Max Tapwater: CEO Saiful Islam

Onlangs hadden we de eer om de CEO van Max Social Enterprise te ontmoeten: Saiful Islam. We vroegen hem welke uitdagingen het project kende en hoe hij kijkt naar de toekomst.

Max Social Enterprise

Het project Max Tapwater is bij de start ondergebracht in een zogenaamde sociale onderneming. Zo kan het team echt ondernemen en investeren. In de toekomst kan in deze social enterprise ook gespaard worden om daarmee nieuwe waternetwerken op te richten zodat een vliegwiel effect ontstaat.

Saiful Islam is de CEO van de Max Social Enterprise. Wij mochten hem kort geleden ontmoeten en hij vertelde ons vol passie wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van de beoogde 80 netwerken.

Wil je Saiful ook ontmoeten? Blijf ons dan volgen, want we plannen in 2023 een reis naar het project in Bangladesh.

Slim plannen

In een eerdere update vertelden we al dat de social Enterprise een vliegende start kende toen 20 opgerichte netwerken werden overgedragen aan de onderneming. Met die 20 netwerken die nog vanuit de stichting waren opgericht, is ook veel ervaring opgedaan.

Zo weet het team bijvoorbeeld welke dingen belangrijk zijn voor de locatie van een nieuw waternetwerk. Die worden zoveel mogelijk zo gepland dat ze samen een regio helemaal kunnen voorzien van water en dat er geen zogenaamde blind spots zijn. Voorwaarde is wel dat de lokale bevolking het ook ziet zitten en ook de lokale politiek moet mee willen werken.

Ondernemers vinden

Elk waternetwerk zal gerund worden door een lokale ondernemer die ook mee-investeert in de mini onderneming. Voor elke nieuwe locatie moet zo’n ondernemer gevonden worden in de lokale gemeenschap en dat is best een uitdaging.

Commerciële partijen vinden het niet interessant om te investeren omdat de rendementen niet hoog genoeg zullen zijn voor hun maatstaven. Andersom is de acceptatie van het waternetwerk veel hoger als die gerund wordt door een lokale ondernemer die bekend is met de gemeenschap.

Vooruitblik

Na het regenseizoen zullen weer een aantal nieuwe waternetwerken worden gebouwd op de locaties die nu gevonden zijn. De lokale ondernemers zullen het beheer verzorgen. Zij worden getraind door het projectteam.

We zetten hierbij relatief betaalbare en eenvoudige technieken in. Elk netwerk sluit 70 tot 80 huishoudens aan op een kleine watertoren. Daarin pompen we water dat we steeds controleren op kwaliteit en indien nodig behanden.

In eerste instantie bouwen we 80 netwerken, maar we verwachten in de jaren daarna de impact enorm te vergroten met zeker 9 netwerken per jaar. Uiteindelijk zullen we zo tot wel 200 netwerken aanleggen die ca. 50.000 mensen bedienen.

Max Tapwater

In Bangladesh hebben 73 miljoen mensen nog geen toegang tot water in huis. Als gevolg daarvan besteden vooral vrouwen en meisjes zeker 2 uur per dag om water te halen. Dat water is vaak vervuild met diverse ziektes en ondervoeding als gevolg.

Onze missie in dit project is dus: makkelijk, veilig en betaalbaar water in huis. Dat gaan we op een ondernemende manier doen door het aanleggen van mini waternetwerken die zichzelf gaan terugverdienen. Zo krijgen we een vliegwieleffect!


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Bushra’s persoonlijke verhaal

Naast de 80 watergrids die in Bangladesh worden gebouwd, is verstrekking van informatie over goede hygiëne en het creëren van een gezonde omgeving voor kinderen om in op te groeien is een…

Lees meer

Twintig nieuwe watergrids in Bangladesh

2023 was een productief jaar voor het Max Tapwater project in Bangladesh. Het aantal watergrids is verdubbeld, en daar komen nog veel meer voordelen bij kijken dan alleen maar schoon water uit de…

Lees meer