This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Ethiopië update: vliegende start

Ethiopië update:
vliegende start

Sinds het project is gestart zijn diverse lokale WASH-teams opgericht die het project moeten uitrollen. Vanuit Amref Ethiopië is er een projectteam samengesteld dat zich volledig richt op dit project. Er is een nulmeting gedaan waarvan de resultaten binnenkort worden gepresenteerd.

WASH

Er zijn zes WASH (Water, Sanitatie en Hygiëne) teams samengesteld , 3 in Afar (voor de steden Awash, Kewanee and Wore) en drie in Oromiya (de steden Adama, Wulinchity and Metihara). Ook zijn 18 trainers getraind die op hun eigen school zullen functioneren als gezondheidscoordinatoren. Zij zullen leerlingen trainen en er ook op sturen dat de leerlingen hun kennis weer overdragen aan hun eigen ouders. Zo ontstaat de olievlek die ervoor gaat zorgen dat mensen de straks beschikbare hardware op de juiste manier gaan inzetten.

Ook volwassenen moeten leren dat ze hun handen moeten wassen na een toiletbezoek. Niet overal is een kraan in de buurt. Daarom maken de mensen een klein gaatje in een jerrycan om toch de handen te kunnen wassen.

Duurzaam

Deze heren runnen een waterverkooppunt en verkopen het water voor € 0,12 tot € 0,25 per jerrycan. Dat is duurzaam, omdat van de inkomsten toekomstige reparaties aan de waterbron kunnen worden uitgevoerd.

De vrouwen zijn niet alleen de belangrijkste eindgebruikers van water in het gezin, ze krijgen nu ook een grote rol binnen watercomités door het bijhouden van de financiën.

Mooie voorbeelden

In de sloppenwijk Kechene van Addis Abeba is een water uitgiftepunt met openbare douche gerealiseerd (zie afbeelding). Een koude douche kost 5 Ethiopische birr (€0,20), een warme 15 birr (€0,60). De oplossing is gecombineerd met een koffiebar en een autowasserij, wat getuigt van zakelijk inzicht: op deze manier worden aanvullende inkomsten gegenereerd die in de toekomst kosten voor onderhoud, verbetering en zelfs uitbreiding kunnen dekken.

Inmiddels wordt hieraan gewerkt: het bedrijfje is gestart met het aanleggen van een infrastructuur voor het ‘recyclen’ van water. Daarnaast is er geïnvesteerd in zonne-energie (voor de verwarming van water) en er wordt gekeken naar manieren om nauwer met de lokale overheid samen te werken.

BUSSTATION

Een ander mooi voorbeeld is in Awash. Hier heeft Amref bij een busstation een waterkiosk gebouwd. Voorheen was de plek nog een vuilnisbelt. Iedereen gooide er zijn afval neer. Dat is nu haast niet meer voor te stellen, zo tussen de bomen en struiken die de welkome schaduw geven. Het zijn geneeskrachtige planten en struiken, die deel uitmaken van het project en op den duur zullen worden geëxploiteerd.

De kiosk, bestaande uit water tappunten, gescheiden wc’s en douches, is een belangrijke plek geworden voor de hele gemeenschap en is vooral voor de meisjes en vrouwen in de omgeving een belangrijke aanwinst. De hele omgeving profiteert mee en bij de douches lijkt het wel een soort praatbank. Zo heeft de kiosk om de hoek bij het plaatselijke busstation, behalve een hygiënische, ook nog een sociale functie.

Het gebruik van de douches en toiletten kost geld en van de opbrengst bouwt het watercomité nu op een andere plek in Awash een vergelijkbaar station.

Schoon water: een zaak voor iedereen

Sinds 2016 investeren wij in het vijfjarige gezondheidsprogramma ‘Schoon water: een zaak voor iedereen’ uitgevoerd door Amref Flying Doctors.

Het doel is om ruim 140.000 mensen te bereiken in sloppenwijken en arme buurten in Ethiopië met toegang tot water, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne. Het gaat om de gebieden Addis Ababa, Afar en Oromia.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Ethiopië update: Succesvol afgerond

Eind 2020 is het project Schoon drinkwater, een zaak voor iedereen, in Ethiopië succesvol afgerond. Hier lees je alles over de resultaten en de impact van het project.

Lees meer

Het verhaal van Gadisa Hurisa uit Ethiopië

Gadisa was veel geld en tijd kwijt aan het halen van schoon drinkwater. Dankzij Made Blue kan ze nu sparen en tijd stoppen in ontwikkeling.

Lees meer