This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Waarom water beter is voor je vitaliteit dan koffie en thee

WAAROM LIEVER WATER DAN KOFFIE

Het lijkt een eeuwige discussie: is water beter dan cafeïne houdende dranken als koffie en thee?
Sommige gezondheidsgoeroes beweren dat koffie en thee je zouden uitdrogen.
Ze pleiten voor het drinken van meerdere liters water per dag.
Maar wat is hierover waar? Wij gingen op onderzoek uit!

UITDROGING

Er wordt vaak gezegd dat cafeïnehoudende dranken je zouden uitdrogen. Echter is hier tot op heden nog geen bewijs voor gevonden. Het klopt dat je door de inname van cafeïne je meer urine afscheid, maar dit weegt niet op tegen de hydratatievoordelen van het water in de dranken zelf.

Een andere reden waarom koffie en thee worden geassocieerd met uitdroging, is vanwege de droge mond die je krijgt na het drinken ervan. Dit komt door de tannines die deze dranken bevatten. En hoewel dit stofje een droge mond geeft – en daarmee het gevoel van uitdroging – wordt er in onderzoeken tot nog toe geen verband gevonden tussen het drinken van cafeïnehoudende dranken en uitdroging. Het is dus enkel “een droge mond”.

Cafeïnehoudende dranken als koffie en thee worden niet in verband gebracht met uitdroging. Echter wel met andere gezondheisklachten zoals maagklachten, verhoogde hartslag en slapeloosheid.

Dr. Ali Websteradjunct-directeur communicatie en voeding bij het IFIC (International Food Information Council Foundation) in een interview met Business Insider

TE VEEL KOFFIE EN THEE

Maar dat betekent nog niet dat de hele dag door koffie en thee drinken gezond is. Een (hoge) koffie- en theeconsumptie kan namelijk wel andere gezondheidsklachten veroorzaken, zoals: maagklachten, maagzuur, rusteloosheid, verhoogde angst of nervositeit, slapeloosheid en een verhoogde hartslag.

In die zin is het dus zeker wel gewenst om je koffie- en theeconsumptie beperkt te houden en de vochtinname aan te vullen met water! En dan het liefst met kraanwater en niet met bronwater.

TE WEINIG WATER

Dagelijks verlies je zo’n 2,5 liter vocht, doordat we zweten, plassen, ontlasten en ademen. Het Voedingscentrum raadt dan ook aan om elke dag 1,5 tot 2 liter water te drinken. Dit is voldoende om – naast het water dat je binnenkrijgt via je voeding – je vochtbalans weer helemaal op peil te brengen.

Een goede vochtbalans is belangrijk, omdat het water in ons lichaam veel fysiologische processen regelt. Zo is het bijvoorbeeld nodig voor de opname van voedingsstoffen, het afvoeren afvalstoffen en bij het regelen van lichaamstemperatuur. Een tekort aan water leidt dan ook tot hoofdpijn, duizeligheid en op de lange duur zelfs spierkrampen.

Koffie en caloriën

Koffie of thee met suiker en cappuccino’s bevatten stiekem heel wat calorieën. Water helemaal niet, maar is natuurlijk ook vlakker van smaak. Echt koud water of bruisend water zorgen wél voor het gevoel dat je echt wat drinkt, maar dan wel iets heel gezonds. 

Koud water komt nog vaak uit flesjes, maar dat is niet zo duurzaam. Daarom is een waterkoeler aangesloten op de leiding een beter alternatief. Zo bespaar je veel transport en afval.

WATER ALS ALTERNATIEF

Het drinken van water is een heel verstandig alternatief je je energieniveau onder controle wilt houden. Koffie (en thee met suiker) zorgt voor een energiepiek met daarna een onvermijdelijk dal waardoor we geneigd zijn nog meer koffie te nemen. Water laat het reguleren van je energieniveau over aan je lichaam waardoor je niet aan het eind van de dag helemaal leeg bent.

Als je dan voor water gaat, kies dan voor gekoeld water uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Dat is duurzaam en lekker verfrissend en vaak ook bruisend. Bij Made Blue zorg je bovendien tegelijk ook voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Het beste water voor de WERELD

Wij noemen onze wateroplossingen het beste water voor de wereld.
Ze kunnen ook het beste water zijn voor jou, je gasten en je medewerkers.
Wij hebben oplossingen voor de horeca, kantoor en onderweg.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Nederlanders drinken steeds meer water, ook met een smaakje

Nederlanders drinken steeds meer water en vaker met een smaakje. Dat is wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu als het bronwater is.

Lees meer

Water op kantoor: wat zijn de mogelijkheden

Wil je op kantoor genieten van lekker fris water, eventueel met een bubbel, dan zijn er diverse mogelijkheden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Lees meer