This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Statiegeld voor schoon drinkwater op schiphol

Statiegeld voor schoon drinkwater op schiphol

Sinds deze zomer staan er meer dan 70 tonnen op Schiphol waarin je je PET-flesje met statiegeld kunt doneren voor schoon drinkwater. Onze ambassadeur HMSHost nam hiervoor het initiatief en realiseerde deze actie samen met Schiphol en daar komt meer bij kijken dan je denkt…

1 Flesje is 500 liter

Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flessen en mogen ze niet meer weggegooid worden bij het plastic afval of restafval.

Op Schiphol worden nogal wat PET-flessen aangeboden en vele reizigers willen deze voor hun reis kwijt zonder naar een kassa te hoeven lopen. Daarom zijn er meer dan 70 donatiebakken geplaatst.

Elke PET-flesje dat op deze manier wordt ingezameld, zorgt via Made Blue voor 500 liter schoon drinkwater. Dat is dus 1000 keer de inhoud. Dat kan door de opbrengsten van het statiegeld op de flesjes.

Er komt veel bij kijken

Op de pieren, bij grotere horecagelegenheden, bij de veiligheidscontrole en op de grotere kantoorlocaties staan tientallen donatiebakken waar reizigers hun lege flesjes in kunnen gooien.

De speciale inzamelbakken zijn gemaakt van gerecycled pet en bedrukt met duurzame inkt. Naast de tientallen donatiebakken in de terminal worden de donatiebakken in een aantal kantoren op en rondom de luchthaven geplaatst door Vermaat Catering.

HMSHost zorgt er voor dat de flesjes terug de keten in worden gebracht en daar komt veel logistiek bij kijken. Ook blijkt dat er op sommige plekken veel ander afval in de bakken belandt.

Andersom belanden ook nog veel PET-flessen bij het plastic afval. Afvalverwerker Suez heeft besloten die er op de sorteerband alsnog uit de filteren en ook te doneren.

Er worden veel PET-flessen weggegooid in de terminal en we dragen er, samen met HMSHost International en Vermaat, als vrijwillige innamelocatie graag aan bij dat deze flessen hoogwaardig gerecycled worden. Dat past ook bij onze ambitie om in 2030 een afvalvrije luchthaven te zijn en daarnaast ondersteunen we hiermee drinkwaterprojecten in Ethiopië.

Mike Boks, Food & Beverage Manager bij Amsterdam Airport Schiphol

Amref Flying Doctors

Amref Flying Doctors is al een aantal jaar een vaste partner van Schiphol. Daarom werken we samen met Amref bij dit initiatief en investeren we de opbrengsten in ons nieuwste project waarin we ook samen werken met Amref: WASH op en rond scholen.

In dat project focussen we op scholen waar we schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen aanleggen waardoor vooral meisjes vaker naar school kunnen.

Elke school krijgt ook een kiosk aan de buitenkant zodat ook de buurt kan profiteren van de voorzieningen, water kan halen en bijvoorbeeld zeep kan kopen.

Schiphol Made Blue

Schiphol is natuurlijk al best blauw door KLM, maar wist je dat Schiphol steeds blauwer wordt? Dat komt door al onze ambassadeurs die hier actief zijn:

HMSHost exploiteert ruim 70 restaurants en horecapunten op Schiphol. Het water dat nodig is voor de productie en consumptie van alle dranken aldaar is gespiegeld via Made Blue, dat is gemiddeld 4 liter per drankje.

Op Schiphol vind je ook Up To Do Good: een duurzame winkel vol mooie producten van goede doelen waaronder onze karaffen. Je drinkt er ook een glaasje Made Blue Water als je wilt.

De schoonmaak op Schiphol is in handen van Hago, een van de dochterbedrijven van Vebego en al jaren ambassadeur van ons programma Een liter voor een liter. Zij werken onder meer met de schoonmaakmachines van Tennant, ook ambassadeur. En zo kunnen we nog heel lang doorgaan…

ook bijdragen?

Wil jij ons ook helpen bij onze missie: schoon drinkwater voor iedereen?
Dat kan op meer manieren dan je denkt …


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

We investeerden al €1.000.000!

Na vijf jaar kunnen we met trots mededelen dat we al 1 miljoen hebben geïnvesteerd in drinkwater en dat gaan we op korte termijn verdubbelen.

Lees meer

Hoe is het nu in Dembiya, Ethiopië?

Het is al weer twee jaar geleden dat we ons project in Dembiya, Ethiopië, afrondden. Hoe is het daar nu? En hoe zit dat met andere projecten?

Lees meer