This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Onze meterstand op Wereld Water Dag 2021

Onze meterstand op Wereld Water Dag 2021

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend. 
Hoeveel liter schoon drinkwater hebben we sinds onze oprichting kunnen realiseren?

HEt afgelopen jaar

2020 stond natuurlijk helemaal in het teken van de Coronacrisis. Die maakt nog eens duidelijk hoe belangrijk toegang tot schoon drinkwater en hygiene is. Want hoe moet je je handen wassen zonder water of zeep?

Wij zijn blij dat we ondanks de enorme impact van Covid-19 op met name onze horeca ambassadeurs toch een hele grote bijdrage hebben kunnen leveren aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen. 

De negatieve impact op onze waterprojecten is gelukkig heel beperkt gebleven en achter de schermen hebben wij onze tijd goed kunnen besteden door te werken aan diverse nieuwe ontwikkelingen.

Bedankt

Onze meterstand is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van meer dan 400 ambassadeurs. Bedrijven zoals Vebego en Blycolin, maar ook veel horeca ondernemers, kantoren en particulieren

Ook tijdens de lockdown zijn er diverse nieuwe ambassadeurs aangesloten die nu of straks hun bijdrage zullen leveren aan schoon drinkwater voor iedereen. Ook in het buitenland weten ze ons inmiddels te vinden dankzij Bottle Up en Castalie bijvoorbeeld.

Wij kijken dan ook uit naar een heel mooi 2021 waarin we onze meterstand sneller laten oplopen dan ooit. Maar nu eerst: bedankt voor jullie enorme bijdrage tot nu namens het hele team en bestuur!

17.050.329.976 LITER

Zoveel schoon drinkwater hebben we al gerealiseerd in ontwikkelingslanden en dat maakt meer impact dan je denkt:

Vrouwen hebben weer tijd om te werken en kinderen kunnen naar school waardoor ze later meer kans hebben op een beter leven. Mensen hoeven geen bomen te kappen om vuil water te koken en ook wegwerpflessen kopen is niet meer nodig. 

Impact mensen

233.566

mensen kregen toegang

impact co2

119.352

ton CO2 bespaard

Impact plastic

170.503

ton plastic afval voorkomen

impact bomen

2.557.549

bomen bespaard

Hoeveel is dat eigenlijk?

8 miljard liter klinkt als heel veel water, maar hoeveel is het nou echt? Omgerekend betekent het dat we: 109.581 mensen voorzien van 20 liter water per dag gedurende zeker 10 jaar of langer.

Dat is genoeg voor een persoon in een ontwikkelingsland om te drinken, veilig te koken en te wassen. We baseren ons daarbij op een norm van de Verenigde Naties. Die 20 liter is echt het minimum want feitelijk zou 50 tot 100 liter water nodig zijn om gezond en veilig te blijven.

Wij rekenen in onze projecten in de praktijk met het aantal mensen dat toegang krijgt tot water en vermenigvuldigen dat met de norm van 20 liter. In de praktijk maken we nog veel meer liters beschikbaar.

10 jaar lang?

We rekenen met 10 jaar toegang maar we doen er alles aan om dat in de praktijk misschien wel 100 jaar te laten zijn. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap en moeten mensen vaak een kleine bijdrage betalen zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

We kiezen ervoor om te werken in relatief stabiele regio’s waar geen conflicten zijn die de watervoorziening kunnen bedreigen. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

Draag ook bij

Jij kunt ook meehelpen aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.
Dat kan op veel meer manieren dan je denkt, bijvoorbeeld gewoon door te shoppen.
Of ga eens lekker uit eten en neem een glaasje water.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

We investeerden al €1.000.000!

Na vijf jaar kunnen we met trots mededelen dat we al 1 miljoen hebben geïnvesteerd in drinkwater en dat gaan we op korte termijn verdubbelen.

Lees meer

Hoe is het nu in Dembiya, Ethiopië?

Het is al weer twee jaar geleden dat we ons project in Dembiya, Ethiopië, afrondden. Hoe is het daar nu? En hoe zit dat met andere projecten?

Lees meer