This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Waarom water besparen

Waarom water besparen

Wij hebben toch water in overvloed? Schoon drinkwater is er bij ons in overvloed? Dat is echter steeds minder vanzelfsprekend en volgens het toonaangevende World Resources Institute binnen twintig haar hoe dan ook niet meer houdbaar. Water besparen is niet alleen zinvol, het bespaart ook veel kosten.

Water in overvloed

In ons land lijkt het water niet op te kunnen, maar inmiddels worden we elke zomer gevraagd om de tuin niet meer te sproeien. Er is dus wel iets aan de hand.

Door klimaatverandering en door bevolkingsgroei in ons en omringende landen zijn onze vaste bronnen voor drinkwater – rivieren en duinwater – niet meer zo betrouwbaar als vroeger.

Ook kost het de maatschappij steeds meer om dat water drinkbaar te maken en daar betalen we dus meer belasting voor.

Waarom is gebrek aan schoon drinkwater een probleem

Waterschaarste

Waarom water besparen? Wij kunnen daar 771..000.000 redenen voor bedenken! Zoveel mensen hebben namelijk nog altijd geen toegang tot schoon drinkwater.

Zij hebben een dagtaak aan het halen van water waardoor ze niet naar school kunnen of kunnen werken. Het water is vaak nog vervuild ook, met vele ziektes als gevolg.

Op grotere schaal zorgt het ook voor steeds meer conflicten tussen regio’s of landen.

Waterschaarste zorgt in toenemende mate voor conflicten. Zoals in Khuzestan, Iran: de provincie is letterlijk opgedroogd door onder meer de impact van stuwdammen elders in het land én in Turkije.

Trouw

Wat kost water?

Als je water bespaart dan scheelt elke 1000 liter (ofwel kuub) water je al snel € 1,50 in Nederland. Grote bedrijven betalen vaak wat minder.

Via Made Blue kun je ervoor kiezen om diezelfde waterbesparing (of je waterverbruik) te spiegelen met evenveel liters schoon drinkwater in ontwikkelingslanden.

Dat kost maar 33 cent per 1000 liter, die heb je dus al vijf keer terugverdiend. Met onze rekentool kun je zelf uitrekenen wat het kost om je waterverbruik of waterbesparing te spiegelen.

33 CENT

donatie

= 1.000 liter

drinkwater in ontwikkelingslanden

+ 7 kg

vermeden CO2-uitstoot

& 500

plastic flessen of zakken voorkomen

Verborgen kosten

Water besparen is niet alleen zinvol, het bespaart ook indirect veel kosten. Het is natuurlijk logisch dat je niet hoeft te betalen voor water wat je niet verbruikt, maar daarnaast bespaar je ook doordat je dat water niet hoeft te verwarmen of koelen en er evenmin heffingen over betaalt om het weer te mogen lozen.

Als je schoon drinkwater beschikbaar maakt in landen met waterschaarste, maak je andersom gerekend ook veel meer impact dan water alleen. Je bespaart namelijk CO2, plastic en bomen.

Een liter voor een liter

In ons programma Een liter voor een liter bieden we je de mogelijkheid om het waterverbruik – of juist de waterbesparing – van je product, dienst of organisatie te spiegelen.

We rekenen samen het verbruik of de besparing uit en bepalen welke donatie nodig is om evenveel liters schoon drinkwater te realiseren in ontwikkelingslanden, gegarandeerd en gecertificeerd.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

i-did laat de impact van textiel zien via MADE BLUE

i-did geeft afgedragen textiel een tweede leven, daarmee wordt veel water bespaard dat via Made Blue wordt omgezet in schoon drinkwater.

Lees meer

De hygiëne oplossingen van onze ambassadeurs

Corona leidt ook tot veel innovaties op het vlak van hygiëne, zo ook bij onze ambassadeurs. We zetten de voorbeelden op een rij.

Lees meer