De Water Vending Machine van Said

Innovatie en ondernemerschap in Tanzania voor de slimme Water Vending Machine.

In 2018 hebben we geïnvesteerd in het waterproject van Said in Tanzania. Said ontwikkelde de Water Vending Machine: een superslim systeem, dat met behulp van zonne-energie veilig drinkwater kan bieden.

Na een succesvolle pilot in Nugototo Village (Dodoma regio), wil hij zijn werk uitbreiden naar Ngomai. Daarmee bereikt hij 7.000 mensen. Maar dat is niet zijn einddoel. Zijn missie luidt hetzelfde als de onze: schoon drinkwater voor iedereen!

  • TanzaniaLand
  • NgomaiRegio
  • ActiefStatus
  • 2018Start
  • 7.000Beneficienten
Achtergrond

INNOVATIE EN ONDERNEMERSCHAP

Het systeem van Said is op twee manieren innovatief: dorpsbewoners betalen voor water en financieren daarmee het onderhoud van de pomp.  Met deze opbrengsten kan het onderhoud worden betaald en kunnen nieuwe projecten worden opgezet. Daarnaast beschikt het systeem over een online dashboard. Zo is ieder moment inzichtelijk hoeveel water de pomp tapt, wanneer dit afwijkt en wanneer de pomp mogelijk niet goed functioneert.

Om de financiering van de Water Vending Machine te realiseren, startte hij samen met Iris van Simavi een crowdfunding actie. Samen haalden zij een groot deel van het budget op en MADE BLUE besloot het resterende deel te investeren, zodat het project kan worden gestart.

Simavi_Said_Tanzania_MADEBLUE_Water_Vending_Machine
Persoonlijk

Iris aan het woord

Eindelijk heeft een super slimme sociale ondernemer een manier gevonden om het verschil te maken!
Vervolg

IEDEREEN SCHOON DRINKWATER

Het uiteindelijke doel van Said is om het project op te schalen en uit te rollen in meer gebieden. Hij wil niet alleen nieuwe watertappunten aansluiten, maar ook vooral focussen op het repareren en onderhouden van bestaande watertappunten. “Veel watertappunten worden geschonken, maar vervolgens niet onderhouden. Zo’n 30 tot 40 procent hiervan werkt niet meer”, aldus Said. Door middel van het slimme systeem van Said, kan hij alle watertappunten monteren in het dashboard, zodat hij precies ziet wanneer en watertappunt niet meer functioneert. Zo wil hij waarborgen dat het geld op de juiste manier wordt besteed aan waterprojecten.

Persoonlijk

Said aan het woord

Veel watertappunten worden geschonken, maar vervolgens niet onderhouden. Zo’n 30 tot 40 procent hiervan werkt niet meer

Meer informatie over dit project