Schoon drinkwater update: 771 miljoen mensen

De WHO en Unicef brachten eind vorig jaar een rapport uit over de toegang tot water en sanitatie in 2020.
Gelukkig gaan we de goede kant op: van 785 miljoen naar 771 miljoen mensen zonder toegang tot veilig drinkwater.

771 miljoen mensen

De World Health Organisation en Unicef brachten eind vorig jaar het rapport “Progress on household drinking water, sanitation and hygiene 2000-2020, Five years into the SDG’s” uit.

De belangrijkste conclusie is dat we de goede kant op gaan: van 785 miljoen naar 771 miljoen mensen zonder toegang tot veilig drinkwater. Maar er is nog steeds veel werk aan de winkel want de impact voor nog altijd 1 op de 10 mensen is enorm.

Volgens het World Economic Forum staat de water crisis zelfs in de top 5 van mondiale bedreigingen voor de maatschappij als geheel.

Waarom is gebrek aan schoon drinkwater een probleem

122 MILJOEN DRINKEN SLOOTWATER

Van deze grote groep van 771 miljoen mensen zijn nog altijd 122 miljoen mensen helemaal afhankelijk van oppervlakte water met alle gezondheidsrisico’s die daarbij horen.

De rest van deze mensen is aangewezen op watervoorzieningen op grote afstand of met beperkte beschikbaarheid (282 miljoen) of afhankelijk van bronnen die slecht onderhouden en vervuild zijn (367 miljoen mensen).

771 miljoen is trouwens anderhalf keer zoveel als alle inwoners van Europa bij elkaar.

Om in 2030 te bereiken dat iedereen toegang heeft moeten we onze inzet verviervoudigen.

World Health Organisation

SDG 6

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zeggen onder meer dat we in 2030 iedereen toegang willen geven tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. (SDG 6)

Hoewel er een positieve ontwikkeling zichtbaar is, gaan we dat met de huidige inspanning niet redden. Sterker nog, we moeten vier keer zoveel doen als in de afgelopen 5 jaar om zover te komen als we het echt goed willen doen.

Helaas zijn de landen waar deze mensen wonen vaak niet in staat om de watervoorzieningen zelf te betalen of organiseren.

Een druppel?

Is onze bijdrage dan een druppel op een gloeiende plaat? Zeker niet: in de afgelopen vijf jaar wisten wij al zeker 10 miljard liter schoon drinkwater te realiseren. Daarmee geven we minimaal 140.000 mensen permanent toegang tot goede voorzieningen. Dat is dus net zoveel als heel Den Bosch en omgerekend zo’n 1% van de voortgang of dit vlak wereldwijd.

Een kleine bijdrage kan al een verschil maken: voor iets meer dan 20 euro kunnen we iemand permanent toegang geven tot veilig drinkwater. En voor slechts 2,50 geef je iemand een jaar lang genoeg schoon drinkwater om te drinken, koken en wassen!

Ook bijdragen?

Wil je helpen bij onze missie: schoon drinkwater voor iedereen?
Dat kan op meer manieren dan je denkt.

Misschien wil je deze berichten ook lezen:

We investeerden al €1.000.000!

Na vijf jaar kunnen we met trots mededelen dat we al 1 miljoen hebben geïnvesteerd in drinkwater en dat gaan we op korte termijn verdubbelen.

Lees meer

Hoe is het nu in Dembiya, Ethiopië?

Het is al weer twee jaar geleden dat we ons project in Dembiya, Ethiopië, afrondden. Hoe is het daar nu? En hoe zit dat met andere projecten?

Lees meer