This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

Hoeveel water verbruik je per dag?

Hoeveel water gebruikt een persoon in Nederland gemiddeld op een dag, wat kost dat en hoe kun je daarop besparen? Wij zochten het voor je uit.

Nederlander gebruikt 128 liter water per dag

We gebruiken in Nederland gemiddeld 128,1 liter drinkwater per persoon per dag maar daar drinken we maar 2% van op! Dat becijferde CBS in opdracht van Vewin. Douchen (46,2 liter per persoon per dag) en het toilet doorspoelen (30,2 liter) vragen het meeste water.

Omdat de cijfers over de jaren heen niet helemaal op dezelfde manier zijn gemeten, is het lastig conclusies te trekken. Toch lijkt het erop dat we na een eerdere daling weer meer water zijn gaan gebruiken, mogelijk ook door de droogtes. Gemiddeld zou 0,9 liter per dag voor buitengebruik zijn.

Wat kost water?

Water in Nederland voelt soms gratis, maar dat is het niet. We betalen gemiddeld € 1,21 per 1000 liter water. Op basis van 128,1 liter per persoon per dag is dat dus bijna 57 euro per persoon per jaar.

Een huishouden van drie personen is dus 121 euro kwijt aan water per jaar, maar daar komt nog een bedrag van zo’n 70 euro bij aan vastrecht.

De kosten voor warm water zijn veel hoger: een douchebeurt van negen minuten kost gemiddeld 65 liter warm water. Daarvoor betaal je 0,72 euro bij een gasboiler en 0,84 euro bij een elektrische boiler, zo berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) op basis van de prijzen van juli 2022.

Schoon drinkwater voor iedereen

Dat is onze missie en jij kunt daar op heel veel manieren aan bijdragen:

Water doneren aan een persoon of gezin.
Je waterverbruik compenseren.
Gekoeld en bruisend water tappen op kantoor.
Duurzame waterflessen laten bedrukken.
Besparen op water in je hotel.
Lokaal water serveren in je restaurant.

Wat levert water besparen op?

Stel dat je structureel 20% minder water gaat gebruiken dan levert dat helaas slechts 3 cent per dag op of 11 euro per jaar.

Omgerekend levert een minuut korter douchen echter al zo’n 8 cent op. Dat lijkt niet veel, maar als een heel gezin van vijf personen dat een heel jaar doet dan telt het toch op tot ruim 140 euro per jaar. Gaat iedereen max vijf minuten douchen in plaats van gemiddeld negen minuten dan verdien je dus als gezin meer dan 500 euro per jaar.

We hebben in 2022 gezien dat het veel gezinnen lukt om gemiddeld 20 tot 25% gas te besparen. Dat is vooral te danken aan de thermosstaat die een graadje lager staat, want warm water is normaal goed voor ongeveer 20% van de gasrekening volgens Milieu Centraal.

Het is een trend onder jongeren om koud te douchen, dat kan ook. Of wassen bij een wastafel.

Puk van Meegeren, energie-expert Milieu Centraal, op Nu.nl

Is water besparen nodig?

Als besparen op water dan zo weinig oplevert, behalve dan bij warm water, waarom zouden we het dan doen? We hebben toch water genoeg?

De gezamenlijke Nederlandse waterbedrijven waarschuwen ons: ook in Nederland wordt water steeds duurder en uiteindelijk ook schaars door vervuiling, verzilting en droogtes.

Alle reden dus om zuinig te zijn op ons water! Hoe zou het zijn als niet iedereen in Nederland meer het hele jaar kan beschikken over veilig drinkwater? In veel ontwikkelingslanden is dat een normale situatie.

20 liter water per dag?

Toegang tot schoon drinkwater is voor ons vanzelfsprekend. Voor 771 miljoen mensen op aarde – ongeveer evenveel als de gehele Europese bevolking – is dat echter niet zo. Zij hebben een dagtaak aan het halen van water. Water dat vaak nog vervuild is ook, met vele ziektes als gevolg.

Volgens de norm van de Verenigde Naties is een minimum van 20 liter water per dag nodig om gezond te kunnen leven. Zou jij het redden met 20 liter per dag?

Waarom is gebrek aan schoon drinkwater een probleem

Water in de horeca

Ga je uit eten dan drink je misschien graag een wijntje, maar alcohol droogt juist uit en vraagt dus om meer water om in balans te blijven. Kies dus voor water bij de wijn en bestel een fles water, plat of bruisend.

Helaas is dat in veel gevallen bronwater en dat is niet heel duurzaam vanwege het transport en afval. Ga daarom voor restaurants met lokaal gebotteld water in herbruikbare glazen flessen!

Ambassadeurs van Made Blue schenken duurzaam water: heerlijk gefilterd, gekoeld en bruisend in mooie flessen. Elke fles zorgt voor 1000 keer de inhoud aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Kijk op onze kaart waar Made Blue kunt bestellen.

Waterverbruik compenseren

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om hun waterverbruik te compenseren of juist de waterbesparing van hun product of dienst te spiegelen met evenveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Wij noemen dat Een liter voor een liter. In dit programma kom je bedrijven tegen als Quooker, CWS, La Trappe en MAAS, maar ook diverse schoonmaakbedrijven of kantoororganisaties. Doe je ook mee?

Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

Made Blue rolt de Blauwe Loper uit in Den Haag

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij onze missie. Dat levert een mooi wapenfeit op: in Den Haag doet nu een hele straat hotels mee aan ons Enjoy Water to Give Water programma. Daarmee hebben we…

Lees meer

Voorverpakt water bij Made Blue

Vanaf nu kun je bij Made Blue ook voorverpakt water bestellen. Dat verwacht je misschien niet van ons als voorvechter van lokaal gebotteld water, maar we hebben gemerkt dat we daarmee lunchrooms,…

Lees meer