Hoe is het nu in Dembiya, Ethiopië?

Het is al weer twee jaar geleden dat we ons project in Dembiya, Ethiopië, hebben afgerond. Via onze lokale partner World Vision Ethiopië vroegen we hoe het daar nu is. Werkt alles nog zoals het zou moeten?

Zonnepanelen

Het project in Dembiya omvatte het boren en ontwikkelen van een diepe bron, een wateropslagsysteem om waterdruk te genereren en een netwerk met publieke tappunten. 

We zijn blij dat het watersysteem nog steeds goed functioneert en dat alle tappunten – in zowel de gemeenschap, school en ziekenhuis – nog naar tevredenheid worden gebruikt.

Wel zijn er de nodige uitdagingen geweest op het gebied van onderhoud maar deze zijn gelukkig opgelost. In plaats van de tijdelijke generator zijn nu zonnepanelen gerealiseerd!

UITDAGINGEN

Tijdens het project werden 750 latrines hersteld en 145 nieuwe gebouwd in Guramba en omliggende dorpen. villages. Daarnaast werden – in samenwerking met de lokale overheid – diverse bewustwordingsacties gedaan. 
 
De opvolging van de voorlichtingsactiviteiten en de duurzaamheid van sanitaire voorzieningen blijken echter lastig. Dit heeft ermee te maken dat op landelijk niveau en daarmee het projectgebied – uit alle uitdagingen in Ethiopie – niet gekozen is voor water en sanitatie als prioriteit. 
 

OPEN DEFECATION FREE

Over de status van de latrines en het huidige ‘hygiene gedrag’ van de community valt daarom op dit moment weinig te zeggen. Wat zonder twijfel heel mooi en waardevol blijft is dat tijdens de projectperiode vele verschillende bewustwordingsactiviteiten plaats hebben gevonden en dorpen ODF (Open Defecation Free) zijn verklaard.

Dit resultaat is sowieso behaald. Hopelijk ebt het effect hiervan nog steeds door en dragen ook de nog altijd actieve WASH committees mee aan blijvende positieve gedragsverandering en bijbehorende gezondheidseffecten.