This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Oeganda update: Veel meer dan alleen Water

Ons project WASH & Learn in Oeganda omvat veel meer dan alleen water. In deze update vertellen we je over ondernemen met mondkapjes, tuinieren met restwater en blauwe zeep…

Niet alleen water

We doen in dit project veel meer dan alleen het aanleggen van watervoorzieningen. Twee voorbeelden daarvan zijn deze:

Om de COVID-19-situatie aan te pakken, hebben we trainingen gegeven over het maken van herbruikbare mondkapjes en de verkoop daarvan, inclusief andere hygiëneproducten zoals zeep. Dit blijkt heel goed te werken en de vrouwelijke ondernemers floreren vandaag de dag nog steeds met hun bedrijf.

We zijn ook een zeer inspirerende samenwerking gestart met mensenrechtenactivist en schrijver Mohamed Hammie, gebaseerd op een onderzoek in afgelegen gemeenschappen, waarbij het perspectief van vaak ongehoorde vrouwen naar voren kwam. Omdat we dit verhaal naar het grote publiek willen brengen hebben we besloten om een stripboek te maken. Die in 2022 zal worden gepromoot en gelanceerd.

Afvalwater voor moestuinen

Oeganda kende de langste school lockdown ter wereld en dat had onder meer als gevolg dat ondervoeding van leerlingen toenam (omdat zij op school vaak een goede maaltijd krijgen aangeboden). In een sessie over adaptief plannen kwam de oplossing: het hergebruiken van afval water voor moestuinen.

De oplossing past goed binnen ons programma, omdat het niet alleen waterproblemen aanpakt, maar ook klimaatbestendigheid en het genereren van inkomsten, aangezien de groenten die niet worden geconsumeerd, kunnen worden verkocht.

De aanpak was een succes. Tot nu toe heeft het programma moestuinen in vier dorpen ondersteund en meer dan 2000 mensen bereikt. Ook buiten deze dorpen wordt de succesformule opgepakt.

Ik heb kennis en kunde opgedaan tijdens de opleiding moestuinieren en nu verbouw ik mijn eigen groenten en heb ik meer geld te besteden. WASH and Learn heeft niet alleen mijn houding veranderd, maar ook die van kinderen en de mannen in de gemeenschap.

Mrs. Birungi Kabooko, boeren en moeder van 7 kinderen in Karugaya

Vooruitblik

De komende tijd staat ons project in het teken van het handwas onderzoek in samenwerking met Diversey die blauw schuim zal leveren.

We vieren internationale vrouwendag, die letterlijk wordt afgetrapt door een overheidsfunctionaris met een lokaal meisjesvoetbalteam.

We zullen garant staan voor leningen zodat gezinnen kunnen investeren in hun eigen WASH-faciliteiten.

We werken aan een radio-campagne samen met TRAC FM om bewustwording te creëren en te pleiten voor toegang tot water.

Tot slot zullen we verder werken aan een strategie voor CO2-credits.

WASH & Learn

In dit vervolg op de water vending machines staan innovatie en meisjes centraal om toegang tot schoon drinkwater te realiseren. In deze nieuwe fase breiden we uit naar Oeganda om ook daar gemeenschappen te voorzien van water.

Dat betekent echter niet dat we precies dezelfde aanpak en techniek kunnen kiezen. We moeten per locatie bekijken hoe we te werk gaan. Zo zijn we ook uitgekomen op wat we hier concreet gaan doen: 15 nieuwe waterpunten realiseren, 3 oude rehabiliteren, 19 regenwater opvangtanks en 15 handwaspunten.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer