This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers mogen zien. We werden warm ontvangen en hebben een inspirerende reis in dit prachtige land achter de rug.

Tastbaar resulaat

Zo’n reis naar Oeganda is niet niks. De 11-urige vlucht en de meer dan zes urige rit daarna, over de niet altijd even begaanbare wegen, maakt het een hele uitdaging. Toch hebben we het er graag voor over.

We waren al sinds voor de eerste lockdown van 2020 niet meer op projectbezoek geweest, en het blijft mooi, belangrijk en vooral inspirerend om met eigen ogen het resultaat van onze investeringen te zien, en de mensen ter plaatse erover te kunnen spreken.

We hebben bezoeken gebracht aan de lokale partners die dit werk hebben verzet, en waren uitgenodigd bij verschillende lokale groeperingen die dankbaar gebruik maken van de nieuw gerealiseerde waterpunten.

Bezoek aan scholen

Zo hebben we een rondleiding gehad op een lokale basisschool door de Headmaster Josephine, die ons in geur en kleur vertelde hoe de situatie was voor de komst van stromend water en latrines voor de leerlingen en het personeel. Josephine is een fantastisch voorbeeld van de innovatieve ondernemerschap in de regio. Niet alleen zijn alle watersystemen daar vakkundig aangelegd, maar zij heeft ook rekening gehouden met het onderhoud en al een plan ingediend voor extra subsidie voor verdere uitbreiding van de faciliteiten.

Ambassadeurs

Een groep van 9 ambassadeurs van 7 verschillende bedrijven, uit Nederland en Engeland, gingen met ons mee. Voor hen was dit net zo’n verrijkende ervaring als voor ons. Velen werken in een gerelateerde branche, zoals installatietechniek, schoonmaakproducten of watersystemen. Dit gaf hen de unieke mogelijkheid om goede discussies te hebben over de beste manieren om water te besparen of systemen aan te leggen. Maar ambassadeur Bart van Koffiepartners werd ook ge├»nspireerd door de vele koffiebonen die we onderweg zagen, en heeft gesproken met de lokale boeren over hoe zij die groeien, drogen, branden en verkopen.

Het is niet even gemakkelijk om een groep ondernemers bij elkaar te gooien en ze proberen aan een programma te houden. We zijn van nature eigenwijs. We hebben geluk gehad met de samenstelling van de groep. Ik zou met iedereen graag in contact willen blijven over deze geweldige ervaring.

Jordan Hurley, Soap2O

Vol verhalen

We zijn alweer twee maanden thuis, en we zitten nog steeds vol verhalen. Deze delen we graag met jullie. Houd onze website dus in de gaten voor toekomstige updates over ons bezoek aan het prachtige Oeganda. We willen je graag meer vertellen over de impact op scholen, hoe lokale ondernemers te werk gaan, en hoe onze ambassadeurs de reis hebben ervaren.

Natuurlijk willen we ook meer delen over de resultaten van dit project, dat eind 2023 afgerond moet zijn. Gelukkig hoeven we voorlopig nog geen afscheid van Oeganda te nemen. We hebben namelijk besloten het vervolg op dit project, dat ook drie jaar zal duren, te gaan steunen. Ook daarover binnenkort meer.

WASH & Learn

In dit vervolg op de water vending machines staan innovatie en meisjes centraal om toegang tot schoon drinkwater te realiseren. In deze nieuwe fase breiden we uit naar Oeganda om ook daar gemeenschappen te voorzien van water.

Dat betekent echter niet dat we precies dezelfde aanpak en techniek kunnen kiezen. We moeten per locatie bekijken hoe we te werk gaan. Zo zijn we ook uitgekomen op wat we hier concreet gaan doen: 15 nieuwe waterpunten realiseren, 3 oude rehabiliteren, 19 regenwater opvangtanks en 15 handwaspunten.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer

WASH & Learn update: Innovaties

Ons project WASH & Learn in Oeganda heeft duidelijke targets maar geen vastomlijnde aanpak. Daarmee ontstaan hele interessante innovaties die heel goed blijken te werken…

Lees meer