This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

Boren naar water

De bergachtige regio’s in India staan voor een flinke uitdaging op het gebied van toegang tot schoon drinkwater. Als er al een waterpunt beschikbaar is, is de toevoer naar deze gebieden vaak onregelmatig en onbetrouwbaar. Extra leidingen aanleggen wordt de lokale gemeenschap moeilijk gemaakt door het lastig begaanbare gebied. Het aanleggen van boorputten is voor velen dus een effectieve oplossing. We vertellen je graag hoe dit in z’n werk gaat.

Stap 1: De juiste plek vinden

Voordat een boorput wordt geïnstalleerd, wordt uitgebreid onderzoek uitgevoerd om de beste locatie te bepalen. In bergachtige gebieden is dit vaak een uitdaging vanwege de complexe geologische structuur. Daarom zorgt een gecertificeerde geoloog samen met zijn of haar team voor een analyse van het gebied, zodat de best mogelijke plek voor de boorput gekozen wordt.

Naast een aangetoonde ondergrondse watervoorraad spelen ook andere factoren mee. Zoals: toegankelijkheid voor transport voor de bouwmaterialen, maar uiteraard ook de beste ligging voor de gemeenschap die van het waterpunt gebruik zal maken. Hoe dichter bij het dorp, hoe beter – maar niet te dichtbij factoren die het water kunnen aantasten, zoals latrines, stallen voor dieren of plekken waar afval wordt verwerkt.

Stap 2: Constructie

Voor het boren van de putten werken samen met gerenommeerde bouwbedrijven met veel ervaring. Zij boren soms tot wel meer dan 150 meter diep om bij het water te komen. Het geboorde gat wordt verstevigd met behulp van PVC-buizen. Deze zorgen ervoor dat de geboorde toegang naar het water intact blijft, en niet dichtslibt door bewegende aarde of grond. Tevens beschermen deze buizen het water tegen vervuiling, zodat het schoon blijft voor de gebruikers. Op deze manier kan de boorput langdurig door de omliggende gemeenschap worden blijven gebruikt.

Stap 3: Platform & handpomp installeren

Na het boren wordt het geheel zorgvuldig afgewerkt. Er wordt een handpomp over het geboorde gat geplaatst, waterfilters geplaatst, en een platform om de waterbron heen. Deze wordt gemaakt van baksteen en cement – zo stevig mogelijk, om dagelijks gebruik door vele inwoners te kunnen ondersteunen. Het platform zorgt voor een goede afvoer, en versteviging bij mogelijke aardverschuivingen, iets wat regelmatig voorkomt in bergachtige gebieden. Ter afsluiting krijgen bewoners van het dorp training die heb helpt de pomp goed te onderhouden en de kwaliteit van het water te waarborgen.

Onderstaande video geeft een nog beter beeld van dit hele proces:

Wat is de beste oplossing?

Het plaatsen van boorputten is een snelle en effectieve oplossing om een groot verschil te maken in de levens van vele mensen. In India hebben miljoenen mensen last van acuut watergebrek. Het verzamelen van water is daardoor voor velen een dagtaak, die op meerdere manieren erg gevaarlijk kan zijn. Omdat boorputten relatief snel geplaatst kunnen worden op afgelegen gebieden, kunnen we hiermee direct veel verschil maken in het leven van velen.

Soms wordt dit als een wat ‘ouderwetse’ oplossing gezien, die slechts voor een beperkte tijd een oplossing voor een structureel probleem biedt. Als het waterreservoir in de grond leegraakt, of de pomp beschadigd is, verliezen vele mensen direct hun toegang tot het schone drinkwater. Onderhoud en vooronderzoek zijn daarom essentieel. Andere oplossingen kunnen soms veiliger en toekomstbestendiger zijn, maar ook duurder en technisch ingewikkelder of niet mogelijk in een specifieke regio. Daarom kiezen wij per project wat de beste oplossing is.


Meer dan alleen water

Met ons project in India voorzien wij meer dan 5.000 mensen van toegang tot schoon drinkwater, gewoon voor de deur. De tijd die zij eerder kwijt waren aan het halen van water uit afgelegen bronnen, maar ook door alle gevolgen van het vaak vervuilde water, kunnen zij nu in hun eigen toekomst investeren. Bijvoorbeeld door naar school te gaan, of te werken.

Daarom zeggen wij ook wel dat er niet alleen maar water uit een kraan (of boorput) komt, maar ook: tijd. Tijd om iets van je leven te maken. Dat is juist nu zo belangrijk voor deze mensen die zo afgelegen wonen. Wie weet zit er tussen alle vrolijke kinderen op de foto’s die we hebben ontvangen wel eentje die nu meer aandacht aan school kan bieden, en over een paar jaar een briljant ingenieur wordt die ervoor zorgt dat zijn gemeenschap nooit meer zonder schoon water hoeft te zitten. Hoe mooi zou dat zijn?

WATERPUTTEN IN INDIA

In samenwerking met SPREAWS willen wij boorputten aanleggen voor 10 dorpen in het Kadapa District. Deze dorpen bevinden zich in landelijke en bergachtige gebieden waarvan de bewoners significante sociaaleconomische uitdagingen ondervinden.

Voor het plaatsen van de boorput wordt er gezocht naar een ondergrondse waterbron, vaak op zo’n 150 meter diepte. De kwaliteit van het water wordt uitgebreid gecontroleerd en uiteindelijk resulteert al het harde werk in een platform met handpomp, waar de inwoners schoon water kunnen halen.


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

WASH & Learn update mei 2023

Ons project WASH & Learn in Oeganda moet aan het eind van dit jaar afgerond zijn. Tijd dus om te checken of we goed op schema zitten.

Lees meer