This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

1000 keer zoveel water?

Geniet je van ons water in de horeca dan zorg je voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater.
Elke fles of karaf zorgt namelijk voor 1000 keer zijn inhoud aan water in ontwikkelingslanden.
Dat is hard nodig want nog altijd hebben 771.000.000 mensen geen toegang tot veilig water.
Made Blue Foundation wil daar wat aan doen en hieronder lees je hoe.

Hoe het werkt

Zie je ons water op tafel of op de menukaart staan dan betekent het dat deze locatie heeft gekozen voor lokaal tappen van gefilterd, gekoeld en bruisend water.

Dat is wel zo duurzaam want het scheelt veel afval en CO2-uitstoot afkomstig van fabrieken die water bottelen en over grote afstanden transporteren.

De locatie gebruikt hiervoor een watertap om kraanwater te filteren, koelen en ‘carboniseren’, dat wil zeggen dat het water bruisend wordt gemaakt. Het water wordt uitgeschonken in kenmerkende Made Blue waterflessen of karaffen waarbij de locatie telkens een donatie doet waarmee wij steeds 1.000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden kunnen realiseren, bijvoorbeeld in de projecten hieronder.

Waterprojecten

Dit zijn enkele projecten waarin we op dit moment hard werken aan schoon drinkwater voor iedereen.

Water voor afgelegen dorpen in India

Met het aanleggen van 10 boorputten in het Kadapa Disctrict in India geven we 1165 families direct toegang tot water in hun dorpen.

Lees meer

De water vending machine van Said

Innovatie en ondernemerschap in schoon drinkwater in Tanzania door de slimme Water Vending Machine in samenwerking met Simavi.

Lees meer

Op deze kaart zie je in welke landen wij actief zijn. Klik op de iconen om het project te bekijken.
We kiezen voor landen met een permanente waterschaarste en een redelijk stabiele politieke situatie.
In overleg met lokale partners werken we op plekken waar we de meeste impact kunnen maken.

de meterstand

Hieronder zie je hoeveel liter schoon drinkwater we sinds onze start minimaal hebben kunnen realiseren. Wij rekenen in de praktijk met het aantal mensen we toegang geven tot water en vermenigvuldigen dat met de norm van 20 liter per dag die de Verenigde Naties hebben gesteld.

15.329.043.385 LITER

Dat is onze meterstand.
Zoveel schoon drinkwater hebben we inmiddels gerealiseerd in ontwikkelingslanden en daarmee maken we ook deze enorme impact:

Impact mensen

209.987

mensen kregen toegang

impact co2

107.303

ton CO2 bespaard

Impact plastic

153.290

ton plastic afval voorkomen

impact bomen

2.299.357

bomen bespaard

We rekenen in onze meterstand met minimaal 10 jaar lang toegang tot water maar we doen er alles aan om dat in de praktijk meer te laten zijn. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee. Zo weten we zeker dat de meterstand hierboven minimaal gehaald is.

Elk project wordt vooraf en tijdens de uitvoeren gecontroleerd. Daarbij krijgen we hulp van Aqua for All, het bureau dat ook al jarenlang de waterprojecten van de Nederlandse overheid controleert.

Niet zelden zien we dat lokale gemeenschappen op eigen initiatief extra watervoorzieningen weten te realiseren op basis van de bescheiden inkomsten. Ook trekken waterpunten andere ondernemers aan. Zo ontstaat een olievlekwerking die nog veel meer impact heeft.

Frank van der Tang, mede-oprichter Made Blue

Over ons

Wij zijn de ondernemende stichting Made Blue Foundation. Sinds onze oprichting eind 2014 realiseerden we al meer dan 10 miljard liter schoon drinkwater namens meer dan 400 ambassadeurs. 

Wij hebben een ANBI-status en werken zo transparant mogelijk.
Daarbij maken we zo min mogelijk kosten door lean & mean te werken. Een onafhankelijk bestuur ziet toe op ons beleid.

we doen nog meer

We zetten niet alleen water op tafel in de horeca, maar gaan veel verder om te werken aan onze missie. Zo hebben we een collectie duurzame waterflessen en kun je onze waterkoelers ook inzetten op kantoor.

Daarnaast zijn er diverse bedrijven die er voor kiezen hun waterverbruik of juist -besparing om te zetten in evenveel drinkwater in ons programma Een liter voor een liter.

Laatste nieuws

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer

7 boorputten in 5 maanden

In 2024 steunen we een project in India waarbij we 10 boorputten realiseren. Na nog geen kwartaal zijn hier al 7 van opgeleverd.

Lees meer

Op bezoek in Oeganda

In Oktober 2023 zijn we met een groep ambassadeurs afgereisd naar het gebied rondom Fort Portal in Oeganda. Daar hebben we met eigen ogen het resultaat van het harde werk van de lokale ondernemers…

Lees meer

Veel gestelde vragen

Kan ik thuis ook genieten van duurzaam (bruis)water?
Natuurlijk: het lekkerste water komt gewoon uit de kraan. Wil je verzekerd zijn van een perfect neutrale geur en smaak? Denk dan eens aan het plaatsen van een waterfilter, bijvoorbeeld onder de gootsteen. Thuis ook lekker water bruisen, bijvoorbeeld voor sprankelend water, limonades en cocktails? Ook daar zijn veel goedkope oplossingen voor zoals Sodastream.
Mijn fles ziet er anders uit, hoe kan dat?
We zijn al een aantal jaar actief en in die tijd hebben we het ontwerp van onze fles af en toe aangepast. Ook zie je dat restaurants kiezen voor een eigen ontwerp en daar onze boodschap op een andere manier op vermelden. Wij vinden dat prima, zolang ze maar doneren over elke geserveerde fles.
Hoe weten jullie hoeveel liter er is geserveerd?
Met de meeste horecaondernemers maken we een afspraak over een gemiddeld aantal geserveerde liters per maand op basis van cijfers uit het verleden. Eens per jaar vragen we de echte liters op en passen we waar nodig de getallen aan. Ook zijn er restaurants die elk kwartaal zelf doorgeven hoeveel ze hebben geserveerd.
Hoeveel doneert een horecaondernemer per fles?
Voor elke 33 cent maken wij 1000 liter schoon drinkwater beschikbaar in ontwikkelingslanden. Voor een fles van 0,7 liter (DIT IS 700 LITER) draagt hij of zij dus 22 cent af. Maar dat zijn niet de enige kosten, want door de huur van de waterkoeler en de aanschaf van glaswerk is de kostprijs voor de horecaondernemer een stuk hoger en komt die in de buurt van de bekende merken bronwater.
Kan ik ook meer doneren?
Ja graag! Je kunt bijvoorbeeld water doneren voor een heel gezin of voor zelf kiezen hoeveel liter je wilt doneren. Kijk hiervoor op onze donatiepagina .
Wat kan ik nog meer doen om bij te dragen?
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen en je kunt op heel veel manieren helpen. Bijvoorbeeld door producten aan te schaffen van een van onze ambassadeurs of door een fundraiser te organiseren. Kijk hier om te zien wat je allemaal kunt doen.