This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Waarom een watertank op kantoor niet duurzaam is

WAAROM EEN WATERTANK OP KANTOOR NIET DUURZAAM IS

Je kent ze wel: de kunststof watertank of waterdispenser die ergens in een hoekje van het kantoor staat geparkeerd.
Af en toe wordt er een koud watertje uit wordt getapt. Een prima systeem voor gekoeld water, zou je misschien denken.
Toch zijn er betere en duurzamere alternatieven.

Transport en gesjouw

Hoewel de waterautomaat lekker gekoeld water oplevert, is hij niet erg duurzaam. Het water moet immers getransporteerd worden in flessen of tanks van 19 liter en de lege tanks moeten weer worden opgehaald.

Er bestaan ook wegwerpflessen die passen in de waterautomaat, maar die zorgen voor veel plastic afval die op kantoor zeker niet altijd netjes wordt gescheiden.

De voorraad watertanks neemt bovendien veel plek in op kantoor en het zorgt voor een hoop gesjouw. Erg goedkoop zijn de watertonnen ook niet. Dit alles terwijl er perfect water uit elke kraan op kantoor komt. Dat is ook koel maar niet koud. Kan het niet anders?

BRONWATER = KRAANWATER

Maar in de flessen zit toch bronwater? Dat klopt, maar zowel bronwater als kraanwater worden gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. In 60% van de gevallen wordt bronwater gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater. In dat opzicht verschilt kraanwater dus niet zo veel van bronwater.

Zo maakte de Keuringdienst van Waarde een aflevering waarin zij lieten zien dat het bronwater van sommige merken uit precies dezelfde bron als het kraanwater. “In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater”, zo luidde de conclusie van de Keuringdienst van Waarde.

Schoon drinkwater voor iedereen

Dat is onze missie en jij kunt daar op heel veel manieren aan bijdragen:

Water doneren aan een persoon of gezin.
Je waterverbruik compenseren.
Gekoeld en bruisend water tappen op kantoor.
Duurzame waterflessen laten bedrukken.
Besparen op water in je hotel.
Lokaal water serveren in je restaurant.

Niet duurzaam, wel duur

De waterflessen van 19 liter voor de waterautomaat of waterdispenser op kantoor kosten gemiddeld minimaal 10 euro per stuk. Dat is dus meer dan 50 cent per liter. Zo goedkoop is de watertank dus niet.

In Nederland betaal je als consument ongeveer 1,50 per 1000 liter kraanwater. Bedrijven betalen vaak een stuk minder. Kraanwater is dus minimaal 300 keer goedkoper dan een watertank met kraan.

Daarnaast betaal je natuurlijk nog huur voor de goedkope watertank. Vaak is die huur laag en een proefplaatsing gratis omdat het geld wordt verdiend met de flessen of tanks. Die watertanks kun je kopen tegen een flink tarief.

Leidingwaterkoelers

Het water uit de kraan is niet altijd zo koud als uit de watertank en dat is jammer, zeker in een hete zomer.

Het alternatief voor een watertank is dan ook een leidingwaterkoeler. Een leidingwaterkoeler is aangesloten op de kraan en zet kraanwater om tot gefilterd, gekoeld plat en bruisend kraanwater.

Het beste van twee werelden dus! Maar ook het beste water voor de wereld want elke waterkoeler levert 1.000.000 liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden op.

1.000.000 liter

schoon drinkwater

= 7.000 kg

vermeden CO2-uitstoot

+ 500.000

plastic flessen of zakken voorkomen

150 BOMEN

behouden

Enorme impact

Nog altijd hebben 771.000.000 mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Zij kunnen geen gezond en productief bestaan opbouwen. Daar willen wij wat aan doen. Elke waterkoeler van Made Blue op kantoor geeft 137 mensen een jaar lang schoon drinkwater.

Dat levert ook een flinke CO2 besparing op doordat mensen geen vuil water meer hoeven te koken. Vele bomen blijven daardoor behouden. In sloppenwijken voorkomen we daarmee bovendien veel wegwerpplastic voor verpakt water.

Altijd een oplossing

Een waterkoeler in de pantry, een vrijstaand apparaat, ingebouwd, met heet water optie, contactloos… Alles is mogelijk.

Het enige wat je nodig hebt, is een stroompunt en een wasmachinekraan in de buurt.

Bij Made Blue krijg je bij elke waterkoeler een communicatiepakket en we voorzien je graag van bijpassend glaswerk of bijvoorbeeld herbruikbare waterflessen voor je collega’s.


Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Van water naar kunst

Kunstenaar Sarah Boris maakte een prachtig en uniek kunstwerk om onze samenwerking met Lore Group in het zonnetje te zetten.

Lees meer

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

Made Blue rolt de Blauwe Loper uit in Den Haag

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij onze missie. Dat levert een mooi wapenfeit op: in Den Haag doet nu een hele straat hotels mee aan ons Enjoy Water to Give Water programma. Daarmee hebben we…

Lees meer