This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Wasbaar maandverband – door én voor iedereen

Ons project in Ethiopië loopt al een aantal jaar. Een mooi detail van het WASH programma dat aldaar wordt geïmplementeerd, is de productie en distributie van wasbaar maandverband. Dit zo voor de hand liggende product maakt een groot verschil in de levens van vrouwen en meisjes.

WASH & menstrual health

Het project is een vervolg op een eerdere in Ethiopië en investeert in de renovatie van bestaande WASH faciliteiten, de bouw van waterpunten, en veilige WC’s op en rondom scholen. Tegelijkertijd is educatie en training over goede menstruele hygiëne een belangrijk onderdeel. Gebrek aan kennis over hoe op gezonde wijze om te gaan met menstruatie hindert vrouwen en meisjes in hun ontwikkeling en dagelijks leven. Niet alleen zorgt beperkt toegang tot schoon stromend water voor ongemak en gezondheidsproblemen – jonge meisjes missen regelmatig vele uren school tijdens hun menstruatie, omdat ze door gebrek aan maandverband en andere hygiëneproducten het huis niet kunnen of durven te verlaten.

Een oplossing hiervoor het is maken en aanbieden van wasbaar maandverband. Onze investering in het project heeft ervoor gezorgd dat er op scholen naaimachines en materialen beschikbaar zijn om zelf wasbaar maandverband te maken, dat vervolgens wordt uitgedeeld aan en kan worden gebruikt door de schoolgaande meisjes in deze regio.

wasbaar maandverband

Niet iedereen heeft een drogist of supermarkt met een vol schap hygiëneproducten in de buurt, en dus is wasbaar maandverband een prettig alternatief. Het kan keer op keer gewassen en opnieuw gebruikt worden en dus thuis op de plank liggen voor wanneer het nodig is. Wasbaar maandverband is iets duurder dan de wegwerpvariant, maar omdat het opnieuw gebruikt kan worden verdient het de oorspronkelijke investering uiteindelijk terug.

Het maandverband wordt gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, bamboe of hennep. Dit vermindert de kans op irritatie, voelt aangenamer, ademt meer en is hygiënischer. Natuurlijke materialen zijn effectiever tegen bacteriën dan de synthetische vezels van het meeste wegwerpmaandverband, en de kans op onaangename geurtjes is daardoor ook nog eens minder. Wasbaar maandverband wint de laatste jaren ook aan populariteit in landen als Nederland als milieuvriendelijk en alternatief, en is dus voor velen helemaal niet zo bijzonder meer.

Lobby & training

Tijdens een bezoek van onze partner Amref aan het project in mei 2023 werd getoond hoe de productie van wasbaar maandverband daar in z’n werk ging. Een heel gebouw is tot beschikking gesteld met niet alleen een lokaal voor het maken van het maandverband, maar ook een WC, douche, en rustruimte. Dat laatste is een plek voor meisjes om bij te komen wanneer zij last hebben van de menstruatie, waardoor ze slechts enkele uren school hoeven te missen in plaats van een hele dag. In het lokaal wordt les gegeven over het maken en wassen van het herbruikbare maandverband. En het mooiste nieuws van allemaal: door een succesvolle lobby is het gelukt om de BTW van maandverband af te halen, waardoor het voor iedereen betaalbaarder wordt.

SDG6 – meer dan water alleen

Onze missie draagt bij aan Sustainble Development Goal 6: Clean Water and Sanitation for All. Dit verhaal is een goed voorbeeld van hoeveel meer daarbij komt kijken dan alleen een waterleidingen leggen. Vrouwen en meisjes zijn extra kwetsbaar bij gebrek aan schoon water. Niet alleen omdat zij vaak de taak hebben om schoon water te halen, wat een gevaarlijke en tijdrovende onderneming kan zijn, wat hen beperkt in hun persoonlijke ontwikkeling. Maar ook omdat zij toegang tot schoon water nodig hebben voor een gezond en prettig verloop van hun maandelijkse cyclus. Er heerst nog altijd een taboe op praten over menstruatie, waardoor jonge meisjes zich teveel schamen om naar school te willen gaan, en vrouwen soms werk moeten missen. Door middel van schone toiletten, herbruikbaar maandverband en goede voorlichting wordt ongesteldheid een minder grote blokkade. Dat is voor iedereen een goede ontwikkeling.

WATER EN SANITATIE OP EN ROND SCHOLEN

Samen met Amref en Castalie gaan wij mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne voorzien. Dit doen we op scholen, maar ook in de gemeenschappen rondom die scholen, bijvoorbeeld door kiosken te bouwen aan de buitenkant van die scholen inclusief kleine winkeltjes.  

In totaal investeren we minimaal 1 miljoen euro. Daarmee bereiken we 35.100 mensen, maar specifiek ook 15.300 meisjes op 20 scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers hopen we dat het absentiecijfer van meisjes op school de komende 2,5 jaar met 50% zal afnemen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Afsluiten in Ethiopië

In 2023 is ons driejarige project in Ethiopië succesvol afgerond. We gingen er aan de slag om met name kinderen toegang te geven tot water en voorzieningen op scholen, op een manier waar de hele…

Lees meer

De impact van water aan huis

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. Daarbij voorzien we ook nabijgelegen huishoudens van een wateraansluiting aan huis. Zo ook bij Misra Taha uit Bishoftu, moeder van zes…

Lees meer