Volg ons ook op

Als sociale onderneming gelooft i-did in een circulaire samenleving waarin producten en grondstoffen niet worden weggegooid. “In de textielsector gaat jaarlijks 240 miljoen kg textiel verloren. Door dit te recyclen en hieruit mooi design te creëren, waarderen we alles wat nodig was voor de oorspronkelijke productie opnieuw”. Daarom geeft i-did afgedragen textielmaterialen een tweede leven, zonder extra druk te leggen op resources. Haar designtassen en andere producten worden gemaakt van circulair vilt, gecreëerd uit bijvoorbeeld afgedragen bedrijfskleding.

In een showroom met 30 tassen, zou normaal gesproken ruim 10.000 liter water hangen. Onze designs representeren diezelfde hoeveelheid water, als pure besparing.

Mireille Geijssen, mede-oprichter

Jouw designtas is made blue

i-did verzamelt textieloverschotten van bedrijven en consumenten en brengt deze terug naar textielvezels, die geschikt zijn om nieuw design mee te maken. Het recyclen van 1 kg katoen bespaart genoeg om 500 mensen een dag te voorzien van schoon en veilig water! Wat al geproduceerd is, wordt door i-did in de keten gehouden.

De enorme waterbesparing wordt gerealiseerd door de levensduur van bestaande materialen simpelweg te verlengen. MADE BLUE steunt dit, door het bespaarde water te spiegelen naar schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Daarmee is i-did ambassadeur van MADE BLUE, een liter voor een liter.

De impact van textiel en design

Het is belangrijk dat we in positieve impact denken en dit laten leven. De enorme overschotten die de textielindustrie voortbrengt kan niemand in z’n eentje bijbenen. “Als i-did kunnen we hier natuurlijk maar een deel van oppakken. Soms voelen onze inspanningen als een druppel op een gloeiende plaat”.

De 9000 kg textiel die wordt gerecycled vormt misschien maar een fractie van de totale textielberg. Maar het gaat om wat het representeert. Met het herwaarderen hiervan kunnen we 4,5 miljoen mensen een dag voorzien van schoon water. “Een enorme impact die laat zien waar we het voor doen”. 

De impact die wordt gecreëerd direct vertalen naar iets concreets werkt voor ons en onze partners. Een enkele tas kan al 350 liter water betekenen, op een plek waar het hard nodig is.

Mireille Geijssen, mede-oprichter

Wil je ook het waterverbruik of de waterbesparing van jouw product, dienst of organisatie omzetten in evenveel liters schoon drinkwater?