This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

De Made Blue Foundation

Wij zijn de ondernemende stichting Made Blue Foundation. Sinds onze oprichting eind 2014 realiseerden we al meer dan 15 miljard liter schoon drinkwater namens meer dan 500 ambassadeurs. 

Wij hebben een ANBI-status en werken zo transparant mogelijk.
Daarbij maken we zo min mogelijk kosten door lean & mean te werken.
Een onafhankelijk bestuur ziet toe op ons beleid.

Team

Machiel van Dooren

MEDE-OPRICHTER

Verantwoordelijk voor bedrijven en hotels

Email Machiel

Frank van der Tang

MEDE-OPRICHTER

Verantwoordelijk voor communicatie en waterprojecten

Email Frank

Robin Pot

MEDE-OPRICHTER

Verantwoordelijk voor financiën

Email Robin

Nick de Mink

PARTNER

Accountmanager voor restaurants en kantoren

Email Nick

Robbert Duin

COMMUNICATIE SPECIALIST

Verantwoordelijk voor ontwerpen en huisstijl

Email Robbert

Sara Mok

COMMUNICATIE SPECIALIST

Verantwoordelijk voor social media en content

Email Sara

JAARVERSLAG

Elk jaar publiceren we in ons jaarverslag hoeveel donaties we hebben ontvangen en hoe we die hebben besteed.

Bestuur


Het bestuur van de stichting Made Blue Foundation ziet toe op de tijdige juiste besteding van donaties. De leden ontvangen geen beloning en hebben we bewust voor het merendeel extern gekozen. Ze brengen veel expertise in op het vlak van MVO en transparantie.

Tabitha Gerrets
SECRETARIS

Head of Sales en Business Development bij Advance Insight

Adviseur Kenia voor Zero-Kap

Hester Apeldoorn
VOORZITTER

Oprichter HA Impact & Communicatie

Manager Stichting ONSbank

Frank van der Tang
PENNINGMEESTER

Mede-oprichter van Made Blue

Impact ondernemer

transparantie

33 cent is 1000 liter

Wij doen onze ambassadeurs een harde belofte: elke donatie van 33 cent levert 1.000 liter schoon drinkwater op in ontwikkelingslanden.

Van die 33 cent gaat 22 cent direct naar onze waterprojecten. Daarvan gebruiken we maximaal 10% om de projecten te monitoren in samen werking met Aqua for All, al jaren een expert op dit vlak. Zo weten we zeker dat onze impact blijvend is.

We zijn een goed doel, natuurlijk zonder winstoogmerk, maar ook onafhankelijk van subsidies of giften vanuit overheidsinstanties. Dat maakt ons geheel onafhankelijk.

IMPACT VERGROTEN

We willen de wereld een beetje mooier maken, dat gaat helaas niet vanzelf. De investeringen die wij daarvoor doen zijn ook onderdeel van de donatie en verdelen we zo:

  • 3 cent voor meer aandacht voor het belang van toegang tot schoon drinkwater
  • 3 cent voor het initiëren van nieuwe projecten en innovatieve technieken
  • 3 cent voor het laten groeien van Made Blue en aansluiten van nieuwe ambassadeurs
  • 2 cent per donatie voor overige kosten, zoals administratie

ONDERNEMENDE STICHTING

Alle donaties worden ontvangen door de Stichting Made Blue Foundation. De stichting heeft een ANBI-status met als RSIN nummer: 8545.63.933.

Naast de stichting staat de Made Blue B.V. die de belastingplichtige en risicodragende activiteiten uitvoert voor de stichting zoals het leveren van waterkoelers voor de horeca. Eventuele winsten in die B.V. worden weer geïnvesteerd in de stichting en zo ontstaat een hefboomwerking

Made Blue bestaat dus uit een stichting en een B.V. en samen vormen die een ondernemende stichting of een sociale onderneming.

ANBI

De Stichting Made Blue Foundation heeft een ANBI-status (nummer 8545.63.933). Dat staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling.

De Belastingdienst heeft daarmee akkoord gegeven op onze organisatiestructuur die we hebben opgezet met hulp van PwC.

Donateurs kunnen er zo op vertrouwen dat hun donatie doelmatig wordt besteed en mogen hun giften (onder voorwaarden) aftrekken.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Hoeveel doneert een horeca ondernemer per fles?
Een horeca ondernemer doneert per fles van 0,7 liter water 700 liter schoon drinkwater. Omgerekend is dat 23 cent. Er zijn ook andere formaten flessen en karaffen. Naast de donatie betaalt de ondernemer apart voor het gebruik van een leidingwaterkoeler, communicatiematerialen en het glaswerk. De inkoopprijs per geserveerde fles is dus hoger dan die 23 cent en verschilt per situatie.
Waarom staat er op mijn fles DIT IS 350 LITER?
In de horeca doneren ondernemers altijd 1000 keer de inhoud van de fles of karaf als schoon drinkwater via Made Blue. Soms wordt het water geschonken in flessen van 0,35 liter of in karaffen van 1,0 of 0,5 liter.
Betaal ik als particulier ook 33 cent voor 1000 liter?
Ja. Als je bijvoorbeeld een jaar lang schoon drinkwater doneert voor 1 persoon dan is dat 20 liter water per dag voor 365 dagen. Dat is 7.300 liter en dus 2,41 euro. Je betaalt daarnaast enige transactiekosten waardoor het totaal uitkomt op 2,50 euro. Die transactiekosten variëren per betaalmethode (Paypal / iDeal / Creditcard) en bedragen gemiddeld 31 cent inclusief de BTW.
Kan ik ook los doneren?
Ja, je kunt ook zelf geld overmaken naar onze bankrekening. Je betaalt dan geen transactiekosten en kiest zelf hoeveel je wilt doneren. Ook hier geldt 33 cent is 1000 liter. Kijk hier hoe je kunt doneren.
Doneren bedrijven ook 33 cent voor 1000 liter?
Ja. De ambassadeurs van ons programma Een liter voor een liter spiegelen het waterverbruik of juist de waterbesparing van hun product, dienst of organisatie voor 33 cent per 1000 liter waarvan 22 cent direct naar de water projecten gaat en de rest wordt gebruikt voor pro-actieve ondersteuning in de communicatie. Voor de liters boven de 25 miljoen liter geldt een tarief van 22 cent per 1000 liter omdat we dan kostendekkend kunnen werken.
Waarom hebben jullie een onafhankelijk bestuur?
Een onafhankelijk bestuur ziet toe op de besteding van de binnenkomende donatiegelden. Daarmee voorkomen we dat er uitgaven worden gedaan door de stichting die niet in lijn zijn met onze doelstelling. Dat vinden we belangrijk en niet alleen wij: het is ook een eis van de Belastingdienst om een ANBI-stichting te kunnen zijn.