This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Ethiopië: Het verhaal van Fatema

HET VERHAAL VAN FATEMA

Al enige tijd investeren wij in het waterproject “Schoon water: een zaak voor iedereen” in Ethiopië. Het verhaal van Fatema laat zien welke impact het project heeft.

De hoogzwangere Fatema had er alles voor over om haar kinderen schoon drinkwater te geven. “Ik kon het risico niet lopen dat mijn kinderen vervuild water zouden drinken. De kans op diarree of zelfs overlijden is te groot.” En dus liep Fatema tot op de dag van haar bevalling elke dag vier kilometer naar de waterpomp in het aangrenzende dorp. Vaak moest ze daar uren wachten tot alle bewoners van dat dorp hun water hadden gehaald. Als het druk was, moest ze ’s avonds soms zelfs met een lege jerrycan terug naar huis. Tot op de dag van haar bevalling haalde ze dagelijks water. “Onderweg had ik vaak last van krampen en moest ik onderweg rusten.”

Het herstellen van de waterpomp werd dan ook met vreugde begroet door Fatema en haar dorpsgenoten. Fatema is ongelofelijk blij. “Mijn kinderen kunnen veilig water drinken en kunnen elke dag naar school omdat ze niet ziek zijn.”

Tot op de dag van de bevalling haalde ik water. Dat kostte de hele dag en nu nog maar een half uur.

In Afrika is water drinken levensgevaarlijk

Als wij dorst hebben, lopen we naar de kraan, vullen ons glas en nemen een slok water. Een simpele handeling waar we niet eens meer bij stilstaan. Hoe anders is dat voor miljoenen mensen in Afrika! Door gebrek aan schoon drinkwater en goed sanitair overlijden jaarlijks alleen al 430.000 kinderen aan de gevolgen van diarree. Dat zijn 1.200 kinderen (40 overvolle schoolklassen) per dag.

In Ethiopië hebben 42,5 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Maar liefst 71 miljoen mensen beschikken niet eens over goede sanitaire voorzieningen. Immense aantallen – en de gevolgen zijn daardoor niet te overzien. Daarom investeren wij in het vijfjarige gezondheidsprogramma: ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’ van uitvoerend partner Amref Flying Doctors.

SCHOON drinkWATER – EEN ZAAK VOOR IEDEREEN

In de sloppenwijken van grote steden in Ethiopië willen wij in totaal 140.000 mensen bereiken met water en voorlichting op een ondernemende manier.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Ethiopië update: Succesvol afgerond

Eind 2020 is het project Schoon drinkwater, een zaak voor iedereen, in Ethiopië succesvol afgerond. Hier lees je alles over de resultaten en de impact van het project.

Lees meer

Het verhaal van Gadisa Hurisa uit Ethiopië

Gadisa was veel geld en tijd kwijt aan het halen van schoon drinkwater. Dankzij Made Blue kan ze nu sparen en tijd stoppen in ontwikkeling.

Lees meer

Ethiopië update: onverwachte neveneffecten

Er wordt hard gewerkt in Ethiopië om het project af te ronden volgens het FIETS-model. Corona heeft hier een onverwacht neveneffect.

Lees meer

Ethiopië: een persoonlijk verhaal

Al een tijd investeren wij in “Schoon water: een zaak voor iedereen” in Ethiopië. Genet is een van de benificienten en vertelt haar verhaal.

Lees meer