Volg ons ook op

Vebego, een van de grootste facilitaire dienstverleners, stond in 2014 aan de wieg van MADE BLUE. Inmiddels realiseerden verschillende Vebego dochters samen al 100 miljoen liter schoon drinkwater.

Machiel van Dooren, mede-oprichter van MADE BLUE, reikte daarom deze week een cheque uit aan Ton Goedmakers, CEO van Vebego, en Rick Dillema, directeur van Westerveld.

Het water wat hier niet langer is benodigd voor schoonmaak, maken wij samen met MADE BLUE beschikbaar als schoon drinkwater in ontwikkelingslanden: een liter voor een liter.

Ton Goedmakers – CEO Vebego – op Facilitair Journaal

Vebego

Meer dan 700 miljoen mensen op aarde hebben geen dagelijks toegang tot schoon drinkwater. Naar schatting sterven jaarlijks 500.000 kinderen door vervuild drinkwater en slechte hygiëne: dat zijn 1.400 kinderen per dag. Daar willen Vebego en MADE BLUE samen wat aan doen.
 
Vebego is misschien bekender van haar dochter ondernemingen zoals Westerveld, Blankers Schoon, Hago, IBN Facilitair, Stoffels BleijenbergCare en Yask. Sinds 2015 werken deze Vebego-bedrijven samen met MADE BLUE aan toegang tot schoon drinkwater en hygiëne voor iedereen. Inmiddels is meer dan 100 miljoen liter schoon drinkwater beschikbaar gemaakt op plekken op aarde waar dat het meest nodig is. 
Vebego cheque made blue

DUURZAME SCHOONMAAK

Ton Goedmakers, CEO van Vebego vertelt: “Vebego zet zich actief in voor de maatschappij, op allerlei manieren. Dichtbij als grote, inclusieve werkgever, met veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die wij een baan bieden en het faciliteren van circulaire kantoren. Maar ook ver weg dragen we een steentje bij. Met onze bouwreizen bijvoorbeeld, en met het zorgen voor schoon drinkwater met Made Blue.”
 
“Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen de schoonmaak. Door te kiezen voor innovatieve materialen en technieken is er steeds minder water nodig bij het reinigen van oppervlakken. Vebego-bedrijven hebben de ambitie uitgesproken te streven naar een waterbesparing van één emmer – 20 liter – per schoonmaakuur. Het water wat hier niet langer is benodigd voor schoonmaak, maken wij samen met MADE BLUE beschikbaar als schoon drinkwater in ontwikkelingslanden: een liter voor een liter”.

 Elke 20 liter water die wij namens Vebego-bedrijven opleveren geeft iemand anders op aarde toegang tot voldoende water en hygiëne voor een dag.

Machiel van Dooren – mede-oprichter MADE BLUE

MEETBARE IMPACT

Machiel van Dooren, directeur van MADE BLUE: “Wij zijn trots op het partnerschap met Vebego en haar bedrijven en de impact die wij daarmee hebben mogen maken. Elke 20 liter water die wij namens Vebego-bedrijven opleveren geeft iemand anders op aarde toegang tot voldoende water en hygiëne voor een dag. 100 miljoen liter maakt datzelfde mogelijk voor een gemeenschap van ruim 1.300 mensen, vandaag én voor de komende 10 jaar vooruit.
 
De samenwerking resulteert in nóg meer moois. Vrouwen en kinderen lopen elke dag vaak wel zes kilometer op zoek naar water. Directe toegang tot schoon drinkwater maakt dat overbodig, zo kunnen kinderen gewoon naar school én krijgen vrouwen meer tijd om zorgen voor het gezin, inkomen enzovoorts.”

Plastic waste en CO2 besparing

Directe toegang tot schoon drinkwater betekent ook dat:

  • water afkomstig uit veelal vervuilde bronnen niet meer hoeft te worden gekookt voorafgaand aan consumptie of
  • dat mensen niet meer zijn aangewezen op het kopen van in plastic verpakt water.

100 miljoen liter schoon drinkwater heeft daarmee ook indirect een grote impact, met het voorkomen van tot wel 1.411 ton CO2 uitstoot en 7.500 ton plastic waste. Dit past ook bij Vebego, met haar ambitie om in 2030 volledig CO2 neutraal te werken. 

Lees hier meer over…

Een liter voor een liter

Wil je ook de waterbesparing of juist het waterverbruik van jouw organisatie, product of dienst spiegelen met liters schoon drinkwater?

MADE BLUE - Dag 2 - Impactreis Ethiopië - Foto: Anne Harteman

Over Vebego

Familiebedrijf Vebego is opgericht in 1943 en uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 36.000 medewerkers die werken in facilitaire dienstverlening en zorg. Vebego streeft in haar kernmarkten België, Duitsland, Nederland en Zwitserland naar gezonde groei, als voorwaarde voor continuïteit en onafhankelijkheid. Maar wat ons écht drijft is goed doen: wij willen al onze medewerkers betekenisvol werk bieden. Wij geloven dat we daarmee de meeste toegevoegde waarde hebben voor onze klanten en de maatschappij. 

Over MADE BLUE

De MADE BLUE Foundation realiseert de meest noodzakelijke infrastructuur in ontwikkelingslanden: toegang tot schoon drinkwater. Hiervoor boort MADE BLUE naar water (op grote diepte), legt pijpleidingen aan en installeert watertanks en tappunten. Dit doet MADE BLUE samen met lokale partners en namens meer dan 350 zakelijke donateurs die er met MADE BLUE voor zorgen dat het water wat zij besparen of verbruiken in gelijke mate beschikbaar komt als schoon drinkwater in ontwikkelingslanden – een liter voor een liter.