Een persoonlijk verhaal van Iniye uit Bishoftu

Een persoonlijk verhaal van Iniye uit Bishoftu

Onderdeel van ons project WASH op en rond scholen zijn publieke voorzieningen waar mensen water kunnen halen, maar ook naar het toilet kunnen of kunnen douchen. Iniye (30) vertelt wat voor impact dat heeft op het leven van haar gezin.

Iniye (30) uit Bishoftu

Iniye Mekonnin, 30, is moeder van twee kinderen (een jongen van 11 en een meisje van 5). Ze woont met haar man en kinderen in een huis met twee kleine kamers in een sloppenwijk van de stad Bishoftu. Een van haar dagelijkse activiteiten is het verkopen van lokaal gemaakte dranken.

Tot voor kort moest ze met haar gezin en vele naburige huishoudens gebruik maken van een oud toilet dat op instorten stond. Omdat er geen hek omheen stond, werd het ook door voorbijgangers gebruikt en werd er afval gedumpt. Bij hevige regen overstroomde het toilet regelmatig. Dankzij ons project kan ze nu gebruik maken van moderne toiletten die goed beheerd worden.

Bijna verdronken

Iniye herinnert zich het zeer trieste incident waarbij ze haar zoon bijna heeft verloren dankzij het oude toilet. Zoals gewoonlijk deed ze haar dagelijkse activiteiten en zocht ze naar haar zoon van 11 maanden die even uit beeld was. Ze ontdekte dat haar kind in de put viel en om hulp schreeuwde.

“Ik trok hem uit de put waarin hij tot aan zijn schouder ondergedompeld was en bijna zonk”, herinnert ze zich. Sindsdien heeft ze haar kinderen niet dat toilet niet meer durven laten gebruiken.

Het toilet bezorgde ons ook gezondheidsproblemen. We namen soms letterlijk de wormen mee naar huis onder onze voeten. Vaak konden we niet anders dan vragen of we het toilet van een van de buren mochten gebruiken.

Iniye Mekonnin uit Bishoftu

Openbare voorzieningen

Dankzij het project dat wij samen met Amref en Castalie in en rond scholen in Ethiopië uitvoeren, hebben de familie van Iniye en 14 huishoudens (57 personen) toegang tot schone toilet- en doucheruimtes naast hun huis die ze kunnen gebruiken zoals ze willen. 

Iniye Mekonnin is voorzitter van de WASH-commissie die is opgericht om de gemeenschappelijke WASH-faciliteit te beheren. De commissie bepaalt zelf hoe ze de faciliteit moeten beheren en de leden maken het toilet en terrein beurtelings schoon.

“Amref heeft me van veel dingen voorzien. Ik heb training gekregen over WASH, WASH-beheer, financieel beheer, oorzaak van overdraagbare ziekten, activabeheer en gedragsveranderingen voor hygiëne.”

Inkomsten voor onderhoud

De commissie moet zelf geld sparen voor onderhoud en reparaties aan de faciliteit. Daarom betalen niet-leden 10 birr per persoon per keer om de voorziening te mogen gebruiken. De leden zelf betalen 5 birr om te douchen, maar kunnen wel gratis naar het toilet.

“Of je nu gelooft of niet, mijn 11-jarige jongen gebruikte tot het begin van de WASH-faciliteit een potje in huis. Mijn kinderen zijn nu gelukkig. Voorheen voelden ze zich niet op hun gemak bij het gebruik van het potje in huis, maar nu kunnen ze met volledige vrijheid de toiletten buiten het huis gebruiken.”

Sparen voor uitbreidingen

Naast de inning van de kosten van de gebruikers, draagt elk huishouden 15 birr per maand bij aan de gezamenlijke bankrekening. Het saldo is inmiddels al opgelopen tot 5.500 birr.

Het plan is om een Bajaj aan te schaffen. Dat is een driewielig voertuig dat in het gebied veel wordt gebruikt als vervoermiddel. Hiermee wil de commissie een wasservice gaan aanbieden.

Daarnaast streven ze naar het openen van een mini-shop met schoonmaakmiddelen en cosmetica zoals conditioner, shampoo en zeep. Iniye voegt daaraan toe: “Ik wil zelf ook chips, koffie en thee verkopen in de buurt van de WASH-faciliteit, naast het voorzitterschap van de commissie en het zorgen voor het toilet.”

Water en sanitatie op en rond scholen

Samen met Amref en Castalie gaan wij mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne voorzien. Dit doen we op scholen, maar ook in de gemeenschappen rondom die scholen, bijvoorbeeld door kiosken te bouwen aan de buitenkant van die scholen inclusief kleine winkeltjes.  

In totaal investeren we minimaal 1 miljoen euro. Daarmee bereiken we 35.100 mensen, maar specifiek ook 15.300 meisjes op 20 scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers hopen we dat het absentiecijfer van meisjes op school de komende 2,5 jaar met 50% zal afnemen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Afsluiten in Ethiopië

In 2023 is ons driejarige project in Ethiopië succesvol afgerond. We gingen er aan de slag om met name kinderen toegang te geven tot water en voorzieningen op scholen, op een manier waar de hele…

Lees meer

Wasbaar maandverband – door én voor iedereen

Een mooi detail van het WASH programma in Ethiopië wordt geïmplementeerd, is de productie en distributie van wasbaar maandverband. Dit zo voor de hand liggende product maakt een groot verschil in…

Lees meer

De impact van water aan huis

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. Daarbij voorzien we ook nabijgelegen huishoudens van een wateraansluiting aan huis. Zo ook bij Misra Taha uit Bishoftu, moeder van zes…

Lees meer

Wash at schools: wat is er al bereikt?

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. We hebben als doel om 20 scholen te voorzien van water en sanitaire voorzieningen. Hoe ver zijn we al na twee jaar met nog ruim een jaar te…

Lees meer