This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Waarom is lokaal bottelen van water duurzaam?

WAAROM IS LOKAAL BOTTELEN DUURZAMER

Zelf je water tappen of bottelen met behulp van een waterkoeler aangesloten op de leiding.
Dat is veel duurzamer dan het serveren van fabrieksmatig gebotteld flessenwater. 
Wil je weten hoe dat precies zit? Wij zetten hieronder de feiten op een rij.

MINDER CO2-uitstoot

Met Made Blue kies je voor een waterkoeler aangesloten op de leiding in plaats van bronwater of mineraalwater. Daaruit tap je altijd vers gekoeld water, in de meeste gevallen gefilterd en bruisend als je wilt.

Bij de productie van bronwater in de fabriek wordt er veel CO2 uitgestoten. Een onderzoek in opdracht van de Consumentenbond toonde aan dat voor het bottelen van één glazen fles bronwater 450 gram CO2 wordt uitgestoten. Dat staat gelijk aan een autoritje van zo’n drie kilometer! Dit is vooral te wijten aan de productie van het glas, het proces van bottelen en het transport van en naar de horeca toe.

HERGEBRUIKEN BETER DAN RECYCLEN

Glas wordt gemaakt door zand, soda (natriumcarbonaat) en kalk samen te laten smelten. Dit is een zeer bewerkelijk productieproces en kost veel energie.

In de Nederland wordt veelal gewerkt met een statiegeldsysteem met alle transport vandien. Grote glazen flessen verdwijnen in de horeca doorgaans in de glasbak en worden weer omgesmolten tot nieuw glas.

In beide gevallen is het veel duurzamer om flessen lokaal te hergebruiken, omdat er dan geen transport nodig is en het proces van omsmelten ook energie kost. Bij statiegeld gaat een fles bovendien maar tot 40 keer mee en bij lokaal bottelen tot 3 jaar.

Een glazen fles bronwater uit de fabriek stoot evenveel CO2 uit als een autoritje van drie kilometer.

Consumentenbond

100 minder vrachtwagens

Het is lastig om de verkleining van de voetafdruk bij gebruik van een waterkoeler in een exacte kilo’s CO2 uit te drukken. Wel kunnen we een rekenvoorbeeld geven.

Uit onze cijfers blijkt dat onze ambassadeurs in de horeca gemiddeld zo’n 400 flessen water per maand serveren. Dit zijn naar schatting zo’n 225 grote en 75 kleine flessen per maand. Dat zijn ongeveer 4 rolcontainers.

Ervan uitgaande dat er 12 rolcontainers in een stadsvrachtwagen passen, houden drie horecaondernemer samen al één vrachtwagen van de straat. Of anders gesteld: onze 300 ambassadeurs houden elke maand samen 100 vrachtwagens van de straat! 

MINDER CO2 in afrika

Wanneer mensen aangewezen zijn op vervuild water zullen ze dat koken voor gebruik, vaak op open vuur, met name in afgelegen gebieden. Door schoon drinkwater beschikbaar te maken, hoeft dat niet meer en wordt er dus veel minder hout of kolen gestookt en dat scheelt veel CO2-uitstoot en schadelijke rook.

Het IRC becijferde bijvoorbeeld dat een ceramisch waterfilter zorgt voor 1,03 ton CO2 per jaar per filter. Conservatief gerekend met 10 gebruikers per filter en het VN-cijfer dat 1 persoon minimaal 20 liter water per dag nodig heeft, is het filter goed voor 73.000 liter per jaar. Dat betekent dat 1 miljoen liter schoon drinkwater zorgt voor een CO2 besparing van 13,74 ton in ongeveer de helft van onze projecten.

1 LITER

Made Blue Water

= 1.000 liter

drinkwater in ontwikkelingslanden

+ 7 kg

vermeden CO2-uitstoot

& 500

plastic flessen of zakken voorkomen

minder plastic soup

Onze waterprojecten besparen ook veel plastic in ontwikkelingslanden. Dat komt doordat mensen zonder toegang tot veilig drinkwater vaak water kopen in plastic zakken of wegwerpflessen, met name in stedelijk gebied en dus in ongeveer de helft van onze projecten.

Dat plastic belandt in veel gevallen na gebruik op straat en in rivieren om uiteindeljk onderdeel te worden van de plastic soup. Een watervoorziening in een sloppenwijk zorgt ervoor dat mensen gaan werken met jerrycans en geen plastic meer hoeven te gooien.

1000 keer zoveel water

Als ambassadeur van Made Blue tap je je eigen tafelwater uit een waterkoeler, gekoeld, gefilterd en bruisend. Elke fles zorgt gegarandeerd voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Daarvoor doneer je slechts 21 cent per fles van 0,7 liter en betaal je een kostendekkende vergoeding voor apparatuur en glaswerk. Daarmee zijn we in veel gevallen voordeliger dan bronwater en mineraalwater.

Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Van water naar kunst

Kunstenaar Sarah Boris maakte een prachtig en uniek kunstwerk om onze samenwerking met Lore Group in het zonnetje te zetten.

Lees meer

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

Made Blue rolt de Blauwe Loper uit in Den Haag

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij onze missie. Dat levert een mooi wapenfeit op: in Den Haag doet nu een hele straat hotels mee aan ons Enjoy Water to Give Water programma. Daarmee hebben we…

Lees meer