This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Mee naar school in Nepal

De verwoestende aardbeving in 2015 laat, bijna tien jaar later, nog altijd zijn sporen na in Nepal. De enorme schade aan vele dorpen en afgelegen gebieden heeft ook veel infrastructuur plat gelegd. Daardoor drinken tot op de dag van vandaag nog steeds veel mensen vervuild water. Met ons project Water by Women hopen we hier verandering in te kunnen brengen.

ÉéN kraan voor 290 studenten

Eind 2023 is er in Nepal hard gewerkt aan de vierde van de geplande acht Drinking Water Supply Schemes (DWSS) van ons project Water by Women in Nepal. In december kon de lokale Shree Sukute Secondary School hun nieuwe waterpunt in gebruik nemen.

Voorheen moest deze school, dat 290 studenten telt, het doen met 1 kraan. Het water dat daaruit kwam was regelmatig bevuild, en studenten waren dan ook vaak ziek. De bron van dit water was ver weg, slecht onderhouden en beschermd, en werd door nog veel meer gemeenschappen en huishoudens gebruikt, waardoor vervuiling van de watertoevoer niet te voorkomen was.

.

Before this project, we had many problems because of the lack of water. We are happy and satisfied with the results. Water is an essential element in our daily lives. Without it, many problems would stay unsolved.

Sita Giri, docent

438 mensen voorzien van schoon water

Dankzij het bouwen van het nieuwe waterpunt hebben de scholieren nu maar liefst 8 kranen tot hun beschikking, waarvan een aantal lager zijn geplaatst zodat ook de kleinste studentjes er goed bij kunnen. Niet alleen de school profiteert van dit nieuwe en veilige waterpunt. Het is ook toegankelijk voor een naburig gezondheidcentrum en 9 dichtbij gelegen huishoudens. Hierdoor hebben maar liefst 438  mensen nu toegang tot schoon drinkwater.

We ontvingen een prachtige video van onze projectpartners, gefilmd op de school, met een student, docent en lokaal watercomitélid aan het woord. Kijk je mee?

Water by Women

In Nepal vertrekken veel mannen uit de dorpen naar de steden om daar een inkomen te kunnen verwerven, niet altijd met succes. Veel vrouwen zijn daardoor verantwoordelijk voor het gezin. Zij zijn niet gewend om economische activiteiten te ontplooien waardoor ze zich niet kunnen ontplooien en blijven hangen in een armoedeval.

In het noord-oosten van Nepal zijn veel watervoorzieningen uit het verleden slecht beheerd of stuk gegaan tijdens de grote aardbeving van 2015. Omdat in deze gebieden veel mensen wonen uit lage kasten hebben ze minder kansen. Wij gaan hier samen met de vrouwen op een ondernemende manier de watervoorzieningen herstellen of aanleggen zodat straks ruim 25.300 mensen toegang hebben tot schoon drinkwater.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Water by women NEPAL: UPDATE

Er is veel werk verzet in Nepal. Zowel in constructie van de watersystemen, als in het verzekeren van de toekomst van deze waterpunten. Dat is hard nodig, want Nepal wordt hard getroffen door de…

Lees meer

Water by women Nepal: TUSSENTIJDSE update

Ons project voor en met vrouwen in Nepal is goed op stoom: de eerste twee watervoorzieningen zijn zo goed als af en de eerste groep vrouwen is getraind om voorlichting te geven en ondernemingen te…

Lees meer