This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

Hoe kan ik een waterput doneren?

We krijgen regelmatig vragen zoals: Kan ik een waterput doneren of een waterpomp doneren? Dat is begrijpelijk want dat zijn hele tastbare dingen om te doen als je wilt bijdragen aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Helaas is het minder simpel dan je denkt en is een waterput niet altijd de beste oplossing.

Waterput of waterpomp

Laten we eerst even duidelijk maken dat een waterput en een waterpomp niet hetzelfde zijn. Een waterput wordt als term vaak gebruikt van een waterpomp terwijl de waterput niet veel meer is dan een diep gat in de grond waar je water uit kunt halen. Het water komt dan uit ondiepe lagen in de grond en is vatbaar voor vervuiling en droogte.

Een waterpomp voor drinkwater haalt het water ook uit de grond maar dan met een pomp. Dat kan een ouderwetse handpomp zijn maar ook een pomp die werkt op elektriciteit of diesel.

Een handpomp is alleen geschikt om water uit ondiepe lagen te pompen terwijl een aangedreven pomp het water ook uit veel diepere lagen kan halen. Dat heeft als voordeel dat de watervoorziening niet vatbaar is voor droogte en minder snel op kan raken. Wel moet er stroom of diesel beschikbaar zijn.

Andere oplossingen

Er zijn nog veel meer oplossingen om mensen te voorzien van schoon drinkwater dan een waterpomp of waterput. Vaak is er bijvoorbeeld wel water beschikbaar, maar is dat water vervuild. Filtratie kan dan een oplossing zijn.

Een waterput of een waterpomp doneren gaat ook alleen werken als er water in de grond zit en dat hangt helemaal af van de geologische omstandigheden.

In andere gevallen wil je misschien juist werken met pijpleidingen vanuit een relatief dichtbij gelegen rivier of stroomopwaarts van een – daar nog niet – vervuilde rivier aftappen.

Het hangt ook sterk van de locatie af of een centrale pomp geschikt is of dat beter gewerkt kan worden met een watervoorziening op huishoudniveau.

Tastbaar bijdragen

Als je mensen wilt steunen met schoon drinkwater dan snappen we heel goed dat je een tastbare bijdrage wilt doen waarvan je de resultaten kunt zien. Dat kan ook!

Bij Made Blue doneer je altijd in de vorm van liters schoon drinkwater. Wij kunnen garanderen dat die beschikbaar komen en laten je ook weten hoeveel mensen je daarmee helpt, hoeveel CO2-uitstoot je bespaart en hoeveel plastic je bijvoorbeeld voorkomt.

Ook kun je zelf kiezen welk project je graag wilt steunen. Per project kunnen we bijvoorbeeld heel tastbaar maken dat je met een bepaald bedrag een hele school voorziet van water of een compleet mini-waternetwerk aan kunt leggen.

17.050.329.976 LITER

Zoveel schoon drinkwater hebben we al gerealiseerd in ontwikkelingslanden en dat maakt meer impact dan je denkt:

Vrouwen hebben weer tijd om te werken en kinderen kunnen naar school waardoor ze later meer kans hebben op een beter leven. Mensen hoeven geen bomen te kappen om vuil water te koken en ook wegwerpflessen kopen is niet meer nodig. 

Impact mensen

233.566

mensen kregen toegang

impact co2

119.352

ton CO2 bespaard

Impact plastic

170.503

ton plastic afval voorkomen

impact bomen

2.557.549

bomen bespaard

Water en hygiene

Mensen toegang geven tot schoon drinkwater gaat veel verder dan alleen techniek. Schoon water blijft niet schoon als je er niet hygiënisch mee omgaat.

Om die reden nemen wij in al onze projecten ook ruim de tijd voor training en voorlichting en dat begint al bij de kleinsten. Vaak zijn het juist de kinderen die hun ouders weten te overtuigen van het nut van handen wassen bijvoorbeeld.

In de meeste gebieden waar wij werken, hebben mensen nog geen toiletten. Daarom combineren we de watervoorzieningen vaak met het aanleggen van toiletten.

Al met al zorgen we dus niet alleen voor water maar ook voor hygiene en daarmee voorkomen we veel ziektes en kindersterfte.

Waterpompen herstellen

Helaas zien we ook vaak dat goedbedoelde waterpompen die in het verleden zijn gedoneerd niet meer werken. Dat is zonde!

In onze projecten voorkomen we dat door de lokale bevolking vanaf het begin te betrekken bij de watervoorziening en ze daar ook verantwoordelijk voor te maken. Daarnaast wordt er vaak een kleine bijdrage betaalt voor het water zodat er gespaard kan worden voor onderhoud en reparaties.

Soms kiezen we er ook voor om in onze projecten oude waterpompen juist te herstellen omdat dat de snelste manier is om mensen van schoon drinkwater te voorzien.

Draag ook bij

Jij kunt ook meehelpen aan onze missie: schoon drinkwater voor iedereen.
Dat kan op veel meer manieren dan je denkt. Met je bedrijf of als particulier of bijvoorbeeld gewoon door te shoppen. Of ga eens lekker uit eten en neem een glaasje water…


Misschien wil je deze berichten ook lezen:

Made Blue in het nieuws

Ter ere van onze 10e verjaardag hebben een aantal platforms ons geïnterviewd over onze prestaties en toekomstdromen. Bij deze een overzicht.

Lees meer

10 jaar Made Blue

Made Blue bestaat 10 jaar en dat gaan we vieren. Ga met ons mee terug in de tijd en ontdek hoe ver we samen zijn gekomen.

Lees meer