This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

DE WATER VENDING MACHINE VAN SAID

Innovatie en ondernemerschap in schoon drinkwater in Tanzania door de slimme Water Vending Machine.

Tanzania

land

2018-2021

periode

7.000

mensen in fase 1

Water vending machine

Sinds 2018 investeren we in het waterproject van Said in Tanzania. Said ontwikkelde de Water Vending Machine: een superslim systeem, dat met behulp van zonne-energie veilig drinkwater kan bieden en op afstand uitgelezen kan worden.

Na een succesvolle pilot in Nugototo Village (Dodoma regio), wil hij zijn werk uitbreiden naar Ngomai. Daarmee bereikt hij 7.000 mensen. Maar dat is niet zijn einddoel. Zijn missie luidt hetzelfde als de onze: schoon drinkwater voor iedereen!

Innovaties

Het systeem van Said is op twee manieren innovatief: dorpsbewoners betalen voor water en financieren daarmee het onderhoud van de pomp. Met deze opbrengsten kunnen ook nieuwe projecten worden opgezet.

Daarnaast beschikt het systeem over een online dashboard. Zo is ieder moment inzichtelijk hoeveel water de pomp tapt, wanneer dit afwijkt en wanneer de pomp mogelijk niet goed functioneert. Zo kan er heel gericht en snel onderhoud worden gedaan.

Veel watertappunten worden geschonken, maar vervolgens niet onderhouden. Zo’n 30 tot 40 procent hiervan werkt niet meer.

Simavi

Techniek en mensen

Het uiteindelijke doel van Said is om het project op te schalen en uit te rollen in meer gebieden. Hij wil niet alleen nieuwe watertappunten aansluiten, maar ook vooral focussen op het repareren en onderhouden van bestaande watertappunten. 

Inmiddels is de techniek bewezen en zijn de uitdagingen vooral menselijk: mensen moeten leren omgaan met het dashboard en überhaupt met een computer. Ook is een machine waar een muntje in moet waarna er water uit komt vooral veel mensen in eerste instantie een vorm van hekserij. 

Om die redenen gaat elke nieuwe water vending machine gepaard met een uitgebreide voorlichtingscampagne in samenwerking met de lokale bevolking. 

Crowdfunding EN opschaling

Om de financiering van de eerste Water Vending Machine te realiseren, startte Said samen met onze uitvoerend partner Simavi een crowdfunding actie. Samen haalden zij een groot deel van het budget op en wij besloten het resterende deel te investeren, zodat het project kon worden gestart. 

Onderdeel van het project was ook een plan voor opschaling naar andere regio’s of zelfs landen. Dat onderzoek kon alleen gedaan worden door onze investering in dit project.

Inmiddels zijn we inderdaad zo ver dat we gaan opschalen in 2021: naar Oeganda. Daar starten we een nieuwe project met weer heel andere innovaties.

Laatste updates van dit project

Update Said: afronding fase 2

Fase 2 van dit innovatieve project is afgerond en er is heel wat bereikt en veel geleerd. Hier lees je een samenvatting van de resultaten.

Lees meer

Update Said: ICT en water

De opschaling van de Water Vending Machines van Said is onverwacht succesvol en toch moeten we geduld hebben. Hoe dat zit lees je hier.

Lees meer

Update Said: Selma van Simavi vertelt

Voor dit project werken we samen met Simavi. Project officer Selma Hilgersom vertelt in een video wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer

Update Said: de eerste machine

De installatie van de eerste machine is afgerond – inclusief de zonnepanelen en audio-afspeelfunctie en verlichting voor na zonsondergang.

Lees meer