This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Ethiopië: een persoonlijk verhaal

Een persoonlijk VERHAAL

Al enige tijd investeren wij in het waterproject “Schoon water: een zaak voor iedereen” in Ethiopië. Eén van de beneficienten is Genet Lakaw.

Genet werkt sinds eind 2018 als penningmeester bij een van de waterkiosken in Metehara. Haar verantwoordelijkheden lopen uiteen van administratief werk tot aan het inkopen en verkopen van producten. Ook noteert ze elke keer wanneer iemand gebruik maakt van de faciliteiten zodat de administratie op orde blijft. Genet rapporteert aan de manager Tirngo, die er vervolgens voor zorgt dat er elke maand een bedrag wordt gespaard. Als er iets kapot gaat kan de vrouwengroep dat geld gebruiken voor reparaties. Daarnaast gebruiken ze een gedeelte van de winst om te sparen voor een eigen winkeltje voor toiletartikelen bij de kiosk zelf.

Genets doel voor de toekomst is om te groeien in haar rol als penningmeester, misschien ergens anders in het dorp. Daarnaast hoopt ze dat ze les kan geven aan kinderen over het belang van schoon water en goede hygiëne. 

Voordat de kiosk hier was moest ik zeven kilometer heen en terug lopen voor schoon water. Dit deed ik drie keer per week om water voor mijn familie te halen. Vaak nam ik mijn oudere zoon mee omdat het zwaar werk is en hij dan ook een jerrycan kon dragen. We hadden geen geld voor transport. Ik heb nu niet alleen een baan, ik houd ook geld over omdat het water goedkoper is. Dit kan ik gebruiken om te sparen voor de opleiding van mijn zoons.

De waterkiosk

De waterkiosk waar Genet werkt heeft douches, wc’s en wasbakken. Tevens is er een watertappunt waar bewoners een jerrycan met water kunnen vullen. Voor een klein bedrag kunnen bewoners gebruik maken van de faciliteiten. Zo kost een wc-bezoek twee Ethiopische Birr (ongeveer 6 euro cent). De douches kosten vijf Ethiopische Birr (15 euro cent). Een volle jerrycan met water (20 liter) kost twee Ethiopische Birr (ongeveer 6 euro cent). De medewerkers zijn getraind om de kiosk te runnen, onderhouden en faciliteren. De kiosk werkt op zonne-energie en werkt dus ook ’s nachts. Hierdoor hebben de bewoners altijd warm water.

SCHOON wATER: EEN ZAAK VOOR IEDEREEN

In de sloppenwijken van grote steden in Ethiopië willen wij in totaal 140.000 mensen bereiken met water en voorlichting op een ondernemende manier.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Ethiopië update: Succesvol afgerond

Eind 2020 is het project Schoon drinkwater, een zaak voor iedereen, in Ethiopië succesvol afgerond. Hier lees je alles over de resultaten en de impact van het project.

Lees meer

Het verhaal van Gadisa Hurisa uit Ethiopië

Gadisa was veel geld en tijd kwijt aan het halen van schoon drinkwater. Dankzij Made Blue kan ze nu sparen en tijd stoppen in ontwikkeling.

Lees meer

Ethiopië update: onverwachte neveneffecten

Er wordt hard gewerkt in Ethiopië om het project af te ronden volgens het FIETS-model. Corona heeft hier een onverwacht neveneffect.

Lees meer

Ethiopie: videoverslag impactreis

In 2020 reisden we met een groep ambassadeurs naar ons project ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’ in Ethiopië. Bekijk het videoverslag.

Lees meer