This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

De impact van water aan huis

De impact van water aan huis

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. Daarbij voorzien we ook nabijgelegen huishoudens van een wateraansluiting aan huis. Zo ook bij Misra Taha uit Bishoftu, moeder van zes kinderen. In dit artikel lees je wat water aan huis voor haar betekent. 

Binnenlandse vluchteling

Misra is ongeveer 40 en moeder van twee jongens en vier meisjes. Ze woont met haar gezin in een huis dat is gebouwd door de lokale overheid nadat ze moest vluchten uit de regio waar ze woonde. Misra verkoopt twee keer per week groente op de markt en houdt acht schapen die ze voedt met de restjes van de markt.

Zoals veel vrouwen in Ethiopië is ze verantwoordelijk voor het huishouden. Tot voor kort was het ook haar taak om water te halen: 20 liter water per keer en dat vaak vier keer per dag of vaker terwijl ze ondertussen ook op haar kleine kinderen moest letten. Vaak haalde ze het water daarom ’s nachts.

Ik haalde meestal ’s nachts water, maar zelfs dan stond er een lange rij en moest ik vaak meer dan zes uur wachten omdat er slechts één tappunt was voor 241 huishoudens. Er waren dagen bij dat er door droogte geen water beschikbaar was.

Misra Taha – Bishoftu, Ethiopië

Betrouwbare voorziening

In ons WASH at schools programma hebben we kunnen investeren in een waternetwerk voor het gebied waarin Misra woont. In totaal werd 3,5 kilometer aan leiding aangelegd met een 10,000 liter buffer.

De bewoners zelf hebben meegeholpen door geulen te graven en de aansluitingen naar de huishoudens aan te leggen. Misra heeft ook durven investeren in een wateraansluiting aan huis en betaalt daarvoor nu elke maand een bijdrage.

Misra hoeft nu niet meer van huis om water te halen. Er is genoeg water, ook voor de schapen, en ze heeft tijd om te koken en vaker in de groentetuin te werken. Zo verdient ze haar investering ook snel terug.

Het maakt ons leven echt gemakkelijker. Mijn kinderen zijn gezond en hun hygiëne is verbeterd. Ik kan de kleding van mijn kinderen wassen, regelmatig in bad gaan en vooral veilig water drinken.

Misra Taha – Bishoftu, Ethiopië

Tijd voor ontwikkeling

Misra heeft nu eindelijk tijd om te focussen op andere dingen dan alleen water halen. Mijn kinderen zijn gezond en ik heb tijd om voor ze te zorgen en bijvoorbeeld kleren te wassen.

“Dankzij Made Blue en Amref kan ik nu eindelijk wat van mijn leven maken en mijn kinderen een goede start geven. We hoeven ons ook geen zorgen te maken of er wel water is, ook in droge tijden.”

Water en sanitatie op en rond scholen

Samen met Amref en Castalie gaan wij mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne voorzien. Dit doen we op scholen, maar ook in de gemeenschappen rondom die scholen, bijvoorbeeld door kiosken te bouwen aan de buitenkant van die scholen inclusief kleine winkeltjes.  

In totaal investeren we minimaal 1 miljoen euro. Daarmee bereiken we 35.100 mensen, maar specifiek ook 15.300 meisjes op 20 scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers hopen we dat het absentiecijfer van meisjes op school de komende 2,5 jaar met 50% zal afnemen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Afsluiten in Ethiopië

In 2023 is ons driejarige project in Ethiopië succesvol afgerond. We gingen er aan de slag om met name kinderen toegang te geven tot water en voorzieningen op scholen, op een manier waar de hele…

Lees meer

Wasbaar maandverband – door én voor iedereen

Een mooi detail van het WASH programma in Ethiopië wordt geïmplementeerd, is de productie en distributie van wasbaar maandverband. Dit zo voor de hand liggende product maakt een groot verschil in…

Lees meer

Wash at schools: wat is er al bereikt?

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. We hebben als doel om 20 scholen te voorzien van water en sanitaire voorzieningen. Hoe ver zijn we al na twee jaar met nog ruim een jaar te…

Lees meer

Een persoonlijk verhaal van Iniye uit Bishoftu

Onderdeel van ons project Wash op en rond scholen zijn publieke voorzieningen waar mensen water kunnen halen, maar ook naar het toilet kunnen of kunnen douchen. Iniye (30) vertelt wat voor impact dat…

Lees meer