This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Meer kans op een duurzaam keurmerk in de horeca met lokaal gebotteld water

Meer kans op een duurzaam keurmerk in de horeca met lokaal gebotteld water

Wil je als hotel, restaurant of event centre een duurzaam keurmerk behalen dan helpt het zeker om kraanwater te schenken in plaats van bronwater of mineraalwater. Hoe dat zit, lees je hier.

Welke keurmerken zijn er?

De bekendste is misschien wel de Green Key: het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve branche in Nederland. Bijna 700 Nederlandse bedrijven hebben dit keurmerk inmiddels verkregen.

Je kunt ook gaan voor het EKO-keurmerk Horeca. Zo weet je dat er in de keuken gecontroleerd biologische producten worden gebruikt. Met de complimenten van de chef!

Meer internationaal erkend en misschien meer gericht op hotels en de reisbranche is de Green Globe certificering.

Specifiek voor Nederland bestaan ook de Gaia Green Awards die elk jaar worden uitgereikt tijdens Gastvrij Rotterdam. Dit is een eenmalige onderscheiding voor duurzame horeca ondernemers.

Meer kans met kraanwater

Zelf kraanwater tappen of bottelen uit een leidingwaterkoeler is een stuk duurzamer dan het serveren van bronwater. Er komt veel minder transport en productie aan te pas. Alleen de machine en je glaswerk moeten eenmalig geproduceerd worden, maar die gaan allebei erg lang mee.

Daarom telt het serveren van lokaal gebotteld water zeker mee bij duurzame keurmerken voor de horeca zoals de Green Key, Green Globe en het EKO-keurmerk.

Het scheelt me een hoop gesjouw, ruimte in de koeling en emballage. Al met al heb ik 60% minder handelingen en een beter product op tafel.

Peter Smits, eigenaar ’t Zusje

Is Duurzaam duurder?

Het is soms lastig om te zien hoeveel je als horeca ondernemer werkelijk betaalt voor bronwater of mineraalwater omdat de prijs afhangt van een totaalcontract met een leverancier. Wij weten dat de prijs tussen de 80 cent en 1,20 euro ligt afhankelijk van je merk en volume.

Wil je zelf water gaan tappen dan heb je een machine nodig en wat glaswerk. Met name de machine is vrij prijzig. Daarom bieden de meeste partijen die ook aan met een huurprijs per week of per maand. Al met al ben je per fles echter bijna altijd goedkoper uit, tenzij je maar een paar flessen per avond schenkt.

Bronwater of mineraalwater?

Hoe zit het nou precies? In het kort: mineraalwater komt altijd uit een erkende minerale bron. Bronwater is niet veel meer dan water uit een willekeurige bron en dat kan ook jouw waterleiding zijn. Wist je dat je in Utrecht doucht met Bar Le Duc?

Doet zelf gebotteld water dan onder voor de kwaliteit van bronwater? Zeker niet: met alle mogelijkheden voor filtratie, koeling, carbonisatie en mineralisatie, is het echt niet meer nodig om bronwater of mineraalwater uit de fabriek te kopen.

Er bestaat een product dat we gratis en onbeperkt thuis kunnen krijgen, maar toch voor het tweeduizendvoudige van de prijs in de supermarkt willen kopen: water in een fles.

Teun van de Keuken op 24Kitchen

Goede doelen waters

Zelf water tappen is dus duurzamer en goedkoper dan het inkopen van bronwater of mineraalwater. Maar wat als je er graag een goed doel aan wilt koppelen?

De meeste aanbieders van waterkoelers hebben hier geen oplossing voor. Je bent dan aangewezen op aanbieders van bronwater zoals Earthwater en Marie Stella Maris. Zij doneren een klein percentage van de winst.

Alleen Made Blue biedt waterkoelers en glaswerk tegen kostprijs en koppelt daar een hele transparantie donatie aan. Zo zorgt elke fles die je op tafel zet voor 1000 keer zijn inhoud aan schoon drinkwater.

Willen gasten wel betalen?

Willen gasten dan wel betalen voor water dat ik zelf tap? En mag ik wel geld vragen voor kraanwater?

Wij deden hier onderzoek naar. En wat blijkt: 92% van de gasten wil kraanwater kunnen bestellen. Slechts 16% is niet bereid daarvoor te betalen.

Is je water gekoppeld aan een goed doel dan is men gemiddeld bereid tot 75% meer voor te betalen! Naast een lagere inkoopprijs is er dus meer dan genoeg ruimte voor een gezonde marge.

Het beste water voor jou

Bij Made Blue noemen wij onze wateroplossingen het beste water voor de wereld.
Ze kunnen ook het beste water zijn voor jou en je gasten. We hebben altijd een passende oplossing en het mooiste glaswerk! Is dat het beste water voor jou?


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

60% minder handelingen met een waterkoeler

Zet je een leidingwaterkoeler in om zelf water te tappen in de horeca dan scheelt dat een hoop transport en gesjouw, maar ook veel tijd: 60% volgens onze ambassadeurs.

Lees meer

Hoe zet je water op de menukaart?

Mensen drinken steeds meer water, ook met een smaakje. Maar hoe zet je het dan aantrekkelijk en met genoeg marge op de menukaart?

Lees meer