This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Twee Rotterdamse restaurants zorgen voor 55 miljoen liter water

Ze waren in 2017 een van de eerste restaurants die kozen voor lokaal gebotteld water met een bijdrage aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden: Héroine en De Matroos en Het Meisje. Samen zorgen ze vijf jaar later al voor 55 miljoen liter drinkwater in landen als Ethiopië en Bangladesh.

Lokaal gebotteld

Het schenken van lokaal gebotteld water in plaats van bronwater is nog steeds geen gemeengoed in de horeca. Dat is eigenlijk gek als je kijkt naar de voordelen: geen transport, veel minder opslag, geen volle glasbak en voordeliger inkopen.

In 2017 waren Eva Eekman en haar compagnon Michael Schook een van de eersten die water van Made Blue op tafel besloten te zetten in hun twee restaurants: Héroine en De Matroos en Het Meisje.

Made Blue water is gefilterd, gekoeld, plat of bruisend kraanwater uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Elke fles zorgt voor 1000 keer de inhoud aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

De boodschap op de fles

Met Made Blue zorgt elke fles die op tafel komt voor telkens 1.000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Hoe werkt dat?

Voor elke geserveerde fles of karaf water doneert het restaurant een klein bedrag waarmee de Made blue Foundation in staat is om bijvoorbeeld 700 liter schoon drinkwater (bij een 700 ml fles) te realiseren in een van haar waterprojecten.

Naast de donatie betaalt het restaurant voor de waterkoeler en de inzet van glaswerk. Al met al zijn de totale inkoopkosten vaak lager dan bij bronwater, maar dan is het water een stuk duurzamer en zeker net zo lekker.

Onze gasten waarderen het verhaal achter het water enorm en ze zijn verrast door de goede kwaliteit van lokaal gebotteld en gefilterd kraanwater.

Eva Eekman, mede-eigenaar Restaurant Héroine en De Matroos en Het Meisje.

HÉroine

Héroine is een eigentijds restaurant verstopt in de zuidelijke vleugel van niet Industriegebouw, een historisch monument in het hart van Rotterdam. De grote open ruimte de plek waar eenvoud en luxe samenkomen.

Je wordt uitgenodigd voor een chef’s menu van 5 of 7 gangen met bijpassende wijnen en gerechten die geïnspireerd zijn op keuken van over de hele wereld.

De Matroos en Het Meisje

Het andere restaurant van het ondernemende duo kent een totaal ander concept. In een setting van Delfts blauw en theedoek achtige tafellakens eet je hier wat de pot schaft en dat is steeds weer wat anders.

Op het menu staat hier: Tafelwater: onbeperkt gekoeld en gefilterd plat of bruisend kraanwater, waarvan 0,50 cent naar de Made Blue Foundation gaat. Daarnaast worden ook huisgemaakte limonades, plat of bruisend aangeboden.

Impact

Inmiddels staat ‘de teller’ al op meer dan 55 miljoen liter schoon drinkwater gerealiseerd namens de twee restaurants. Dat klinkt niet alleen als heel veel, dat is het ook: 55 miljoen liter geeft meer dan 753 mensen toegang tot schoon water en hygiëne, vandaag én voor de komende 10 jaar vooruit.

Het betekent ook dat veel kinderen en vrouwen niet elke dag kilometers hoeven te lopen op zoek naar water en dus wel naar school kunnen gaan of kunnen werken. Het voorkomt ook de noodzaak van het koken van vervuild oppervlakte water voorafgaand aan consumptie en dus veel CO2-uitstoot. In sloppenwijken geeft toegang tot drinkwater bovendien een direct effect op plastic waste.

Eva: “Vaak is het lastig om te zien hoeveel impact je maakt als je geld overmaakt naar een goed doel. Bij Made Blue is de impact juist heel tastbaar.”

Het beste water voor jou

Bij Made Blue noemen wij onze wateroplossingen het beste water voor de wereld.
Ze kunnen ook het beste water zijn voor jou en je gasten. We hebben altijd een passende oplossing en het mooiste glaswerk! Is dat het beste water voor jou?


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

60% minder handelingen met een waterkoeler

Zet je een leidingwaterkoeler in om zelf water te tappen in de horeca dan scheelt dat een hoop transport en gesjouw, maar ook veel tijd: 60% volgens onze ambassadeurs.

Lees meer

Hoe zet je water op de menukaart?

Mensen drinken steeds meer water, ook met een smaakje. Maar hoe zet je het dan aantrekkelijk en met genoeg marge op de menukaart?

Lees meer

Waarom is lokaal bottelen van water duurzaam?

Zelf je water tappen of bottelen met behulp van een leidingwaterkoeler. Dat is veel duurzamer dan het serveren van fabrieksmatig gebotteld flessenwater.

Lees meer

Made Blue Ambassadeurs winnen Gaia Green Awards

Wat mogen we trots zijn! Maar liefst drie horeca ambassadeurs van Made Blue waren dit jaar genomineerd voor de Gaia Green Awards en twee van hen gingen er met in totaal drie prijzen naar huis! Bekijk…

Lees meer