This website is also available in your browser language. Please choose your preferred language below.

Max Tapwater: al 4000 mensen hebben water

In Bangladesh wordt hard gewerkt om zoveel mogelijk huishoudens aan te sluiten op de mini waternetwerken die worden gebouwd. In deze update lees je hoe ver we al zijn en waar we tegenaan lopen in de praktijk.

96%

Het gaat goed in Bangladesh! Inmiddels hebben al 1084 huishoudens een wateraansluiting. Dat zijn ruim 4000 mensen. Zij zijn verdeeld over de eerste 20 waternetwerken die zijn aangelegd. De komende tijd moet dit aantal nog verder omhoog naar maximaal 80 huishoudens per netwerk.

Opvallend is dat maar liefst 96% van de huishoudens de rekening ook netjes betaalt. Het is de vraag of Nederlandse waterleidingbedrijven dat percentage ook halen.

Grote vraag

De afgelopen tijd zijn er veel aanvragen binnengekomen van gemeenschappen uit de buurt van de eerste twintig netwerken. Zij zien de positieve effecten en wensen ook een waternetwerk in hun gebied.

Het klinkt logisch om de nieuwe netwerken dan ook daar te starten, maar zo makkelijk is het helaas niet. De lokale overheid heeft hier ook een sterke mening over en wil soms dat in andere gebieden wordt geĆÆnvesteerd.

Gestegen kosten

Ook in Bangladesh is te merken dat bouwmaterialen veel duurder worden. Daarbij komt dat in de praktijk meer pijpleidingen nodig zijn per netwerk dan gedacht: geen 1,3 maar 1,5 tot 2 kilometer per netwerk.

Er wordt daarom gekeken of het ontwerp van de netwerken toch slimmer kan of dat er voordeligere materialen kunnen worden gebruikt die toch heel lang mee gaan.

Vooruitblik

Er zijn 50 nieuwe plekken geselecteerd om waternetwerken te bouwen. Op 6 plekken hiervan wordt inmiddels al gebouwd.

We verwachten dit voorjaar in totaal al 30 netwerken te realiseren. Deze starten gemiddeld met 40 huishoudaansluitingen en breiden dan langzaam uit. In principe moet het zo voor de zomer al lukken om ruim 9000 mensen te voorzien van schoon drinkwater.

Max Tapwater

In Bangladesh hebben 73 miljoen mensen nog geen toegang tot water in huis. Als gevolg daarvan besteden vooral vrouwen en meisjes zeker 2 uur per dag om water te halen. Dat water is vaak vervuild met diverse ziektes en ondervoeding als gevolg.

Onze missie in dit project is dus: makkelijk, veilig en betaalbaar water in huis. Dat gaan we op een ondernemende manier doen door het aanleggen van mini waternetwerken die zichzelf gaan terugverdienen. Zo krijgen we een vliegwieleffect!


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Max Tapwater: Change of business plans

Ons water project in Bangladesh is meer een start-up dan een project. Er wordt gebouwd aan een onderneming die over een tijdje zelfstandig verder kan groeien, maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

Lees meer

Max Tapwater: CEO Saiful Islam

Onlangs hadden we de eer om de CEO van Max Social Enterprise te ontmoeten: Saiful Islam. We vroegen hem welke uitdagingen het project kende en hoe hij kijkt naar de toekomst.

Lees meer