This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Update Wash at schools: meisjes weer naar school

UPDATE WASH AT SCHOOLS: MEISJES WEER NAAR SCHOOL

In Ethiopië werken we hard aan water op en rond scholen. In deze update lees je wat we inmiddels al hebben gedaan. Dat is met name belangrijk voor meisjes: water en hygiene op school zorgt ervoor dat zij weer naar school kunnen.

Scholen als de basis

We focussen in dit project op water op én rond scholen. Daarmee geven we een nieuwe generatie perspectief in het leven door van school en gezonde en veilige plek te maken. Daarbij betrekken we ook de directe omgeving van de scholen.

Inmiddels zijn op drie scholen in Addis Ababa voorzieningen gebouwd. Ook in Oromia zijn twee scholen voorzien van toiletten en zijn de waterpunten hersteld. Samen bereiken we hiermee al 5000 meisjes en dat is belangrijk want zij missen vaak een week per maand omdat ze zich op school niet kunnen verschoven tijdens de menstruatie.

Eigen toiletten

De scholen krijgen gescheiden toiletten voor jongens en meisjes. Daarmee krijgen de meisjes eindelijk wat privacy. Veel meisjes voelden zich niet veilig op de gezamenlijke toiletten zonder deuren en daarom hielden ze voor elkaar de wacht. Dat is nu niet meer nodig.

Meisjes gingen vaak samen naar het toilet om voor elkaar de wacht te houden tegen nieuwsgierige jongens. Dat hoeft nu niet meer.

Team Amref Ethiopië

Verschoningsruimte

Bij de toiletunits voor meisjes worden ook verschoningsruimtes gebouwd. De meisjes kunnen zich er verschonen en douchen. De ruimtes worden ook gebruikt voor het maken van maandverband. Ze zijn voorzien van stromend water en moderne afvalbakken. Zo kunnen meisjes ook tijdens hun menstruatie naar school.

Kiosken

Bij elke school bouwen we ook toiletunits en waterkiosken voor de buurtbewoners. Zo kunnen vele gezinnen meeprofiteren van de verbeterde voorzieningen.

De bewoners betalen een kleine vergoeding voor het gebruik van de toiletten en het water. Zo wordt er gespaard voor schoonmaak en onderhoud.

Uiteindelijk bereiken we zo niet alleen veel leerlingen maar ook ruim 20.000 mensen die in de buurt van de scholen wonen.

Water en sanitatie op en rond scholen

Samen met Amref en Castalie gaan wij mensen van schoon drinkwater, veilige sanitatie en goede hygiëne voorzien. Dit doen we op scholen, maar ook in de gemeenschappen rondom die scholen, bijvoorbeeld door kiosken te bouwen aan de buitenkant van die scholen inclusief kleine winkeltjes.  

In totaal investeren we minimaal 1 miljoen euro. Daarmee bereiken we 35.100 mensen, maar specifiek ook 15.300 meisjes op 20 scholen. Door de bouw van veilige wc’s, wasbakken en verschoonkamers hopen we dat het absentiecijfer van meisjes op school de komende 2,5 jaar met 50% zal afnemen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

1 miljoen voor water op én rond scholen in Ethiopië

De komende drie jaar investeren we maar liefst 1 miljoen euro in schoon drinkwater op én rond scholen in Ethiopië.

Lees meer

Update Wash at schools: het eerste half jaar

Ons project in Ethiopië is ruim een half jaar geleden gestart en dus is het tijd voor een tussentijds rapport. Daarin zien we hoeveel er nodig is voordat er gebouwd kan gaan worden. Ook zijn er best…

Lees meer