Volg ons ook op

Wat is het verschil tussen bronwater en mineraalwater?

In de wondere wereld van water worden we als consument doodgegooid met de meest mooie omschrijvingen van waar het water vandaan komt. Natuurlijk mineraalwater, water van natuurlijk oorsprong, bronwater: een kleine greep uit de termen die ons om de oren vliegen. Wat zijn de verschillen?

In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater.

Mineraalwater versus bronwater

Er zijn twee punten waarop bronwater verschilt van mineraalwater. Allereerst moet mineraalwater volgens de wetgeving direct bij de bron worden gebotteld en mag de samenstelling van mineralen niet worden beïnvloed door het proces van bottelen. De wetgeving stelt hier bij bronwater geen eisen aan. Zo behoudt mineraalwater zijn natuurlijke samenstelling van mineralen (zoals ijzer, zout en magnesium). Om die reden is mineraalwater vaak ook wel wat zouter. Het is overigens niet zo dat dit water per se méér mineralen bevat dan bron- of kraanwater.

Bronwater versus kraanwater

Zowel bronwater als kraanwater worden gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. In 60% van de gevallen wordt bronwater gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater. In dat opzicht verschilt kraanwater dus niet zo veel van bronwater. Zo maakte de Keuringdienst van Waarde vorig jaar een aflevering waarin zij lieten zien dat het bronwater van sommige merken uit precies dezelfde bron als het kraanwater. “In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater”, zo luidde de conclusie van de Keuringdienst van Waarde.

Is mineraalwater dan ook beter dan bronwater of kraanwater?

In principe is mineraalwater of bronwater niet beter dan kraanwater. In Nederland bestaat de Drinkwaterwet, waarin is vastgelegd dat drinkwaterbedrijven veilig en betrouwbaar drinkwater moeten leveren. De bronnen die gebruikt worden voor kraanwater zijn beter van kwaliteit en worden wettelijk beter beschermd dan de bronnen die gebruikt worden voor bronwater. Ernstige vervuiling kan immers de hele bevolking bedreigen! En zijn de mineralen dan gezonder? Het is een feit dat ons lichaam mineralen nodig heeft, maar het wil niet zeggen dat je die binnen zou moeten krijgen via mineraalwater. Deze mineralen halen we namelijk ook uit onze voeding. En te veel mineralen kan belastend zijn voor de nieren. Indien er sprake is van een overschot, worden deze dan ook door ons lichaam uitgescheiden.

Kraanwater het meest duurzaam

Wat in ieder geval een zekerheid is, is dat kraanwater het meest duurzaam is. Daar waar kraanwater lokaal wordt getapt, geldt voor mineraal- en bronwater dat het (meerdere malen) moet worden getransporteerd. Kortom, blijf lekker kraanwater drinken: dat is veilig en duurzaam!

Wil je meer weten over het beste water voor de wereld?