gefilterd kraanwater. Sterker nog, je kunt zelf bepalen welke mineralen in welke verhouding in het water zouden moeten zitten. Hiervoor werken wij samen met Aquablu.

Wist je dat bronwater geen beschermde term is? Het is water uit een willekeurige bron, dat kan dus ook de waterleiding zijn. Sterker nog: de kwaliteitseisen voor kraanwater zijn in Nederland strenger dan voor bronwater. Mineraalwater is wel een beschermde term. Lees hier meer over het verschil tussen mineraalwater, bronwater en kraanwater…

MEER WETEN?

Vul dit contactformulier in of bel +31 70 89 19 492

    Wil je ook het beste water voor de wereld kunnen tappen?