This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.
Woman happy with running water

Max Tapwater

We zijn terug in Bangladesh met een ondernemend project waarin we waternetwerken aanleggen voor huishoudens.

Bangladesh

land

80

netwerken

2022-2024

periode

22800

mensen

Bangladesh

In Bangladesh hebben 73 miljoen mensen nog geen toegang tot water in huis. Slechts 2% van de huishoudens op het platteland heeft toegang tot veilige watervoorzieningen. Als gevolg daarvan besteden vooral vrouwen en meisjes zeker 2 uur per dag om water te halen. Dat water is vaak vervuild met diverse ziektes en ondervoeding als gevolg. Bovendien zijn meisjes vaak kwetsbaar als ze water moeten halen.

Helaas is de overheid niet in staat dit probleem het hoofd te bieden. Veilig water kopen in plastic wegwerpflessen is duur en wordt daarom alleen soms gedaan om te drinken en niet om veilig te wassen en te koken.

Onze missie in dit project is dus: makkelijk, veilig en betaalbaar water in huis.

Mini-netwerken

Door het aanleggen en onderhouden van mini-netwerken gaan we huishoudens toegang geven tot water in hun huis. Daarmee krijgen huishoudens 24 uur per dag toegang tot water van goede kwaliteit, 80 tot 100 liter per persoon per dag en tot wel 3 tappunten in hun huis.

We gaan dit doen door relatief betaalbare en eenvoudige technieken in te zetten. Elk netwerk sluit 70 tot 80 huishoudens aan op een kleine watertoren. Daarin pompen we water dat we controleren op kwaliteit en dat indien nodig behandeld wordt.

De netwerken gaan zeker 15 jaar mee, maar met goed onderhoud kan dat nog veel langer zijn.

Vrouwen willen een watervoorziening waarmee ze hun huishouden schoon en gezond kunnen houden op een veilige manier zodat uiteindelijk hun kinderen gezond kunnen opgroeien.

Max Foundation

Ondernemend

Het bijzondere aan dit project is dat we hiermee de start geven aan een vliegwiel. Elk mini-netwerk gaat namelijk na verloop van tijd zichzelf terugverdienen. Het geld dat dan overblijft, zal worden geĆÆnvesteerd in nieuwe netwerken zodat nog meer huishoudens toegang krijgen tot water.

Uiteindelijk is de kans groot dat we twee keer zoveel mensen voorzien van water dan wat we minimaal beloven aan onze donateurs. Dan hebben we het alleen nog over de eerste lichting van netwerken want ook de nieuwe netwerken leveren weer geld op enzovoorts, enzovoorts.

80 netwerken

In de eerste drie jaar van het project investeren we samen met Max Foundation in 80 netwerken. Daarmee geven we minimaal 22.800 mensen toegang tot water in hun huishouden.

We verwachten in de jaren daarna de impact enorm te vergroten met zeker 9 netwerken per jaar. Uiteindelijk zullen we zo tot wel 200 netwerken aanleggen die ca. 50.000 mensen bedienen.

Laatste updates van dit project

Twintig nieuwe watergrids in Bangladesh

2023 was een productief jaar voor het Max Tapwater project in Bangladesh. Het aantal watergrids is verdubbeld, en daar komen nog veel meer voordelen bij kijken dan alleen maar schoon water uit de…

Lees meer

Max Tapwater: Change of business plans

Ons water project in Bangladesh is meer een start-up dan een project. Er wordt gebouwd aan een onderneming die over een tijdje zelfstandig verder kan groeien, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Max Tapwater: al 4000 mensen hebben water

In Bangladesh wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op de mini waternetwerken die worden gebouwd. In deze update lees je hoe ver we al zijn en waar we tegenaan lopen in de…

Lees meer

Max Tapwater: CEO Saiful Islam

Onlangs hadden we de eer om de CEO van Max Social Enterprise te ontmoeten: Saiful Islam. We vroegen hem welke uitdagingen het project kende en hoe hij kijkt naar de toekomst.

Lees meer