This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Water by women

In Nepal herstellen we watervoorzieningen en leren we vrouwen om die als onderneming te beheren.

Nepal

land

Sindhupalchowk en Dolakha

regio

2022-2023

periode

25.300

mensen

Achtergrond

In Nepal vertrekken veel mannen uit de dorpen naar de steden om daar een inkomen te kunnen verwerven, niet altijd met succes. Veel vrouwen zijn daardoor verantwoordelijk voor het gezin.

Vrouwen zijn niet gewend om economische activiteiten te ontplooien waardoor ze zich niet kunnen ontplooien en blijven hangen in een armoedeval.

In het noord-oosten van Nepal zijn veel watervoorzieningen uit het verleden slecht beheerd of stuk gegaan tijdens de grote aardbeving van 2015. Omdat in deze gebieden veel mensen wonen uit lage kasten hebben ze minder kansen.

Herstel en training

Samen met onze projectpartner Simavi willen we deze regio weer perspectief bieden door zeker acht watervoorzieningen te herstellen en vrouwen te trainen in ondernemerschap. Daarmee geven we ruim 25.000 mensen toegang tot voldoende schoon drinkwater.

We werken volgens een train the trainer principe zodat we heel snel veel mensen kunnen bereiken. Met peer groups willen we bovendien kennisdeling stimuleren. Zo trainen we bijna 5000 vrouwen.

Zij starten bijna 20 waterondernemingen waarbij mensen moeten betalen voor het water. Dat maakt het mogelijk om de watervoorzieningen te onderhouden en te sparen voor eventuele reparaties.

Vrouwelijk ondernemerschap leidt niet alleen tot economische ontwikkeling maar het geeft met name arme vrouwen ook perspectief in het leven.

Simavi

Kind huwelijken

Een bijkomend effect van de watervoorzieningen is dat meisjes meer naar school kunnen gaan en later een economische bijdrage kunnen leveren. Zo zijn ze minder kwetsbaar en daalt het aantal kind huwelijken behoorlijk.

In een eerder project in Niger ontstonden er spaargroepen in dorpen waar meisjes en jonge vrouwen een lening konden afsluiten om hun eigen onderneming te starten.

Impact

Onze aanpak in dit project in innovatief maar niet nieuws. Resultaten van andere projecten laten een enorme impact zien. Bijvoorbeeld dit project in Ghana:

89% van de vrouwen geeft aan meer financiƫle zekerheid te hebben

70% van de vrouwen heeft toegang tot krediet via spaargroepen

94% ziet kansen om geld te verdienen door het project

83% geeft aan nu zeggenschap te hebben over uitgaven en een betere relatie te hebben met de man

We verwachten dit project in 2023 af te ronden en geven dan ruim 25.300 mensen toegang tot schoon drinkwater, maar het is ook heel goed mogelijk om dit project op te schalen als we voldoende donaties hiervoor ontvangen.

UPDATES VAN DIT PROJECT

Mee naar school in Nepal

Eind 2023 hebben we weer een waterpunt mogen realiseren op een middelbare school in Nepal. Deze voorziet nu 438 mensen van schoon drinkwater.

Lees meer

Water by women NEPAL: UPDATE

Er is veel werk verzet in Nepal. Zowel in constructie van de watersystemen, als in het verzekeren van de toekomst van deze waterpunten. Dat is hard nodig, want Nepal wordt hard getroffen door de…

Lees meer

Water by women Nepal: TUSSENTIJDSE update

Ons project voor en met vrouwen in Nepal is goed op stoom: de eerste twee watervoorzieningen zijn zo goed als af en de eerste groep vrouwen is getraind om voorlichting te geven en ondernemingen te…

Lees meer

Water by women: de voorbereidingen

Ons project in Nepal is gestart. Hier gaan we samen met vrouwen op een ondernemende manier watervoorzieningen herstellen. De voorbereidingen zijn in volle gang en die zijn essentieel voor het slagen…

Lees meer