This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

13,5 miljard liter op Wereld Water Dag 2023

13,5 miljard liter op wereld Water Dag 2023

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend: sinds onze start hebben we al meer dan 13,5 miljard liter schoon drinkwater gerealiseerd namens meer dan 500 ambassadeurs!

HEt afgelopen jaar

Na twee mindere jaren door corona hebben we afgelopen jaar een mooie groei kunnen laten zien, zowel in het aantal ambassadeurs en in het aantal liters dat we namens hen mogen realiseren in ontwikkelingslanden.

Ondertussen is de impact van corona op onze waterprojecten gelukkig heel beperkt gebleven zodat we nog altijd meer dan de beloofde liters realiseren in landen als Ethiopië en Bangladesh.

Daarnaast hebben we hard gewerkt aan diverse nieuwe ontwikkelingen zoals Enjoy Water to Give Water en de Bottle Made Blue. We kijken dan ook uit naar de rest van dit jaar!

13,5 miljard liter

Als we alle donaties tot en met wereld waterdag, 22 maart, optellen dan komen we uit op meer dan 13,5 miljard liter schoon drinkwater!

Deze indrukwekkende meterstand is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van meer dan 500 ambassadeurs. Dat zijn bedrijven die hun waterbesparing of verbruik spiegelen in ons programma Een liter voor een liter zoals MAAS, maar ook veel horecaondernemers die het beste water voor de wereld op tafel zetten.

Ook tellen we de diverse waterkoelers op kantoren hierin mee en alle donaties gekoppeld aan onze herbruikbare flessen. Tot slot doneren ook steeds meer  hotels zoals DoubleTree by Hilton in ons programma Enjoy Water to Give Water. 

14,2 miljard

liter schoon drinkwater

194417

mensen kregen toegang

500+

dankzij zoveel ambassadeurs

99347

ton CO2 bespaard

In ons jaarverslag over het jaar 2022 lees je meer over onze bestedingen, waterprojecten en onze ambassadeurs.
De meterstand in dat verslag is iets lager omdat de rapportage loopt tot en met 31 december in plaats van 22 maart.

Hoeveel is dat eigenlijk?

13,5 miljard liter klinkt als heel veel water, maar hoeveel is het nou echt? Omgerekend betekent het dat we: 186.191 mensen voorzien van 20 liter water per dag gedurende zeker 10 jaar of langer. Dat is meer dan de inwoners van bijvoorbeeld Nijmegen of Breda.

Dat zijn dus ook meer dan 186.000 mensen zoals Misra uit Bishoftu, Ethiopië, moeder van zes kinderen die tot voor kort vaak ’s nachts water haalde en dan zes uur in de rij moest staan.

10 jaar lang?

We rekenen met 10 jaar toegang maar we doen er alles aan om dat in de praktijk misschien wel 100 jaar te laten zijn. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap en moeten mensen vaak een kleine bijdrage betalen zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

We kiezen ervoor om te werken in relatief stabiele regio’s waar geen conflicten zijn die de watervoorziening kunnen bedreigen. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

Draag ook bij

Jij kunt ook meehelpen aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.
Dat kan op veel meer manieren dan je denkt, bijvoorbeeld gewoon door te shoppen.
Of ga eens lekker uit eten en neem een glaasje water.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Voorverpakt water bij Made Blue

Vanaf nu kun je bij Made Blue ook voorverpakt water bestellen. Dat verwacht je misschien niet van ons als voorvechter van lokaal gebotteld water, maar we hebben gemerkt dat we daarmee lunchrooms,…

Lees meer

Schoon drinkwater update: 771 miljoen mensen

De WHO en Unicef brachten eind vorig jaar een rapport uit over de toegang tot water en sanitatie in 2020. Gelukkig gaan we de goede kant op: van 785 miljoen naar 771 miljoen mensen zonder toegang tot…

Lees meer

2,3 miljard mensen zonder toilet

Schoon drinkwater voor iedereen, dat is onze missie. Maar wist je dat we in onze projecten veel meer doen dan alleen toegang tot water realiseren? Toegang tot toiletten is bijvoorbeeld ook essentieel…

Lees meer

Het alternatief voor verpakt water: de Bottle Made Blue

De invoering van statiegeld op kleine PET-flesjes geeft kopzorgen voor partijen die graag een flesje water uitdelen. Dat is namelijk zo’n 50% duurder geworden. Wij ontwikkelden een heel betaalbaar en…

Lees meer