Volg ons ook op

De Water Vending Machine van Said

Innovatie en ondernemerschap in Tanzania door de slimme Water Vending Machine.

Sinds 2018 investeren we in het waterproject van Said in Tanzania. Said ontwikkelde de Water Vending Machine: een superslim systeem, dat met behulp van zonne-energie veilig drinkwater kan bieden.

Na een succesvolle pilot in Nugototo Village (Dodoma regio), wil hij zijn werk uitbreiden naar Ngomai. Daarmee bereikt hij 7.000 mensen. Maar dat is niet zijn einddoel. Zijn missie luidt hetzelfde als de onze: schoon drinkwater voor iedereen!

  • TanzaniaLand
  • NgomaiRegio
  • ActiefStatus
  • 2018-2020Periode
  • 7000Beneficienten

Veel watertappunten worden geschonken, maar vervolgens niet onderhouden. Zo’n 30 tot 40 procent hiervan werkt niet meer.

INNOVATIE EN ONDERNEMERSCHAP

Het systeem van Said is op twee manieren innovatief: dorpsbewoners betalen voor water en financieren daarmee het onderhoud van de pomp. Met deze opbrengsten kunnen ook nieuwe projecten worden opgezet.

Daarnaast beschikt het systeem over een online dashboard. Zo is ieder moment inzichtelijk hoeveel water de pomp tapt, wanneer dit afwijkt en wanneer de pomp mogelijk niet goed functioneert. Zo kan er heel gericht en snel onderhoud worden gedaan.

Om de financiering van de eerste Water Vending Machine te realiseren, startte Said samen met onze uitvoerend partner Simavi een crowdfunding actie. Samen haalden zij een groot deel van het budget op en MADE BLUE besloot het resterende deel te investeren, zodat het project kon worden gestart. 

TECHNIEK EN MENSEN

Het uiteindelijke doel van Said is om het project op te schalen en uit te rollen in meer gebieden. Hij wil niet alleen nieuwe watertappunten aansluiten, maar ook vooral focussen op het repareren en onderhouden van bestaande watertappunten. 

Inmiddels is de techniek bewezen en zijn de uitdagingen vooral menselijk: mensen moeten leren omgaan met het dashboard en überhaupt met een computer. Ook is een machine waar een muntje in moet waarna er water uit komt vooral veel mensen in eerste instantie een vorm van hekserij. 

Om die redenen gaat elke nieuwe water vending machine gepaard met een uitgebreide voorlichtingscampagne in samenwerking met de lokale bevolking. 

ONDERZOEK NAAR OPSCHALING

Een expliciet onderdeel van de tweede fase van dit project was een onderzoek samen met een lokale consultant naar de mogelijkheden om dit project verder op te schalen. Dat onderzoek kon alleen starten door de bijdrage van MADE BLUE. 

De resultaten van het onderzoek vind je terug bij de projectupdates hieronder.