This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Het verhaal van Gadisa Hurisa uit Ethiopië

HET VERHAAL VAN GADISA

De 47-jarige Gadisa Hurisa is getrouwd en woont samen met haar echtnoot, twee dochters en vijf zonen in in Ethiopië. Ze woont in een van de informele nederzettingen van de stad Adama, Dabesoloke Kebele in een dorp genaamd Soloko Kurfa, Ze is geboren en getogen in dit dorp, het gezin leeft van de landbouw.

We vroegen Gadisa om ons te vertellen over de beschikbaarheid van water in haar dorp en voor haar familie. “De meeste mensen in het dorp hebben op dit moment een heel goed leven, dankzij God. Hij bracht het project van Made Blue naar ons toe”, zegt Gadisa dankbaar. Tot een jaar geleden moest zij echter 1 kilometer lopen om water te halen bij het gemeenschappelijke waterpunt van haar dorp.

Ook haar dochter moest vaak mee om te helpen met het dragen van water. “Daardoor kon zij vaak niet naar school”, legt Gadisa uit. “Mijn man wilde ons vee graag vetmesten, maar door gebrek aan water lukte dat vaak niet”, vult zij aan.

Gadisa Hurisa met haar dochter Bilusema Getachew tappen water uit de kraan bij hun huis in Adama, DebeSoloke kebele, Soloko Kurfa village. Juli 2020.

De afstand was niet het grootste probleem. Ik bracht een groot deel van mijn tijd door met het in de rij staan. Water halen kostte daardoor 2 a 3 uur per dag.

De kosten van het water en het transport waren ook een uitdaging. “Ik haalde normaal gesproken drie jerrycans van 25 liter per dag. Een keer per week hadden we 5 a 6 jerrycans nodig, voor het wassen van onze kleding.” Helaas was dit nog steeds niet genoeg om de hele familie van veilig water te voorzien en bovendien kostte het meer dan 200 ETB (€ 4,50) per maand. Gadisa: “Meer water konden wij ons helaas niet veroorloven.”

Drie jaar gelden hoorden Gadisa en haar gezin dat de waterleiding via pijpleidingen naar hun dorp zou worden uitgebreid. “Ik had daar toen niet zoveel vertrouwen in, maar jullie hebben het voor elkaar gekregen! Nu hebben we een wateraansluiting in ons huis”, vertelt Gadisa trots. Alle mensen in het dorp zijn heel blij. “We betalen nu slechts 160 ETB (€3,60) per maand aan waterkosten, terwijl we gemiddeld tien jerrycans per dag gebruiken!”

Het leven van Gadisa en haar familie is compleet veranderd. “Ik kan mijn tijd nu aan andere zaken besteden en de droom van mijn man is uitgekomen, hij is begonnen met het vetmesten van ons vee. Daarmee doet hij goede zaken. En onze dochter is gestart aan de universiteit”, vertelt Gadisa trots. “Ons inkomen is gestegen en we realiseren ons wederom dat water de basis is van ons leven!”

SCHOON WATER: EEN ZAAK VOOR IEDEREEN

Gadisa Hurisa is onderdeel van de grote groep mensen die wij bereiken met ons project Schoon water: een zaak voor iedereen in Ethiopië.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Ethiopië update: Succesvol afgerond

Eind 2020 is het project Schoon drinkwater, een zaak voor iedereen, in Ethiopië succesvol afgerond. Hier lees je alles over de resultaten en de impact van het project.

Lees meer

Ethiopië update: onverwachte neveneffecten

Er wordt hard gewerkt in Ethiopië om het project af te ronden volgens het FIETS-model. Corona heeft hier een onverwacht neveneffect.

Lees meer

Ethiopië: een persoonlijk verhaal

Al een tijd investeren wij in “Schoon water: een zaak voor iedereen” in Ethiopië. Genet is een van de benificienten en vertelt haar verhaal.

Lees meer

Ethiopie: videoverslag impactreis

In 2020 reisden we met een groep ambassadeurs naar ons project ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’ in Ethiopië. Bekijk het videoverslag.

Lees meer