Waarom water beter is voor je vitaliteit dan koffie en thee

Het lijkt een eeuwige discussie: hydrateert puur water beter dan cafeïne houdende dranken als koffie en thee? Sommige gezondheidsgoeroes beweren dat koffie en thee je zouden uitdrogen en pleiten voor het drinken van meerdere liters water per dag. Maar wat is hierover waar? Wij gingen op onderzoek uit!

Koffie en thee drogen niet per se uit

Er wordt vaak gezegd dat cafeïnehoudende dranken je zouden uitdrogen. Echter is hier tot op heden nog geen bewijs voor gevonden. Het klopt dat je door de inname van cafeïne je meer urine afscheid, maar dit weegt niet op tegen de hydratatievoordelen van het water in de dranken zelf. Een andere reden waarom koffie en thee worden geassocieerd met uitdroging, is vanwege de droge mond die je krijgt na het drinken ervan. Dit komt door de tannines die deze dranken bevatten. En hoewel dit stofje een droge mond geeft – en daarmee het gevoel van uitdroging – wordt er in onderzoeken tot nog toe geen verband gevonden tussen het drinken van cafeïnehoudende dranken en uitdroging. Het is dus enkel “een droge mond”.

Bron: Business Insider

Cafeïnehoudende dranken als koffie en thee worden niet in verband gebracht met uitdroging. Echter wel met andere gezondheisklachten zoals maagklachten, verhoogde hartslag en slapeloosheid.

Dr. Ali Websteradjunct-directeur communicatie en voeding bij het IFIC (International Food Information Council Foundation) in een interview met Business Insider

Te veel koffie en thee veroorzaakt wel andere gezondheidsklachten

Maar dat betekent nog niet dat de hele dag door koffie en thee drinken gezond is. Een (hoge) koffie- en theeconsumptie kan namelijk wel andere gezondheidsklachten veroorzaken, zoals: maagklachten, maagzuur, rusteloosheid, verhoogde angst of nervositeit, slapeloosheid en een verhoogde hartslag. In die zin is het dus zeker wel gewenst om je koffie- en theeconsumptie beperkt te houden en de vochtinname aan te vullen met water!

Gezondheidsklachten bij te weinig water

Dagelijks verlies je zo’n 2,5 liter vocht, doordat we zweten, plassen, ontlasten en ademen. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit is voldoende om – naast het water dat je binnenkrijgt via je voeding – je vochtbalans weer helemaal op peil te brengen. Een goede vochtbalans is belangrijk, omdat het water in ons lichaam veel fysiologische processen regelt. Zo is het bijvoorbeeld nodig voor de opname van voedingsstoffen, het afvoeren afvalstoffen en bij het regelen van lichaamstemperatuur. Een tekort aan water leidt dan ook tot hoofdpijn, duizeligheid en op de lange duur zelfs spierkrampen.

Koffie en calorieën

Koffie of thee met suiker en cappuccino’s bevatten stiekem heel wat calorieën. Water helemaal niet, maar is natuurlijk ook vlakker van smaak. Echt koud water of bruisend water zorgen wél voor het gevoel dat je echt wat drinkt, maar dan wel iets heel gezonds. 

Water als alternatief

Het drinken van water is een heel verstandig alternatief je je energieniveau onder controle wilt houden. Koffie (en thee met suiker) zorgt voor een energiepiek met daarna een onvermijdelijk dal waardoor we geneigd zijn nog meer koffie te nemen. Water laat het reguleren van je energieniveau over aan je lichaam waardoor je niet aan het eind van de dag helemaal leeg bent.

 

Het beste water voor op kantoor en voor de wereld

Wil jij lekker gekoeld plat en bruisend water voor jou en je collega’s op kantoor terwijl je jaarlijks 1 miljoen liter schoon drinkwater doneert aan drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden?

Related Posts

Water op kantoor voor het goede doel

Onze waterkoelers voor op kantoor in een nieuw jasje!

Onze waterkoelers hebben een nieuw uiterlijk! Naast MADE BLUE blauw bieden we nu ook bestickering met foto’s van onze waterprojecten. Een mooi visitekaartje voor je zaak!
Salesteam MADE BLUE

Bezoek ons 23 t/m 25 september op Gastvrij Rotterdam!

Je vindt ons in hal 5 bij het Dit Smaakt naar Meer! paviljoen bij standnummer 5.441.
Completeer met stoere RVS-flessen in stijl

Drie tips om de werkomgeving op kantoor te verbeteren

Hoe creëer je een gezonde werkomgeving voor je medewerkers op kantoor? Het is een vraagstuk dat veel managers bezighoudt. Vitale medewerkers presteren immers beter, zijn creatiever en meer betrokken en verzuimen minder. Met deze quick wins verbeter je eenvoudig je werkomgeving!
Water op kantoor voor het goede doel

Waarom een watertank op kantoor niet duurzaam is

Je kent ze wel: de watertank die ergens in een hoekje van het kantoor staat geparkeerd, waar af en toe eens een koud watertje uit wordt getapt. Een prima systeem voor gekoeld water, zou je misschien denken. Toch zijn er betere en duurzamere alternatieven. In deze blog nemen we je...