Waarom is lokaal bottelen van water met waterkoelers duurzaam?

Zelf je water tappen en bottelen met behulp van een leidingwaterkoeler is veel duurzamer dan het serveren van fabrieksmatig gebotteld flessenwater. Wil je weten hoe dat precies zit? Wij zetten hieronder de feiten op een rij.

Bronwater uit de fabriek leidt tot meer CO2 uitstoot

Bij de productie van bronwater in de fabriek wordt er veel CO2 uitgestoten. Een onderzoek in opdracht van de Consumentenbond toonde aan dat voor het bottelen van één glazen fles bronwater er al 450 gram CO2 wordt uitgestoten. Dat staat gelijk aan een autoritje van zo’n drie kilometer! Dit is vooral te wijten aan de productie van het glas, het proces van bottelen en het transport van en naar de horeca toe.

Een glazen fles bronwater uit de fabriek stoot evenveel co2 uit als een autoritje van drie kilometer

Hergebruik is beter dan recyclen

Glas wordt gemaakt door zand, soda (natriumcarbonaat) en kalk samen te laten smelten. Dit is een zeer bewerkelijk productieproces en kost dan ook veel energie. In de Nederlandse horeca wordt voor kleine flesjes veelal gewerkt met een statiegeldsysteem, grote flessen verdwijnen doorgaans in de glasbak en worden weer omgesmolten tot nieuw glas. In beide gevallen is het veel duurzamer om flessen lokaal te hergebruiken, omdat er dan geen transport nodig is en het proces van omsmelten ook energie kost. Bij statiegeld gaat een fles bovendien maar tot 40 keer mee en bij lokaal bottelen tot 3 jaar.

300 deelnemers = 100 vrachtwagens minder

Helaas is het lastig om de verkleining van de voetafdruk bij gebruik van een waterkoeler in een exact kilo’s CO2uit te drukken. Wel kunnen we een rekenvoorbeeld geven van het aantal vrachtwagens dat bij het gebruik van een waterkoeler wordt uitgespaard. Uit onze cijfers blijkt dat onze ambassadeurs in de horeca gemiddeld zo’n 400 flessen water per maand serveren. Dit zijn naar schatting zo’n 225 grote en 75 kleine flessen per maand. Dit zijn ongeveer vier rolcontainers per deelnemer per maand die niet hoeven te worden getransporteerd. Ervan uit gaande dat er 12 rolcontainers in een stadsvrachtwagen passen, houden drie horecaondernemer samen al één vrachtwagen van de straat. Of anders gesteld: onze 300 ambassadeur houden elke maand samen 100 vrachtwagens van de straat! 

en een nog veel grotere besparing in ontwikkelingslanden!

Een veel grotere CO2 besparing vindt echter plaats in de ontwikkelingslanden waar Made Blue werkt aan toegang tot schoon drinkwater: door drinkwater direct beschikbaar te maken wordt CO2 uitstoot vermeden als resultaat van het preventief koken van vervuild water. Climate Neutal Group berekende eerder een besparing van maar liefst 1 ton CO2 per 1.405 liter schoon drinkwater. Made Blue realiseerde tot zover 5 miljard liter schoon drinkwater… reken maar uit!

Maak bronwater van kraanwater met een waterkoeler

Kortom, door het lokaal bottelen van water spaart de horecaondernemer glaswerk en transport uit. Dit is niet alleen beter voor onze wereld, maar ook voor jouw personeel. Die hoeven namelijk niet meer zo te sjouwen met de flessen!

Wil je ook bronwater maken van kraanwater?

Related Posts

Meer kans op een horeca EKO-keurmerk met MADE BLUE tafelwater

Stichting EKO erkent MADE BLUE als een onderdeel van een doordacht duurzaamheidsbeleid. MADE BLUE ambassadeurs vergroten dus hun kans op een EKO-keurmerk voor hun zaak!

We doneerden al €1.000.000!

Big blue news: sinds onze start in 2014 hebben we al €1 miljoen gedoneerd aan ontwikkelingslanden. En we hebben nog meer nieuws: we gaan op reis!

Hoe zet je MADE BLUE op de kaart?

Hoe vertel je het verhaal MADE BLUE aan je gasten? Bekijk hier voorbeelden van hoe onze ambassadeurs dat doen!

Leave a Reply