Nederlanders drinken meer en meer water, ook met een smaakje

Nederlanders drinken steeds meer water, ook met een smaakje

De laatste cijfers over water liegen er niet om: Nederlanders drinken steeds meer water, en vinden water met een smaakje ook steeds lekkerder.
Dat is misschien wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu als het bronwater is. Wij hebben de cijfers voor je op een rij gezet.

37% meer water

Nederlanders kiezen steeds vaker voor mineraalwater – al dan niet met een smaakje – als gezonde dorstlesser. De verkoop van de totale categorie water is tussen 2011 en 2019 met 37% is gestegen. Vooral de jongere generaties geven aan vaker mineraalwater te drinken dan twee jaar geleden.  “‘Flavoured water’ is sinds 2013 in opmars en wordt vaak gezien als alternatief voor frisdrank,” zo meldt de Nederlandse Vereniging voor Frisdranken, Waters en Sappen (FWS).

“Waar mineraalwater in veel van onze buurlanden al sinds jaar en dag tot de dagelijkse boodschappen behoort, lijkt nu ook Nederland plat, bruisend en ‘flavoured’ water in een fles of pak te hebben omarmd. Afgelopen jaar (2019) werd er ruim 451 miljoen liter mineraalwater en ‘flavoured’ water verkocht. Het jaar daarvoor was dat zelfs nog meer (483 miljoen liter) als gevolg van de extreem hete zomer.”

Liever kraanwater

Al dat verpakte water is misschien wel gezonder dan frisdrank maar niet beter voor het milieu. Er komt een hoop transport en verpakkingsmateriaal aan te pas terwijl er in Nederland ook water van geweldige kwaliteit uit de kraan komt. Kraanwater drinken is dus een stuk duurzamer, ook voor restaurants. “Flessenwater hoeft bovendien niet te voldoen aan de strenge eisen van kraanwater, vastgelegd in de Waterleidingwet. Kraanwater is dus minstens zo gezond als flessenwater.” (Bron Nu.nl)

Maar hoe zit het dan met gevaarlijke stoffenzoals medicijnresten in ons kraanwater? “Het wordt zeer goed gezuiverd en er wordt in tegenstelling tot andere landen geen chloor aan toegevoegd”, vertelt Nicole Nijhuis, toxicoloog bij kennisinstituut KWR, op Nu.nl. “Het gaat om concentraties die geen risico voor de gezondheid van mensen vormen. De concentratie van paracetamol bijvoorbeeld is zo laag dat je een olympisch zwembad leeg zou moeten drinken om één paracetamol binnen te krijgen.”

Kraanwater is 50 tot 500 keer goedkoper en 30 tot 1.300 maal beter voor het milieu dan flessenwater.

Het Voedingscentrum

Bronwater of kraanwateR

Wist je dat bronwater geen beschermde term is? Het is water uit een willekeurige bron, dat kan dus ook de waterleiding zijn. Sterker nog: de kwaliteitseisen voor kraanwater zijn in Nederland strenger dan voor bronwater. (En in Utrecht spoel je de WC door met Bar-le-duc)

Mineraalwater is wel een beschermde term. Dat mag alleen uit een erkende minerale bron komen waarvan de minerale samenstelling bekend is. Dat zegt overigens verder niets over de kwaliteit.

Zelf kraanwater bottelen

Made Blue biedt ondernemers de mogelijkheid om hun eigen water te tappen, gekoeld, gefilterd en bruisend. Dat is duurzaam, gezond en voordelig. Bovendien is het de perfecte basis voor het toevoegen van siropen of cold infuses.

Het is zelfs mogelijk om mineraalwater te maken met een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Door middel van een speciaal filter is het mogelijk om mineralen toe te voegen aan gefilterd kraanwater. Sterker nog, je kunt zelf bepalen welke mineralen in welke verhouding in het water zouden moeten zitten. Hiervoor werken wij samen met Aquablu.

Boven op dit alles zorgen wij altijd voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden en dat mag verteld worden.

Hoeveel water moet je drinken?

En als je dan water drinkt, met of zonder smaakje, hoeveel moet je dan drinken op een dag om gezond te blijven?

Dat kun je onder meer uitrekenen met deze calculator, maar je leest er ook van alles over in ons artikel hierover.

In koffie en thee zit toch ook water?

Drink je liever koffie of thee? Dan krijg je inderdaad ook water binnen, maar ook de neveneffecten van deze drankjes.

Wij zochten voor je uit waarom water beter is voor je vitaliteit dan koffie en thee.

Smiling black african schoolboy drinking from a tap outside
Icoon doneer

Maak tastbare impact

Doneer nu water
Hotel icoon

Bespaar water in je hotel

Bereken direct je besparing
Horeca icoon

Serveer lokaal water

Bereken wat je kunt besparen