This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Max Tapwater: Change of business plans

Ons water project in Bangladesh is meer een start-up dan een project. Er wordt gebouwd aan een onderneming die over een tijdje zelfstandig verder kan groeien, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Uitdagingen

Eerder vertelden we al dat ook in Bangladesh de bouwkosten enorm zijn gestegen. Bovendien blijkt per waternetwerk meer pijpleiding nodig te zijn. Ook is er meer staal nodig voor de constructie omdat de waterreservoirs hoger moeten worden geplaatst om genoeg waterdruk te behalen.

Daarnaast blijkt het lastig om per netwerk een ondernemer te vinden die genoeg mee kan investeren en genoeg neemt met een beperkte winstmarge. Daarom is de formule voor de ondernemers aangepast waardoor de start-up per netwerk meer moet investeren en minder zal overhouden.

Business plan

Deze uitdagingen hebben gevolgen voor het business plan achter Max Tapwater. Binnen het beschikbare budget kan er minder gebouwd worden en er zal minder verdiend worden per netwerk.

Toch is het vooruitzicht nog altijd dat de onderneming na vijf jaar op eigen benen kan staan en zelfstandig zal doorgroeien. Tot die tijd zullen nu geen 180 maar 130 netwerken worden aangelegd en de groei zal na die tijd wellicht wat minder snel gaan dan beoogd.

Wij zijn blij dat onze ondernemers flexibel omgaan met de nieuwe omstandigheden en met wat ze leren in het veld en zo toch de onderneming naar een succes kunnen brengen.

Genoeg liters

Voor ons is het met al deze ontwikkelingen heel belangrijk dat we toch onze belofte kunnen waarmaken om genoeg liters schoon drinkwater op te leveren voor onze ambassadeurs.

Gelukkig blijkt dat we na het aanpassen van de plannen in de eerste vijf jaar alsnog het minimum van 2 miljard liter schoon drinkwater in dit project realiseren.

Bovendien zullen in de tien jaar daarna nog eens 2,5 miljard liter worden geleverd, waarmee we dus op lange termijn twee keer zoveel liters schoon drinkwater mogelijk maken dan gebruikelijk!

Max Tapwater

In Bangladesh hebben 73 miljoen mensen nog geen toegang tot water in huis. Als gevolg daarvan besteden vooral vrouwen en meisjes zeker 2 uur per dag om water te halen. Dat water is vaak vervuild met diverse ziektes en ondervoeding als gevolg.

Onze missie in dit project is dus: makkelijk, veilig en betaalbaar water in huis. Dat gaan we op een ondernemende manier doen door het aanleggen van mini waternetwerken die zichzelf gaan terugverdienen. Zo krijgen we een vliegwieleffect!


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Twintig nieuwe watergrids in Bangladesh

2023 was een productief jaar voor het Max Tapwater project in Bangladesh. Het aantal watergrids is verdubbeld, en daar komen nog veel meer voordelen bij kijken dan alleen maar schoon water uit de…

Lees meer

Max Tapwater: al 4000 mensen hebben water

In Bangladesh wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op de mini waternetwerken die worden gebouwd. In deze update lees je hoe ver we al zijn en waar we tegenaan lopen in de…

Lees meer