This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

WaSH & LEARN

In dit vervolg op de water vending machines staan innovatie en meisjes centraal om toegang tot schoon drinkwater te realiseren.

Oeganda

land

Ngutoto, Ndaribo & Matanana

regio

2021-2023

periode

16.342

mensen

Vervolg op Said

Dit project is feitelijk een vervolg op de water vending machines van Said in Tanzania en ook nu werken we samen met projectpartner Simavi.

In het project met Said stond innovatie centraal met de vending machines als gevolg. In deze nieuwe fase breiden we uit naar Oeganda om ook daar gemeenschappen te voorzien van water. Dat betekent echter niet dat we precies dezelfde aanpak en techniek kunnen kiezen. We moeten per locatie bekijken hoe we te werk gaan.

Zo zijn we ook uitgekomen op wat we hier concreet gaan doen: 15 nieuwe waterpunten realiseren, 3 oude rehabiliteren, 19 regenwater opvangtanks en 15 handwaspunten. 

Vrouwen en meisjes

We betrekken met name vrouwen en meisjes bij dit project. Zij hebben onevenredig veel last van het ontbreken van water en sanitaire voorzieningen, bijvoorbeeld op school.

Bovendien werkt het goed om meisjes al op relatief jonge leeftijd voor te lichten over hygiene en passen jonge mensen zich makkelijker aan. Daarom staan scholen in dit project centraal.

We geven meisjes al op jonge leeftijd voorlichting over hygiƫne omdat ze dan nog veel ontvankelijker zijn. Bovendien bereiken we daarmee indirect ook de ouders.

Simavi

Innovatie

Ook in dit project heeft innovatie een belangrijke plek gekregen. Dat betekent niet dat wij vanuit Nederland roepen wat er slimmer moet. We betrekken juist de lokale bevolking bij het bedenken van oplossingen die voor hen het beste werken.

Dat levert niet alleen betere innovaties op die werken in de lokale context, het versterkt ook de betrokkenheid van de lokale bevolking bij het project. Het innovatietraject wordt ook begeleid door een organisatie uit Oeganda.

Digital skills

Een belangrijk onderdeel van het project is het werken met teams op afstand. De aanleiding zijn de reis-restricties door Covid-19. Er moet daarom veel online gewerkt worden en dat vraagt de nodige opleiding van de mensen die in de teams gaan plaatsnemen.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van mWater, een data management tool om data over de beschikbaarheid van water in kaart te brengen en later te kunnen evalueren.

We verwachten dit project in 2023 af te ronden en hebben dan ruim 16.000 mensen direct toegang gegeven tot schoon drinkwater. Dat betekent dat ze binnen 30 minuten afstand water kunnen halen. We bereiken nog eens 16.000 mensen als we rekenen met 1 uur reistijd.

Laatste updates van dit project

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer

WASH & Learn update: Innovaties

Ons project WASH & Learn in Oeganda heeft duidelijke targets maar geen vastomlijnde aanpak. Daarmee ontstaan hele interessante innovaties die heel goed blijken te werken…

Lees meer

WASH & Learn: ook de jongens worden betrokken

Ons project WASH & Learn in Oeganda gaat ver. Zover zelfs dat ook de jongens worden betrokken bij het maken van maandverband zodat ze snappen hoe belangrijk dat is voor hun klasgenootjes.

Lees meer