This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Waarom water beter is voor je vitaliteit dan koffie en thee

WAAROM LIEVER WATER DAN KOFFIE

Het lijkt een eeuwige discussie: is water beter dan cafeïne houdende dranken als koffie en thee?
Sommige gezondheidsgoeroes beweren dat koffie en thee je zouden uitdrogen.
Ze pleiten voor het drinken van meerdere liters water per dag.
Maar wat is hierover waar? Wij gingen op onderzoek uit!

UITDROGING

Er wordt vaak gezegd dat cafeïnehoudende dranken je zouden uitdrogen. Echter is hier tot op heden nog geen bewijs voor gevonden. Het klopt dat je door de inname van cafeïne je meer urine afscheid, maar dit weegt niet op tegen de hydratatievoordelen van het water in de dranken zelf.

Een andere reden waarom koffie en thee worden geassocieerd met uitdroging, is vanwege de droge mond die je krijgt na het drinken ervan. Dit komt door de tannines die deze dranken bevatten. En hoewel dit stofje een droge mond geeft – en daarmee het gevoel van uitdroging – wordt er in onderzoeken tot nog toe geen verband gevonden tussen het drinken van cafeïnehoudende dranken en uitdroging. Het is dus enkel “een droge mond”.

Cafeïnehoudende dranken als koffie en thee worden niet in verband gebracht met uitdroging. Echter wel met andere gezondheisklachten zoals maagklachten, verhoogde hartslag en slapeloosheid.

Dr. Ali Websteradjunct-directeur communicatie en voeding bij de International Food Information Council Foundation

TE VEEL KOFFIE EN THEE

Maar dat betekent nog niet dat de hele dag door koffie en thee drinken gezond is. Een (hoge) koffie- en theeconsumptie kan namelijk wel andere gezondheidsklachten veroorzaken, zoals: maagklachten, maagzuur, rusteloosheid, verhoogde angst of nervositeit, slapeloosheid en een verhoogde hartslag.

In die zin is het dus zeker wel gewenst om je koffie- en theeconsumptie beperkt te houden en de vochtinname aan te vullen met water! En dan het liefst met kraanwater en niet met bronwater.

TE WEINIG WATER

Dagelijks verlies je zo’n 2,5 liter vocht, doordat we zweten, plassen, ontlasten en ademen. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit is voldoende om – naast het water dat je binnenkrijgt via je voeding – je vochtbalans weer helemaal op peil te brengen.

Een goede vochtbalans is belangrijk, omdat het water in ons lichaam veel fysiologische processen regelt. Zo is het bijvoorbeeld nodig voor de opname van voedingsstoffen, het afvoeren afvalstoffen en bij het regelen van lichaamstemperatuur. Een tekort aan water leidt dan ook tot hoofdpijn, duizeligheid en op de lange duur zelfs spierkrampen.

Schoon drinkwater voor iedereen

Dat is onze missie en jij kunt daar op heel veel manieren aan bijdragen:

Water doneren aan een persoon of gezin.
Je waterverbruik compenseren.
Gekoeld en bruisend water tappen op kantoor.
Duurzame waterflessen laten bedrukken.
Besparen op water in je hotel.
Lokaal water serveren in je restaurant.

Koffie en caloriën

Koffie of thee met suiker en cappuccino’s bevatten stiekem heel wat calorieën. Water helemaal niet, maar is natuurlijk ook vlakker van smaak. Echt koud water of bruisend water zorgen wél voor het gevoel dat je echt wat drinkt, maar dan wel iets heel gezonds. 

Koud water komt nog vaak uit flesjes, maar dat is niet zo duurzaam. Daarom is een waterkoeler aangesloten op de leiding een beter alternatief. Zo bespaar je veel transport en afval.

WATER ALS ALTERNATIEF

Het drinken van water is een heel verstandig alternatief je je energieniveau onder controle wilt houden. Koffie (en thee met suiker) zorgt voor een energiepiek met daarna een onvermijdelijk dal waardoor we geneigd zijn nog meer koffie te nemen. Water laat het reguleren van je energieniveau over aan je lichaam waardoor je niet aan het eind van de dag helemaal leeg bent.

Als je dan voor water gaat, kies dan voor gekoeld water uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Dat is duurzaam en lekker verfrissend en vaak ook bruisend. Bij Made Blue zorg je bovendien tegelijk ook voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Draag bij aan Schoon drinkwater

Wij zijn de Made Blue Foundation.
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen.
Help jij mee om onze missie te bereiken?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

Made Blue rolt de Blauwe Loper uit in Den Haag

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij onze missie. Dat levert een mooi wapenfeit op: in Den Haag doet nu een hele straat hotels mee aan ons Enjoy Water to Give Water programma. Daarmee hebben we…

Lees meer

Voorverpakt water bij Made Blue

Vanaf nu kun je bij Made Blue ook voorverpakt water bestellen. Dat verwacht je misschien niet van ons als voorvechter van lokaal gebotteld water, maar we hebben gemerkt dat we daarmee lunchrooms,…

Lees meer