Hoe kan je water besparen in een hostel?
Water besparen:
Little Monkey Hostel
in Enschede
Duurzaamheid in de hospitalitysector? Dat wordt vaak gezien als iets voor grote hotelketens en budgetten. Het tegendeel is waar. Little Monkey Hostel in Enschede bewijst dat je niet groot hoeft te zijn om impact te maken. Ook als hostel kan je veel water besparen.
Wat ze doen is simpel maar krachtig. Dagelijkse gewoontes lijden hier tot échte verandering. Eén spoelbeurt. Eén handdoek. Eén douchebeurt tegelijk.
Een paar waterloze urinalen besparen al zo’n 750.000 liter per jaar. — en dat levert verrassend veel op. Voor de planeet. Voor hun gasten. En voor hun eigen portemonnee. Lees verder om erachter te komen waarom.

een overnachting
100 litEr
Elke nacht doneert Little Monkey €0,05 per bezette kamer aan Made Blue. Zo verandert een simpele overnachting in concrete wereldwijde impact.
Hoe?
Met slechts €0,05 zorgt Made Blue dat er elders 100 liter schoon water beschikbaar komt voor iemand die dat nog steeds elke dag moet missen — 7.3 miljoen mensen wereldwijd.
Gasten kunnen op de kamer een Made Blue QR code scannen om een project met de 100 liter te steunen.
Hoe bespaart Little Monkey Hostel water ?
zonder gedoe
water besparen
Water besparen is bij Little Monkey subtiel in de hele kamerervaring verweven. Geen lesje milieubewustzijn, maar slimme hints en keuzes die je als gast vanzelf oppikt:
- Hergebruik je handdoek
- Douche net iets korter
- Gebruik de kleine spoelknop
Meer niet.
Achter de schermen is Little Monkey onopvallend verder gegaan. Ze hebben hun infrastructuur aangepakt, en ook dat levert winst op. We lezen hieronder waarom.


met slim design
water besparen
Naast die slimme reminders hebben ze ook geïnvesteerd in efficiënte oplossingen: sensorkranen, eco-douches en waterloze urinoirs. Alles is gericht op minder waterverbruik, zonder in te leveren op comfort of hygiëne.
De waterloze urinoirs springen eruit: dankzij een speciale techniek blijven ze geurloos en zijn ze hygiënischer dan reguliere urinoirs.
Per gebruik wordt er 2 tot 5 liter schoon drinkwater bespaard — goed voor zo’n 750.000 liter per jaar. Dat staat gelijk aan 10.000 hotel-douches en een heel jaar lang veilig water voor 102 mensen in waterschaarse gebieden.
Voor de gast verandert er niks. Geen extra moeite. Geen concessies. Gewoon slim geregeld.
wat levert water besparen op
voor hostels?
Duurzaamheid gaat niet alleen over idealen maar is ook een slimme zakelijke keuze. Voor hostels levert het veel voordelen op:
Lagere kosten en minder werkdruk
Elke handdoek die niet gewassen hoeft te worden, betekent: minder warm water, minder energieverbruik, minder schoonmaakmiddelen en minder slijtage van linnengoed en wasmachines. Dat is niet alleen goed voor het milieu — het bespaart ook geld én tijd
Meer betrokkenheid van gasten
De waarden van reizigers zijn veranderd. Duurzaamheid is nu een onderscheidende factor geworden inplaats van alleen een vinkje. Onderzoek laat zien dat zichtbare, betekenisvolle duurzaamheid leidt tot meer tevredenheid, meer vertrouwen en vaker terugkerende gasten — vooral onder jongere, prijsbewuste reizigers zoals hostelbezoekers.
Betere band met personeel
Uit onderzoek blijkt dat 70% van Gen Z en Millennials — vaak werkzaam in hostels — waarde hechten aan werkgevers die hun normen en waarden delen. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is voor hen een pré, geen bijzaak.
Start met een klein budget
Om meteen impact te maken heb je geen groot budget of verbouwing nodig. Stickers, bordjes, slimme douchekoppen en kranen: het zijn betaalbare aanpassingen die direct effect hebben op je waterverbruik.
Maak meer impact
Met Made Blue kan je een stap verder gaan. Je verbruikt niet alleen minder water maar draagt actief méér bij. Concreet. Tastbaar. En betekenisvol: je geeft mensen een voor ons vanzelfsprekend goed — schoon drinkwater.
hulp met
Water besparen in jouw hotel
Made Blue werkt samen met hotels om gasten op een positieve manier bewust te maken van hun watergebruik.
Na een jaar meten zagen we dat gasten per nacht gemiddeld 7,5% minder water verbruikten — alleen door reminders in de kamer te plaatsen.
Hen gasten verbruiken nu gemiddeld 168 liter per nacht. Dat komt aardig dicht in de buurt van de 140L richtlijn voor water zuinige hotels binnen de Europese hospitality sector. Deze kom overeen met het dagelijkse waterverbruik van de gemiddelde Europese inwoner.





opzoek naar
waterbesparende technieken?
De ambassadeurs van Made Blue — waaronder Luniwave, Blycolin, i-team en CWS — bieden praktische oplossingen voor waterbesparing in jouw hotel, waaronder:
Waterbesparende douchekoppen, slimme schoonmaak apparaten, duurzame textieloplossingen, IoT-sensoren voor douches en sensorkranen.
We brengen je graag met ze in contact!

doe mee
met jouw hotel
Draag bij aan veilig drinkwater voor 703 miljoen mensen wereldwijd en:
Bespaar water
Verlaag je kosten
Maak indruk op je gasten
Of je nu water aanbiedt op je kamers of in je restaurant — wij helpen je met duurzame oplossingen en een helder verhaal.