1000 keer zoveel water?

Geniet je van ons water in de horeca dan zorg je voor 1000 keer zoveel schoon drinkwater.
Elke fles of karaf zorgt namelijk voor 1000 keer zijn inhoud aan water in ontwikkelingslanden.
Dat is hard nodig want nog altijd hebben 785.000.000 mensen geen toegang tot veilig water.
Made Blue Foundation wil daar wat aan doen en hieronder lees je hoe.

Hoe het werkt

Zie je ons water op tafel of op de menukaart staan dan betekent het dat deze locatie heeft gekozen voor lokaal tappen van gefilterd, gekoeld en bruisend water.

Dat is wel zo duurzaam want het scheelt veel afval en CO2-uitstoot afkomstig van fabrieken die water bottelen en over grote afstanden transporteren.

De locatie gebruikt hiervoor een watertap om kraanwater te filteren, koelen en ‘carboniseren’, dat wil zeggen dat het water bruisend wordt gemaakt. Het water wordt uitgeschonken in kenmerkende Made Blue waterflessen of karaffen waarbij de locatie telkens een donatie doet waarmee wij steeds 1.000 keer zoveel schoon drinkwater in ontwikkelingslanden kunnen realiseren, bijvoorbeeld in de projecten hieronder.

Waterprojecten

Dit zijn enkele projecten waarin we op dit moment hard werken aan schoon drinkwater voor iedereen.

De water vending machine van Said

Innovatie en ondernemerschap in schoon drinkwater in Tanzania door de slimme Water Vending Machine in samenwerking met Simavi.

Lees meer

WASH & LEARN

In dit vervolg op de water vending machines staan innovatie en meisjes centraal om toegang tot schoon drinkwater te realiseren samen met de lokale bevolking.

Lees meer

Op deze kaart zie je in welke landen wij actief zijn. Klik op de iconen om het project te bekijken.
We kiezen voor landen met een permanente waterschaarste en een redelijk stabiele politieke situatie.
In overleg met lokale partners werken we op plekken waar we de meeste impact kunnen maken.

de meterstand

Hieronder zie je hoeveel liter schoon drinkwater we sinds onze start minimaal hebben kunnen realiseren. Wij rekenen in de praktijk met het aantal mensen we toegang geven tot water en vermenigvuldigen dat met de norm van 20 liter per dag die de Verenigde Naties hebben gesteld.

8.827.461.535

liter schoon drinkwater

120924

mensen kregen toegang

400+

dankzij zoveel ambassadeurs

61789

ton CO2 bespaard

We rekenen in onze meterstand met minimaal 10 jaar lang toegang tot water maar we doen er alles aan om dat in de praktijk meer te laten zijn. Ook nemen we in onze berekeningen een risicomarge mee. Zo weten we zeker dat de meterstand hierboven minimaal gehaald is.

Elk project wordt vooraf en tijdens de uitvoeren gecontroleerd. Daarbij krijgen we hulp van Aqua for All, het bureau dat ook al jarenlang de waterprojecten van de Nederlandse overheid controleert.

Niet zelden zien we dat lokale gemeenschappen op eigen initiatief extra watervoorzieningen weten te realiseren op basis van de bescheiden inkomsten. Ook trekken waterpunten andere ondernemers aan. Zo ontstaat een olievlekwerking die nog veel meer impact heeft.

Frank van der Tang, mede-oprichter Made Blue

Over ons

Wij zijn de ondernemende stichting Made Blue Foundation. Sinds onze oprichting eind 2014 realiseerden we al bijna 8 miljard liter schoon drinkwater namens meer dan 350 ambassadeurs. 

Wij hebben een ANBI-status en werken zo transparant mogelijk.
Daarbij maken we zo min mogelijk kosten door lean & mean te werken. Een onafhankelijk bestuur ziet toe op ons beleid.

we doen nog meer

We zetten niet alleen water op tafel in de horeca, maar gaan veel verder om te werken aan onze missie. Zo hebben we een collectie duurzame waterflessen en kun je onze waterkoelers ook inzetten op kantoor.

Daarnaast zijn er diverse bedrijven die er voor kiezen hun waterverbruik of juist -besparing om te zetten in evenveel drinkwater in ons programma Een liter voor een liter.

Laatste nieuws

schoon drinkwater update: 771 miljoen mensen

De WHO en Unicef brachten eind vorig jaar een rapport uit over de toegang tot water en sanitatie in 2020. Gelukkig gaan we de goede kant op: van 785 miljoen naar 771 miljoen mensen zonder toegang tot…

Lees meer

Vietnam update: Op TV En uitbreiding

In Vietnam mochten we recent de officiële opening van de watervoorziening vieren en dat haalde tot onze verrassing zelfs de landelijke TV. Nog een verrassing was dat er budget over was en daarom…

Lees meer

Update Wash at schools: het eerste half jaar

Ons project in Ethiopië is ruim een half jaar geleden gestart en dus is het tijd voor een tussentijds rapport. Daarin zien we hoeveel er nodig is voordat er gebouwd kan gaan worden. Ook zijn er best…

Lees meer

Oeganda update: de voorbereidingen

De voorbereidingen voor ons project WASH & Learn in Oeganda zijn in volle gang en er komt heel wat bij kijken. Ook heeft Covid hier een bijzondere invloed. Lees er alles over in deze update.

Lees meer

Veel gestelde vragen

Kan ik thuis ook genieten van duurzaam (bruis)water?
Natuurlijk: het lekkerste water komt gewoon uit de kraan. Wil je verzekerd zijn van een perfect neutrale geur en smaak? Denk dan eens aan het plaatsen van een waterfilter, bijvoorbeeld onder de gootsteen. Thuis ook lekker water bruisen, bijvoorbeeld voor sprankelend water, limonades en cocktails? Ook daar zijn veel goedkope oplossingen voor zoals Sodastream.
Mijn fles ziet er anders uit, hoe kan dat?
We zijn al een aantal jaar actief en in die tijd hebben we het ontwerp van onze fles af en toe aangepast. Ook zie je dat restaurants kiezen voor een eigen ontwerp en daar onze boodschap op een andere manier op vermelden. Wij vinden dat prima, zolang ze maar doneren over elke geserveerde fles.
Hoe weten jullie hoeveel liter er is geserveerd?
Met de meeste horecaondernemers maken we een afspraak over een gemiddeld aantal geserveerde liters per maand op basis van cijfers uit het verleden. Eens per jaar vragen we de echte liters op en passen we waar nodig de getallen aan. Ook zijn er restaurants die elk kwartaal zelf doorgeven hoeveel ze hebben geserveerd.
Hoeveel doneert een horecaondernemer per fles?
Voor elke 30 cent maken wij 1000 liter schoon drinkwater beschikbaar in ontwikkelingslanden. Voor een fles van 0,7 liter (DIT IS 700 LITER) draagt hij of zij dus 21 cent af. Maar dat zijn niet de enige kosten, want door de huur van de waterkoeler en de aanschaf van glaswerk is de kostprijs voor de horecaondernemer een stuk hoger en komt die in de buurt van de bekende merken bronwater.
Kan ik ook meer doneren?
Ja graag! Je kunt bijvoorbeeld water doneren voor een heel gezin of voor zelf kiezen hoeveel liter je wilt doneren. Kijk hiervoor op onze donatiepagina .
Wat kan ik nog meer doen om bij te dragen?
Onze missie is schoon drinkwater voor iedereen en je kunt op heel veel manieren helpen. Bijvoorbeeld door producten aan te schaffen van een van onze ambassadeurs of door een fundraiser te organiseren. Kijk hier om te zien wat je allemaal kunt doen.