Volg ons ook op

Waarom is lokaal bottelen van water met waterkoelers duurzaam?

Zelf je water tappen en bottelen met behulp van een leidingwaterkoeler is veel duurzamer dan het serveren van fabrieksmatig gebotteld flessenwater.

Wil je weten hoe dat precies zit? Wij zetten hieronder de feiten op een rij.

Een glazen fles bronwater uit de fabriek stoot evenveel CO2 uit als een autoritje van drie kilometer.

Bronwater uit de fabriek zorgt voor meer uitstoot

Bij de productie van bronwater in de fabriek wordt er veel CO2 uitgestoten. Een onderzoek in opdracht van de Consumentenbond toonde aan dat voor het bottelen van één glazen fles bronwater er al 450 gram CO2 wordt uitgestoten. Dat staat gelijk aan een autoritje van zo’n drie kilometer! Dit is vooral te wijten aan de productie van het glas, het proces van bottelen en het transport van en naar de horeca toe.

Hergebruik is beter dan recyclen

Glas wordt gemaakt door zand, soda (natriumcarbonaat) en kalk samen te laten smelten. Dit is een zeer bewerkelijk productieproces en kost dan ook veel energie. In de Nederlandse horeca wordt voor kleine flesjes veelal gewerkt met een statiegeldsysteem, grote flessen verdwijnen doorgaans in de glasbak en worden weer omgesmolten tot nieuw glas. In beide gevallen is het veel duurzamer om flessen lokaal te hergebruiken, omdat er dan geen transport nodig is en het proces van omsmelten ook energie kost. Bij statiegeld gaat een fles bovendien maar tot 40 keer mee en bij lokaal bottelen tot 3 jaar.

300 deelnemers = 100 vrachtwagens minder

Helaas is het lastig om de verkleining van de voetafdruk bij gebruik van een waterkoeler in een exact kilo’s CO2uit te drukken. Wel kunnen we een rekenvoorbeeld geven van het aantal vrachtwagens dat bij het gebruik van een waterkoeler wordt uitgespaard. Uit onze cijfers blijkt dat onze ambassadeurs in de horeca gemiddeld zo’n 400 flessen water per maand serveren. Dit zijn naar schatting zo’n 225 grote en 75 kleine flessen per maand.

Dit zijn ongeveer vier rolcontainers per deelnemer per maand die niet hoeven te worden getransporteerd. Ervan uit gaande dat er 12 rolcontainers in een stadsvrachtwagen passen, houden drie horecaondernemer samen al één vrachtwagen van de straat. Of anders gesteld: onze 300 ambassadeur houden elke maand samen 100 vrachtwagens van de straat! 

Nog veel meer besparing in ontwikkelingslanden!

Een veel grotere CO2 besparing vindt echter plaats in de ontwikkelingslanden waar Made Blue werkt aan toegang tot schoon drinkwater: door drinkwater direct beschikbaar te maken wordt CO2 uitstoot vermeden als resultaat van het preventief koken van vervuild water.

IRC becijferde bijvoorbeeld dat een ceramisch waterfilter zorgt voor 1,03 ton CO2 per jaar per filter. Conservatief gerekend met 10 gebruikers per filter en het VN-cijfer dat 1 persoon minimaal 20 liter water per dag nodig heeft, is het filter goed voor 73.000 liter per jaar.

Dat betekent dat 1 miljoen liter schoon drinkwater zorgt voor een CO2 besparing van 13,74 ton en 1.000 liter zorgt voor 13,74 kg CO2-besparing. Wij realiseerden inmiddels al meer dan 6 miljard liter water, dus reken maar uit…

Zelf water bottelen met een waterkoeler

Kortom, door het lokaal bottelen van water spaart een horecaondernemer glaswerk en transport uit. Dat is niet alleen beter voor onze wereld, maar ook voor de medewerkers. Die hoeven namelijk niet meer zo te sjouwen met de flessen!

Wil je ook bronwater maken van kraanwater?