This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

7 boorputten in 5 maanden

In september zijn we gestart met een (voor ons) relatief klein project in het Kadapa District in India. Daar zal het plaatsen van tien boorputten in evenzoveel afgelegen dorpen zorgen voor een enorme impact op de levens van de inwoners. We zijn krap vijf maanden verder en het project gaat razend snel. Zeven van de tien boorputten zijn inmiddels al gerealiseerd. Laten we eens kijken hoe we ervoor staan.

Boren naar water

Voor het plaatsen van de boorputten wordt er gezocht naar een ondergrondse waterbron, vaak op zo’n 150 meter diepte. De kwaliteit van het water wordt uitgebreid gecontroleerd en uiteindelijk resulteert al het harde werk in een platform met handpomp, waar de inwoners schoon water kunnen halen.

Ieder waterpunt wordt op minstens 30 meter afstand van toiletten en vee-gebouwen geplaatst, zodat het water niet verontreinigd kan worden door mogelijke afvalstromen. Bij het bepalen van de precieze plek maakt onze projectpartner niet alleen gebruik van de kennis van de opgeleide en professionele bouwers die zij inhuren, maar ook van de bewoners van het dorp zelf. Dit zorgt ervoor dat het waterpunt op een zo’n goed mogelijke plek wordt geplaatst.

De werkzaamheden in beeld

Handen wassen

Voor ons lijkt het misschien voor de hand liggen dat je jezelf schoonhoudt met water én zeep, en dat je je handen regelmatig moet wassen gedurende de dag. Toch is het goed hier af en toe een herinnering aan te krijgen. Denk eens terug aan een jaar of vier geleden, toen de COVID pandemie steeds meer een realiteit werd. We kwamen er allemaal achter dat we veel vaker en grondiger onze handen konden wassen om onszelf gezond te houden. Het is iets wat je snel voor lief neemt en wat er ook snel bij in schiet, of je nu in iedere kamer in huis een kraan hebt, of met het hele dorp een pomp deelt.

Daarom is het dus zo belangrijk dat bij de komst van een nieuw waterpunt in dit soort afgelegen gebieden ook duidelijk en open wordt gesproken over goede hygiene. In dit project wordt het hele dorp – man en vrouw, jong en oud – uitleg gegeven over het gebruik van zeep, en het herkennen en voorkomen van infectieziektes.

Handen wassen in India

Dankzij de steun van Made Blue hebben we een blijvende impact kunnen maken op de levens van veel individuen en gemeenschappen. De voortdurende steun heeft niet alleen gezorgd voor toegang tot veilig en schoon water, maar heeft ook bijgedragen aan een betere gezondheid, betere onderwijsmogelijkheden en het algemene welzijn van de inwoners van deze gemeenschappen.

C.S.Sajid Hussain, President SPREAWS

Klein project, grote impact

Inmiddels zijn er zeven waterpompen aangelegd in het Kadapa District. Van ieder dorp krijgen we een uitgebreide update van onze projectpartner SPREAWS. We zien op de foto’s en video’s veel vrolijke gezichten van de dorpsbewoners, jong én oud. Hoewel dit een kleinschalig project voor ons betreft, is de impact niet minder groot of belangrijk. De directe toegang tot schoon water heeft een tastbaar verschil gemaakt in de levens van deze gemeenschappen. Kinderen kunnen meer tijd besteden aan school en vrouwen kunnen hun onafhankelijkheid bewaken en zelf werken en hun eigen inkomen verdienen, nu zij niet meer het grootste deel van de dag kwijt zijn aan het vergaren van schoon drinkwater.  De laatste drie boorputten van dit project zijn nu in aanleg, en daarmee geven we 1.165 families direct toegang tot schoon water. We houden je op de hoogte!

WATERPUTTEN IN INDIA

In samenwerking met SPREAWS willen wij boorputten aanleggen voor 10 dorpen in het Kadapa District. Deze dorpen bevinden zich in landelijke en bergachtige gebieden waarvan de bewoners significante sociaaleconomische uitdagingen ondervinden.

Voor het plaatsen van de boorput wordt er gezocht naar een ondergrondse waterbron, vaak op zo’n 150 meter diepte. De kwaliteit van het water wordt uitgebreid gecontroleerd en uiteindelijk resulteert al het harde werk in een platform met handpomp, waar de inwoners schoon water kunnen halen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer