Wat is het verschil tussen kraanwater, bronwater en mineraalwater?

KRAANWATER, bronwater OF mineraalwater?

Natuurlijk mineraalwater, water van natuurlijke oorsprong, bronwater: een kleine greep uit de termen die ons om de oren vliegen.
Wat is het verschil tussen kraanwater, bronwater en mineraalwater?

MINERAALWATER VERSUS BRONWATER

Er zijn twee punten waarop bronwater verschilt van mineraalwater. Allereerst moet mineraalwater volgens de wetgeving direct bij de bron worden gebotteld en daarnaast mag de samenstelling van mineralen niet worden beïnvloed door het proces van bottelen.

De wetgeving stelt hier bij bronwater geen eisen aan. Zo behoudt mineraalwater zijn natuurlijke samenstelling van mineralen (zoals ijzer, zout en magnesium). Om die reden is mineraalwater vaak ook wel wat zouter. Het is overigens niet zo dat dit water per se méér mineralen bevat dan bron- of kraanwater.

Het zelfde water

Zowel bronwater als kraanwater worden gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. In 60% van de gevallen wordt bronwater gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater. In dat opzicht verschilt kraanwater dus niet zo veel van bronwater.

Zo maakte de Keuringdienst van Waarde vorig jaar een aflevering waarin zij lieten zien dat het bronwater van sommige merken uit precies dezelfde bron als het kraanwater. “In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater”, zo luidde de conclusie van de Keuringdienst van Waarde.

Schoon drinkwater voor iedereen

Dat is onze missie en jij kunt daar op heel veel manieren aan bijdragen:

Water doneren aan een persoon of gezin.
Je waterverbruik compenseren.
Gekoeld en bruisend water tappen op kantoor.
Duurzame waterflessen laten bedrukken.
Besparen op water in je hotel.
Lokaal water serveren in je restaurant.

Waarom heet het dan bronwater

De term bronwater wordt doorgaans gebruikt voor gebotteld water dat niet afkomstig is uit een officieel herkende minerale bron. Het mag bronwater heten als de bron op de fles vermeld staat. Die bron kan dus dezelfde zijn als jouw kraanwater.

De kwaliteitseisen voor bronwater zijn echter minder streng dan voor het Nederlandse kraanwater. Wil je dus gaan voor kwaliteit dan kun je beter kraanwater drinken. Dat is natuurlijk het lekkerst als het gekoeld (en bruisend) is.

BRUISEND KRAANWATER?

Als je voor water gaat, kies dan voor gekoeld water uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Daarmee tap je lekker verfrissend en eventueel ook bruisend water.

Bij Made Blue zorg je bovendien tegelijk ook voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Wij hebben oplossingen voor op kantoor, voor in de horeca en voor onderweg.

Er bestaat een product dat we gratis en onbeperkt thuis kunnen krijgen, maar toch voor het tweeduizendvoudige van de prijs in de supermarkt willen kopen: water in een fles. Met datzelfde product trek in je Utrecht gewoon je toilet door.

Teun van de Keuken van Keuringsdienst van Waarde op 24Kitchen

KRAANWATER HET MEEST DUURZAAM

Wat zeker is, is dat kraanwater het meest duurzaam is. Daar waar kraanwater lokaal wordt getapt, geldt voor mineraal- en bronwater dat het moet worden getransporteerd.

Bronwater en mineraalwater zorgen ook voor verpakkingen die moeten worden gerecycled of als statiegeldflessen retour gaan. Als je kraanwater in glazen flessen tapt, kun je die hergebruiken. 

Vroeger geen bronwater

Het is eigenlijk vreemd dat we met z’n allen bronwater zijn gaan drinken. In 1950 had nog nooit iemand van die term gehoord. Hoe zit dat?

In deze animatie van The Story of Stuff Project wordt nog maar eens duidelijk gemaakt hoe het is gekomen dat we bronwater zijn gaan drinken terwijl kraanwater beter, lekkerder en veel goedkoper is.

Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

DUURZAME WATERFLESSEN MET ALBERT HEIJN EN I-DID

Albert Heijn wilde graag hun geslaagde medewerkers feliciteren met een bijzonder cadeau: onze Bottle Made Blue met een unieke sleeve gemaakt van hun oude uniformen.

Lees meer

Kunstwerk geïnspireerd door Made Blue

Kunstenaar Sarah Boris maakte een prachtig en uniek kunstwerk om onze samenwerking met Lore Group in het zonnetje te zetten.

Lees meer

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer