This website is not available in your standard browser language. Please select your preferred language here.

Wat is het verschil tussen kraanwater, bronwater en mineraalwater?

kraanwater, bronwater mineraalwater verschil

Natuurlijk mineraalwater, mineral water, water van natuurlijke oorsprong, spring water, bronwater: een kleine greep uit de termen die ons om de oren vliegen bij het bestellen van een drankje in een restaurant. Wat is nou het verschil tussen kraanwater, bronwater en mineraalwater?

bronwater of mineraalwater

Mineraalwater moet volgens de wetgeving direct bij de bron worden gebotteld. Daarnaast mag de samenstelling van mineralen in het water niet worden beïnvloed door het proces van bottelen. Bij bronwater is er geen sprake van dergelijke voorgeschreven wetgeving. Hierdoor behoudt mineraalwater haar natuurlijke samenstelling van mineralen, zoals ijzer, zout en magnesium. Om die reden is mineraalwater wel eens wat zouter dan bronwater. Het is overigens niet zo dat dit water per se méér mineralen bevat dan bron- of kraanwater.

Hetzelfde water

Zowel bronwater als kraanwater worden gewonnen uit natuurlijke of onderaardse bronnen. In 60% van de gevallen wordt bronwater gewonnen uit dezelfde laag in de grond als kraanwater. In dat opzicht verschilt kraanwater dus niet zo veel van bronwater.

Zo maakte de Keuringdienst van Waarde vorig jaar een aflevering waarin zij lieten zien dat het bronwater van sommige merken uit precies dezelfde bron als het kraanwater. “In Utrecht trek je gewoon je toilet door met bronwater”, zo luidde de conclusie van de Keuringdienst van Waarde.

Waarom heet het dan bronwater?

De term bronwater wordt doorgaans gebruikt voor gebotteld water dat niet afkomstig is uit een officieel herkende minerale bron. Het mag bronwater heten als de bron op de fles vermeld staat. Die bron kan dus dezelfde zijn als jouw kraanwater.

De kwaliteitseisen voor bronwater zijn echter minder streng dan voor het Nederlandse kraanwater. Wil je dus gaan voor kwaliteit bronwater, dan kun je beter kraanwater drinken! Dat is natuurlijk het lekkerst als het gekoeld (en bruisend) is.

BRUISEND KRAANWATER?

Als je voor water gaat, kies dan voor gekoeld water uit een waterkoeler aangesloten op de waterleiding. Daarmee tap je een lekker fris en eventueel ook bruisend glas water.

Bij Made Blue ben je aan het juiste adres voor het lekkerste water. Wij hebben opossingen voor de horeca, onderweg en op kantoor. Bovendien draag je daarmee tegelijk bij aan schoon drinkwater in ontwikkelingslanden via je steun aan onze waterprojecten.

Er bestaat een product dat we gratis en onbeperkt thuis kunnen krijgen, maar toch voor het tweeduizendvoudige van de prijs in de supermarkt willen kopen: water in een fles. Met datzelfde product trek in je Utrecht gewoon je toilet door.

Teun van de Keuken van Keuringsdienst van Waarde op 24Kitchen

KRAANWATER HET MEEST DUURZAAM

Wat zeker is, is dat kraanwater de meest duurzame optie is. Kraanwater komt – uiteraard – gewoon uit de kraan. Mineraal- en bronwater moet worden getransporteerd.

Bronwater en mineraalwater worden tevens verpakt in materialen die moeten worden gerecycled of als statiegeldflessen retour gaan, wat geen waterdicht systeem is en zowel aan de kant van productie als wegwerpen veel schade aan onze planeet kunnen veroorzaken. Kraanwater kun je direct in een glas of glazen fles tappen, die eindeloos herbruikbaar zijn en dus geen onnodig afval opleveren.

Vroeger geen bronwater

Het is eigenlijk vreemd dat we met z’n allen bronwater zijn gaan drinken. In 1950 had nog nooit iemand van die term gehoord. Hoe zit dat?

In deze animatie van The Story of Stuff Project wordt nog maar eens duidelijk gemaakt hoe het is gekomen dat we bronwater zijn gaan drinken terwijl kraanwater beter, lekkerder en veel goedkoper is.

Smiling black african schoolboy drinking from a tap outside
Icoon doneer

Maak tastbare impact

Doneer nu water
Hotel icoon

Bespaar water in je hotel

Bereken direct je besparing
Horeca icoon

Serveer lokaal water

Bereken wat je kunt besparen