This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Hoeveel water moet je drinken op een dag?

Hoeveel water zou je per dag moeten drinken om gezond te blijven?
En kun je ook teveel water drinken? Made Blue zocht het voor je uit.

1,5 tot 2 liter per dag

Het Voedingscentrum spreekt niet over water maar over vocht omdat vrijwel alle dranken uit meer dan 90% water bestaan: “Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de temperatuur, inspanning, wat je eet en je gezondheidstoestand.”

De Maag, Lever en Darmstichting schrijft ook 2 liter per dag voor: “Dit hoeft niet alleen maar water te zijn. Alle dranken tellen mee. Naast water staan koffie en thee zonder suiker in de Schijf van Vijf. Omgerekend is het 8 glazen per dag.”

Vocht is heel belangrijk bij het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam. Met deze calculator kun je uitrekenen hoeveel jij precies nodig hebt op een dag.

Kun je teveel water drinken?

Ja, dat kan, maar dan moet je wel je best doen en dicht bij een WC blijven.

Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren die enorme hoeveelheid water niet aan. Dat gebeurt ook al als je bijvoorbeeld in korte tijd 4 liter water zou drinken (zonder ondertussen intensief te sporten).

Door het overschot aan water ontstaat een tekort aan natrium in je bloed: dan heb je een watervergiftiging. In het ernstigste geval kun je dan acuut overlijden, maar het kan ook leiden tot ritmestoornissen of vochtophoping in de hersenen.

Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt hangt af van je leeftijd, de temperatuur, inspanning, wat je eet en je gezondheidstoestand.

Het Voedingscentrum

Water op het werk

Op veel kantoren moet je het nog doen met een watertonnetje in de hoek of de kraan in de pantry. Zeker in de zomer wil je misschien wel wat frissers. Ga dan voor een waterkoeler met plat en bruisend water.

Er zijn waterkoelers voor elke situatie: op het werkblad of juist ingebouwd, vrijstaand of in de muur. Er zijn zelfs koelers die ook heet water bieden.

Via Made Blue huur of koop je een waterkoeler tegen kostprijs en doneer je daarnaast om ervoor te zorgen dat er 1.000.000 liter schoon drinkwater wordt gerealiseerd in ontwikkelingslanden.

20 liter water per dag?

Toegang tot schoon drinkwater is voor ons vanzelfsprekend. Voor 771 miljoen mensen op aarde – ongeveer evenveel als de gehele Europese bevolking – is dat echter niet zo. Zij hebben een dagtaak aan het halen van water. Water dat vaak nog vervuild is ook, met vele ziektes als gevolg.

Volgens de norm van de Verenigde Naties is een minimum van 20 liter water per dag nodig om gezond te kunnen leven. Zou jij het redden met 20 liter per dag?

Waarom is gebrek aan schoon drinkwater een probleem

Schoon drinkwater voor iedereen

Dat is onze missie en jij kunt daar op heel veel manieren aan bijdragen:

Water doneren aan een persoon of gezin.
Je waterverbruik compenseren.
Gekoeld en bruisend water tappen op kantoor.
Duurzame waterflessen laten bedrukken.
Besparen op water in je hotel.
Lokaal water serveren in je restaurant.

Water in de horeca

Ga je uit eten dan drink je misschien graag een wijntje, maar alcohol droogt juist uit en vraagt dus om meer water om in balans te blijven. Kies dus voor water bij de wijn en bestel een fles water, plat of bruisend.

Helaas is dat in veel gevallen bronwater en dat is niet heel duurzaam vanwege het transport en afval. Ga daarom voor restaurants met lokaal gebotteld water in herbruikbare glazen flessen!

Ambassadeurs van Made Blue schenken duurzaam water: heerlijk gefilterd, gekoeld en bruisend in mooie flessen. Elke fles zorgt voor 1000 keer de inhoud aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Kijk op onze kaart waar Made Blue kunt bestellen.

Waterflessen zonder BPA

Om twee liter water per dag te halen, is het wel zo handig om je eigen waterfles mee te nemen en dan kun je beter geen PET-flesje gebruiken. In PET zit namelijk BPA, een weekmaker, en daar wil je niet te veel van binnen krijgen. Zeker als het PET-flesje warm wordt, bijvoorbeeld in de vaatwasser kan de BPA vrijkomen.

Kies daarom voor een BPA-vrije herbruikbare fles. Dat is wel zo duurzaam en gezond. Denk bijvoorbeeld aan een fles van RVS of Tritan. Bij Made Blue kun je ze al in kleine hoeveelheden laten bedrukken voor je collega’s op klanten.

Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

DUURZAME WATERFLESSEN MET ALBERT HEIJN EN I-DID

Albert Heijn wilde graag hun geslaagde medewerkers feliciteren met een bijzonder cadeau: onze Bottle Made Blue met een unieke sleeve gemaakt van hun oude uniformen.

Lees meer

Kunstwerk geïnspireerd door Made Blue

Kunstenaar Sarah Boris maakte een prachtig en uniek kunstwerk om onze samenwerking met Lore Group in het zonnetje te zetten.

Lees meer

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer