This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Oeganda update: de voorbereidingen

OEganda update:
de voorbereidingen

De voorbereidingen voor ons project WASH & Learn in Oeganda zijn in volle gang en er komt heel wat bij kijken. Ook heeft Covid hier een bijzondere invloed. Lees er alles over in deze update.

GEGEVENS VERZAMELEN

Omdat deze periode de aftrap van het programma was, lag de nadruk vooral op het verzamelen van gegevens om meer te weten te komen over de uitdagingen in het gebied waar WASH and Learn werkt. Dit is ook nodig om een nauwkeurige planning te kunnen ontwikkelen.

De teams gingen naar de locaties die als doelgebied waren bedoeld. Hier werden de verschillende bestaande waterpunten in kaart gebracht die aan renovatie toe zijn. Ook werden de dorpen geïdentificeerd die helemaal geen WASH-diensten hebben, samen met de bevolkingsgegevens – om de meest dringende behoeften en locaties te bepalen waar het programma zal worden uitgevoerd.

Menstrual Hygiene Day

Voor “Menstrual Hygiene Day” 2021 kwamen de WASH and Learn-partners samen en ontwikkelden video’s met stemmen van mannen en jongens over hun perceptie van menstruele gezondheid en hygiëne. Er zijn video’s gemaakt en ontwikkeld per land, respectievelijk Tanzania en Oeganda.

De partners hebben de video’s op hun mediapagina’s gedeeld om hun doelgroepen onder de aandacht te blijven brengen. Ook in Tanzania faciliteerde EMAC een schrijfgedichtenwedstrijd waarbij de beste schrijver werd geselecteerd. Het beste gedicht werd op de SIMAVI-website gedeeld om te bekijken.

CO2-credits

In dit project bekijken we ook de mogelijkheid om CO2-credits te verkrijgen samen met Climate Neutral Group. De rationale hierachter is dat toegang tot schoon drinkwater leidt tot het minder hoeven te koken van vuil water op open vuur met veel uitstoot tot gevolg.

Om de credits te realiseren is veel data nodig over de begin situatie en naderhand ook over het gedrag van mensen na het project. Alleen zo kunnen we aantonen dat het project leidt tot minder koken.

Helaas bleek het in dit project te moeilijk om die data te vergaren, mede omdat de situatie in elke gemeenschap weer anders is.

COVID en scholen

Terwijl in Nederland de discussie gaat over het tijdelijk sluiten van scholen, zijn ze in Oeganda inmiddels al meer dan een jaar dicht.

Dat is met name voor tieners een groot probleem. Zij worden aan het werk gezet en komen waarschijnlijk niet meer terug op school als die weer open gaat. Ook zijn er veel meer tienerzwangerschappen en -huwelijken dan normaal.

Hoe anders is de situatie in Tanzania waar Covid ontkent wordt en alles gewoon open is. Daar spreekt men juist van een positieve invloed omdat mensen zich als gevolg van Covid veel hygiënischer zijn gaan gedragen. Er zijn zelfs berichten dat daarmee het aantal cholera uitbraken enorm is afgenomen.

WASH & Learn

In dit vervolg op de water vending machines staan innovatie en meisjes centraal om toegang tot schoon drinkwater te realiseren. In deze nieuwe fase breiden we uit naar Oeganda om ook daar gemeenschappen te voorzien van water.

Dat betekent echter niet dat we precies dezelfde aanpak en techniek kunnen kiezen. We moeten per locatie bekijken hoe we te werk gaan. Zo zijn we ook uitgekomen op wat we hier concreet gaan doen: 15 nieuwe waterpunten realiseren, 3 oude rehabiliteren, 19 regenwater opvangtanks en 15 handwaspunten.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer