Het beste water voor de wereld op het strand van Kijkduin
Machiel van Dooren, mede oprichter van Made Blue Foundation, ging op het strand van Kijkduin in gesprek met Brigitte van Benschop (Beachclub Titus), Sandro Mona (Strandtent 14) en Bas van den Brink (Beachclub Birds) over de overstap van flessenwater naar lokaal gebotteld Made Blue Water en over de impact, duurzaamheid, twijfels en ervaringen met het beste water voor de wereld.
SChoon drinkwater
Toegang tot schoon drinkwater is voor ons vanzelfsprekend. Voor 771 miljoen mensen op aarde – ongeveer evenveel als de gehele Europese bevolking – is dat echter niet zo. Zij hebben een dagtaak aan het halen van water. Water dat vaak nog vervuild is ook, met vele ziektes als gevolg.
Daar wil Made Blue Foundation wat aan doen met het beste water voor de wereld. Made Blue ondersteunt ondernemers in de horeca bij het serveren van ter plaatse gebotteld plat en bruisend water en vraagt voor iedere fles op tafel een donatie die gegarandeerd zorgt voor 1.000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Dat lukt steeds beter dankzij inmiddels meer dan 350 betrokken ambassadeurs zoals bij drie bijzondere locaties in Kijkduin.
Meteen op de kaart
Voor dat Bas een paar jaar geleden startte met Beachclub Birds werkte hij bij HMSHost, verantwoordelijk voor de exploitatie van horeca op Schiphol. HMSHost is sinds 2015 als donateur verbonden aan Made Blue: voor iedere op Schiphol verkochte consumptie wordt 4 liter schoon drinkwater gedoneerd aan, evenveel als gemiddeld nodig was om de drankconsumptie te bereiden.
Bas was dus al bekend met Made Blue toen hij samen met Justine begon met Beachclub Birds: Made Blue kwam dus meteen vanaf de opening op de kaart.
Bas: “De boodschap op de fles komt veel meer tastbaar over dan algemene bordjes over ‘wij doneren aan…’. Wat ook helpt is dat door de maat van het glaswerk de gast meestal net iets meer krijgt en voor een schappelijke prijs. Tel daarbij op dat je iets goeds doet en flinke bespaart op afval en transport.”
“
Gasten accepteren het meteen en begrijpen het verhaal achter het water achter steeds meer. Sinds de start van Birds zorgden wij ondertussen al voor 22 miljoen liter schoon drinkwater, we gaan voor de 100 miljoen!
Bas van den Brink, mede-eigenaar Beachclub Birds
”
De overstap
Voor Brigitte en Sandro was de overstap een grotere uitdaging: via Bas hadden zij wel gehoord van Made Blue Water, maar in de afgelopen seizoenen werd (premium) flessenwater geserveerd en dat ging prima. Een duurzame bedrijfsvoering, de grote hoeveelheid glas afval en de uitstekende kwaliteit van het Nederlands kraanwater waren de belangrijkste redenen om overstag te gaan, maar getwijfeld is er wel.
Brigitte: Ik vond het wel spannend, Made Blue Water en de bekende premium mineraalwaters liggen wel uit elkaar. We horen echter niemand over de wissel. We bieden nog wel steeds een alternatief aan in de vorm van gebotteld mineraalwater, maar Made Blue is het standaard water wat wordt geserveerd: gasten vinden dat helemaal oké. Made Blue Water wordt makkelijker besteld, vanwege de prijs maar ook als maar één of twee gasten aan tafel een glaasje water willen.
Routing veranderd
Sandro: “Wij bieden ook nog kleine flesjes gebotteld mineraalwater aan naast Made Blue Water. Het is ons eerste seizoen met Made Blue en ik vond het spannend om ook direct over te stappen met kleine flesjes, vanwege drukte achter de bar: moet ik dan gaan voortappen, kan de watertap de vraag wel aan? We merken nu dat Made Blue harder gaat in omzet.”
Brigitte: “Wij tappen niets voor, de waterdruk is goed en de watertap kan hoog volume makkelijk aan. Ik heb wel de routing veranderd: runners tappen bij ons het water zelf, dat gebeurt niet meer achter de bar.”
Bas: “Dat is wel goed bedacht. Wij tappen ook niets vooraf en serveren in halve- of hele-liter karaffen, daar wordt heel goed op gereageerd.”
“
Ondanks twijfels in het begin ben ik er nu heel blij mee en het scheelt het onderaan de streep ook handelingen.
Brigitte van Benschop, Beachclub Titus
”
Minder handelingen
De overstap van gebotteld water naar je eigen water maken brengt de nodige veranderingen met zich mee: in plaats van de inslag, het vooraf koelen en afvoeren van glazen flessen ontstaat nu een stroom waarbij een fles doorlopend rouleert: van de spoelmachine naar de watertap, op tafel en weer terug. Zagen jullie op tegen de verandering in manier van werken en andere inrichting?
Bas: “Het scheelt vooral veel ruimte in opslag en in de koeling, op hete dagen is het anders niet aan te slepen.”
Brigitte: “Ondanks twijfels in het begin ben ik er nu heel blij mee en het scheelt het onderaan de streep ook handelingen.”
limonades en ice-tea
Gebruiken jullie de machine ook voor het bereiden van limonades en zo?
Sandro: “Wij werken met een vast siropenmerk. We gebruiken de Made Blue watertap om limonades aan te bieden, aangemaakt zonder bruis. Vroeger deden we kinderlimonades, maar dat doen we niet meer.”
Bas: “Maar als je dan bij kinderen aankomt met een ‘freshly squeezed passion fruits lemonade’ halen die kinderen hun neus toch op?”
Sandro: “Dacht ik ook maar dat is niet zo, er wordt door iedereen heel goed op gereageerd. Ouders van nu willen verantwoorde dranken, voor hun kinderen maar ook voor zichzelf. Ik kan er ook gewoon een goede prijs voor vragen.”
Brigitte: “Wij gebruiken de Made Blue watertap ook voor het bereiden van homemade ice tea, dat gaat ook heel goed.”
“
Vanaf volgend seizoen wil ik gasten ook de mogelijkheid bieden een fles mee naar huis te nemen.”
Sandro Mona, Strandtent14
”
De boodschap op de fles
Met Made Blue zorgt elke fles die op tafel komt voor telkens 1.000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Hoe belangrijk is dat?
Brigitte: “Het verhaal op het glaswerk maakt wel alle verschil; het is niet zomaar water in een karaf van de groothandel. Met de overstap naar zelf getapt water had ik veel meer commentaar van gasten verwacht, maar met de boodschap van Made Blue en het communicatie materiaal merk ik daar helemaal niets van.”
Brigitte: “Mensen vinden het glaswerk ook mooi er uit zien. Zeker met een gave bedrukking zoals Sandro dat heeft gedaan: Haags Dùín Watâh.”
Sandro: “Ja dat klopt, daar ben ik ook erg blij mee. Vanaf volgend seizoen wil ik gasten ook de mogelijkheid bieden een fles mee naar huis te nemen.”
Impact
Inmiddels staat ‘de teller’ al op meer dan 25 miljoen liter drinkwater gerealiseerd namens de drie locaties op het strand van Kijkduin. Dat klinkt niet alleen als heel veel, dat is het ook. 25 miljoen liter geeft meer dan 325 mensen toegang tot schoon water en hygiëne, vandaag én voor de komende 10 jaar vooruit: dat telt!
Zeker als je je ook bedenkt wat het nog meer betekent: niet elke dag kilometers hoeven lopen op zoek naar water en dus wel naar school kunnen gaan, naar werk of zorgen voor een gezin. Het voorkomt ook de noodzaak van het moeten koken van vervuild oppervlakte water voorafgaand aan consumptie en dus veel CO2-uitstoot. In sloppenwijken geeft toegang tot drinkwater bovendien een direct effect op plastic waste.
Bas: “Vaak is het lastig om impact te realiseren: wat is nou je impact als je geld overmaakt naar een goed doel? Met Made Blue is de impact extreem tastbaar.”
Het beste water voor jou
Bij Made Blue noemen wij onze wateroplossingen het beste water voor de wereld.
Ze kunnen ook het beste water zijn voor jou en je gasten. We hebben altijd een passende oplossing en het mooiste glaswerk! Is dat het beste water voor jou?
Misschien wil je deze berichten ook lezen:
Waarom is lokaal bottelen van water duurzaam?
Zelf je water tappen of bottelen met behulp van een leidingwaterkoeler. Dat is veel duurzamer dan het serveren van fabrieksmatig gebotteld flessenwater.
Lees meerMade Blue Ambassadeurs winnen Gaia Green Awards
Wat mogen we trots zijn! Maar liefst drie horeca ambassadeurs van Made Blue waren dit jaar genomineerd voor de Gaia Green Awards en twee van hen gingen er met in totaal drie prijzen naar huis! Bekijk…
Lees meerNederlanders drinken meer en meer water, ook met een smaakje
Nederlanders drinken steeds meer water en vaker met een smaakje. Dat is wel gezond, maar niet zo goed voor het milieu als het bronwater is.
Lees meerWater op kantoor: wat zijn de mogelijkheden
Wil je op kantoor genieten van lekker fris water, eventueel met een bubbel, dan zijn er diverse mogelijkheden. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Lees meer