This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

13,5 miljard liter op Wereld Water Dag 2023

13,5 miljard liter op wereld Water Dag 2023

Zoals elk jaar maken we ook dit jaar op Wereld Water Dag onze meterstand bekend: sinds onze start hebben we al meer dan 13,5 miljard liter schoon drinkwater gerealiseerd namens meer dan 500 ambassadeurs!

HEt afgelopen jaar

Na twee mindere jaren door corona hebben we afgelopen jaar een mooie groei kunnen laten zien, zowel in het aantal ambassadeurs en in het aantal liters dat we namens hen mogen realiseren in ontwikkelingslanden.

Ondertussen is de impact van corona op onze waterprojecten gelukkig heel beperkt gebleven zodat we nog altijd meer dan de beloofde liters realiseren in landen als Ethiopië en Bangladesh.

Daarnaast hebben we hard gewerkt aan diverse nieuwe ontwikkelingen zoals Enjoy Water to Give Water en de Bottle Made Blue. We kijken dan ook uit naar de rest van dit jaar!

13,5 miljard liter

Als we alle donaties tot en met wereld waterdag, 22 maart, optellen dan komen we uit op meer dan 13,5 miljard liter schoon drinkwater!

Deze indrukwekkende meterstand is tot stand gekomen dankzij de bijdrage van meer dan 500 ambassadeurs. Dat zijn bedrijven die hun waterbesparing of verbruik spiegelen in ons programma Een liter voor een liter zoals MAAS, maar ook veel horecaondernemers die het beste water voor de wereld op tafel zetten.

Ook tellen we de diverse waterkoelers op kantoren hierin mee en alle donaties gekoppeld aan onze herbruikbare flessen. Tot slot doneren ook steeds meer  hotels zoals DoubleTree by Hilton in ons programma Enjoy Water to Give Water. 

17.050.329.976 LITER

Zoveel schoon drinkwater hebben we al gerealiseerd in ontwikkelingslanden en dat maakt meer impact dan je denkt:

Vrouwen hebben weer tijd om te werken en kinderen kunnen naar school waardoor ze later meer kans hebben op een beter leven. Mensen hoeven geen bomen te kappen om vuil water te koken en ook wegwerpflessen kopen is niet meer nodig. 

Impact mensen

233.566

mensen kregen toegang

impact co2

119.352

ton CO2 bespaard

Impact plastic

170.503

ton plastic afval voorkomen

impact bomen

2.557.549

bomen bespaard

In ons jaarverslag over het jaar 2022 lees je meer over onze bestedingen, waterprojecten en onze ambassadeurs.
De meterstand in dat verslag is iets lager omdat de rapportage loopt tot en met 31 december in plaats van 22 maart.

Hoeveel is dat eigenlijk?

13,5 miljard liter klinkt als heel veel water, maar hoeveel is het nou echt? Omgerekend betekent het dat we: 186.191 mensen voorzien van 20 liter water per dag gedurende zeker 10 jaar of langer. Dat is meer dan de inwoners van bijvoorbeeld Nijmegen of Breda.

Dat zijn dus ook meer dan 186.000 mensen zoals Misra uit Bishoftu, Ethiopië, moeder van zes kinderen die tot voor kort vaak ’s nachts water haalde en dan zes uur in de rij moest staan.

10 jaar lang?

We rekenen met 10 jaar toegang maar we doen er alles aan om dat in de praktijk misschien wel 100 jaar te laten zijn. Zo zorgen we bij elk project voor een onderhoudscommissie met leden uit de lokale gemeenschap en moeten mensen vaak een kleine bijdrage betalen zodat gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties. 

We kiezen ervoor om te werken in relatief stabiele regio’s waar geen conflicten zijn die de watervoorziening kunnen bedreigen. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee voor als er onverhoopt toch iets mis mocht gaan.

Draag ook bij

Jij kunt ook meehelpen aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.
Dat kan op veel meer manieren dan je denkt, bijvoorbeeld gewoon door te shoppen.
Of ga eens lekker uit eten en neem een glaasje water.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Van water naar kunst

Kunstenaar Sarah Boris maakte een prachtig en uniek kunstwerk om onze samenwerking met Lore Group in het zonnetje te zetten.

Lees meer

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

Made Blue rolt de Blauwe Loper uit in Den Haag

Steeds meer bedrijven sluiten zich aan bij onze missie. Dat levert een mooi wapenfeit op: in Den Haag doet nu een hele straat hotels mee aan ons Enjoy Water to Give Water programma. Daarmee hebben we…

Lees meer