This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Afsluiten in Ethiopië

In 2023 is ons driejarige project in Ethiopië succesvol afgerond. We gingen er aan de slag om met name kinderen toegang te geven tot water en voorzieningen op scholen, op een manier waar de hele buurt van mee kon profiteren. Dankzij de focus op trainingen en voorlichtingen zullen de lokale gemeenschappen nog vele jaren profijt hebben van dit project.

Op school

In totaal zijn er op 15 scholen wc’s, menstruatieruimtes en waterkiosken gebouwd. 13 van de betrokken scholen kregen iets extra’s: een ruimte met een bed en een wasbak, waar leerlingen met last van hun menstruatie zich even kunnen terugtrekken. Ook wordt er herbruikbaar maandverband gemaakt en verkocht of aangeboden aan leerlingen die het niet kunnen betalen, en gaven we voorlichting aan meisjes én jongens over het belang van schoon water, hygiëne, voortplanting en reproductieve gezondheidszorg.

In totaal hebben nu 21.675 leerlingen én docenten toegang tot schoon drinkwater op school. 19.313 meisjes kunnen daarnaast gebruik maken van veilige wc’s, en daarvan hebben er 16.093 toegang tot duurzaam maandverband en aparte rustruimtes.

Dankzij de steun van Made Blue, heeft Amref Ethiopië ‘Schoon Water en Goede Hygiëne in en rond de School’ tot een groot succes weten te maken. We zijn Made Blue en al haar partners ontzettend dankbaar voor hun steun en betrokkenheid.

Amref Nederland

In de buurt

In de wijken rondom de scholen zijn er 9 WASH-faciliteiten opgetuigd: veilige toiletten, douches, wasbakken en watertanks die zijn aangesloten op kiosken. Op de locatie van deze faciliteiten, waarvan 4.800 mensen gebruik kunnen maken, waren al kleine winkeltjes gevestigd. De uitbaters melden een sterke groei van mensen die gebruik maken van de faciliteiten en diensten. De inkomsten van de winkels zijn hiervoor ook gestegen.

Daarnaast bouwden we een openbare wc- en doucheruimte in een arme wijk in de stad Yeka, inclussief aansluiting voor schoon drinkwater. Hier maken twintig gezinnen gebruik van. Zij meldden na de ingebruikname dat er veel minder stank in hun buurt hangt, en dat ze zich gezonder voelen. Ten slotte zorgden we ervoor dat 700 meter aan waterleiding in Addis Abeba werd vervangen, zodat er minder lekkages zijn en er dus minder water wordt verspild.

Begin 2020 reisden we met een aantal ambassadeurs naar Ethiopië om de voortgang van het project zelf te zien.

In goede handen

Net als in Nederland was er in Afrika de laatste twee jaar sprake van sterke inflatie. Bouwmaterialen waren daardoor fors duurder. Door de aandacht te verleggen naar het renoveren van bestaand, maar in verval geraakte sanitair, is het toch gelukt om de doelstellingen van dit project te behalen.

Om alle nieuwe, opgeknapte en uitgebreide wc’s, douches, wasbakken en waterpunten in goede handen achter te laten werd een aantal gemotiveerde, tot dan toe werkloze mensen getraind in het managen van een WASH-faciliteit. Het gaat daarbij zowel om het onderhoud als om de exploitatie. De mensen die gebruikmaken van deze openbare ruimtes kregen bovendien een training over goede hygiëne in relatie tot ziektes. Daarnaast kregen 31 vrouwen en een man een training in het maken van herbruikbaar maandverband.

Het beheer van de gemeenschappelijke wc- en doucheruimtes en waterkiosken werd eveneens overgedragen. Deze staan in de buurten waar veel schoolmeisjes met hun gezinnen wonen, zodat zij ook thuis over goed sanitair en schoon water beschikken. Van de negen faciliteiten voor schoon water en sanitair die we de afgelopen drie jaar in de wijken bouwden, maken 12.000 mensen gebruik.

WATER EN SANITATIE OP EN ROND SCHOLEN

Samen met Amref en Castalie gaan wij mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne voorzien. Dit doen we op scholen, maar ook in de gemeenschappen rondom die scholen, bijvoorbeeld door kiosken te bouwen aan de buitenkant van die scholen inclusief kleine winkeltjes.  

In totaal investeren we minimaal 1 miljoen euro. Daarmee bereiken we 35.100 mensen, maar specifiek ook 15.300 meisjes op 20 scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers hopen we dat het absentiecijfer van meisjes op school de komende 2,5 jaar met 50% zal afnemen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Wasbaar maandverband – door én voor iedereen

Een mooi detail van het WASH programma in Ethiopië wordt geïmplementeerd, is de productie en distributie van wasbaar maandverband. Dit zo voor de hand liggende product maakt een groot verschil in…

Lees meer

De impact van water aan huis

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. Daarbij voorzien we ook nabijgelegen huishoudens van een wateraansluiting aan huis. Zo ook bij Misra Taha uit Bishoftu, moeder van zes…

Lees meer